onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Bir Yıkım Daha Risk Taşıyor: Abdi İpekçi Spor Salonu'nun Yıkımında Asbest Kontrolü Yapılmamış

Bir Yıkım Daha Risk Taşıyor: Abdi İpekçi Spor Salonu'nun Yıkımında Asbest Kontrolü Yapılmamış

Yasin Arslan
19.02.2018 - 11:45 Son Güncelleme: 19.02.2018 - 17:42

İstanbul Zeytinburnu’ndaki Abdi İpekçi Spor Salonu’nda yıkım çalışmaları geçen haftalarda başladı. Asbest Söküm Uzmanları Derneği asbest kontrolü yapılıp yapılmadığını sordu. Belediyeden gelen yanıtta “herhangi bir çalışma yapılmamıştır” denildi. Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı, asbesti dünyada kanser yapıcı maddeler listesinde 'kesin kanserojen' madde olarak tanımlıyor... 

Belediye asbest kontrolü yapmamış.

Belediye asbest kontrolü yapmamış.

Temeli 1979 yılında atılan ve 1989’da hizmete açılan, 12 bin 500 kişilik kapasitesiyle Türkiye’nin en büyük üçüncü spor salonu olan İstanbul Zeytinburnu’ndaki Abdi İpekçi Spor Salonu'nun yıkımına geçtiğimiz haftalarda başlandı.

Cumhuriyet Gazatesi'nden Hazal Ocak'ın haberine göre, Asbest Söküm Uzmanları Derneği Başkanı Cafer Fidan, Zeytinburnu Belediyesi’ne başvuruda bulunarak spor salonunun yıkımı öncesinde tehlikeli atık envanteri, yani asbest kontrolü yapılıp yapılmadığını sordu. Belediyeden Fidan’a gelen yanıtta ''Belediyemize iletmiş olduğunuz istek ile ilgili olarak belediyemiz müdürlükleri tarafından herhangi bir çalışma yapılmamıştır'' denildi

'Tehlikeli atık bilincinin devlet nezdinde bile kabul görmediğini gözler önüne seriyor'

'Tehlikeli atık bilincinin devlet nezdinde bile kabul görmediğini gözler önüne seriyor'

Fidan, Zeytinburnu Belediyesi'ne sorulan sorunun haftalar sonra cevaplandığını belirterek, ''Cevapla hiçbir analizin yapılmadığı anlaşıldı. Devlet kurumlarının bu kadar duyarsız ve kanun koyucu olarak çıkardığı yönetmeliklere göre hareket etmemesi, tehlikeli atık bilincinin devlet nezdinde bile kabul görmediğini gözler önüne seriyor. Yönetmelik sahibi yetkili kurumların bu konuda kesin ve katı tutumunu her alanda göstermesi ve çıkardığı yönetmeliklerin arkasında durmaları gerektiği kaçınılmaz bir gerçektir'' dedi.

Asbest, 'kesin kanserojen' olarak tanımlanıyor.

Asbest, 'kesin kanserojen' olarak tanımlanıyor.

Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC), dünyada kanser yapıcı maddeler listesinde “asbest”i “kesin kanserojen” olarak tanımladı. Avrupa Birliği 2005 yılından itibaren Avrupa Birliği’ne üye ülkelerde asbest üretimi ve kullanımını yasakladı. Türkiye’de ise 2010 yılında asbest üretimi ve kullanımı tamamen yasaklandı ancak Türkiye hâlâ büyük risk altında.

İstanbul’daki 39 ilçeden sadece 7 belediye asbest kontrolü yapıyor.

İstanbul’daki 39 ilçeden sadece 7 belediye asbest kontrolü yapıyor.

İstanbul'daki eski evler, devlet binaları, tesisler kentsel dönüşüm nedeniyle yıkılıyor. Ancak yıkılan bu binalarda asbest kontrolü yapan sadece 7 belediye var.  Şişli, Beşiktaş, Ataşehir, Bağcılar, Kadıköy, Maltepe, Tuzla belediyeleri yıkılacak olan binalarda asbest kontrolü yapıyor.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Geçtimiz günlerde AKM’nin büyük sahne kısmında asbest tespit edilmiş ve yıkım bu nedenle ertelenmişti.

Uzmanlara göre yoğun asbest içerdiği bilinen bir binanın bugün şehrin göbeğinde özensiz bir şekilde yıkılmasının, işçiler ve çevrede yaşayanlar içini ileride ciddi sağlık sorunları doğuracağı muhakkak.

Yıkılan eski binalardan çıkan ve rüzgârla çevreye yayılan asbest tozlarının gelecek 15-20 yıllık süreçte akciğer kanserinde patlamaya neden olabileceği uyarısını yapılıyor.

category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
62
22
11
3
2
2
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
ZeyySu Miya

kaç saattir asbesti abdest diye okuyorum diyorum ne alaka 😒

Taner Beyribey

Bu 7 belediyeden çoğu Chp belediyesi bu arada.

Kaya M. Demirtaş

Abdest diye okuyup sinirli geldim :D