Görüş Bildir
Haberler
Bilim, Sanat, Mimarlık, Şarap ve Daha Nicesini Barındıran Bir Yarımadadan Fazlası: Knidos Antik Kenti

Bilim, Sanat, Mimarlık, Şarap ve Daha Nicesini Barındıran Bir Yarımadadan Fazlası: Knidos Antik Kenti

Yeter Şirin
20.08.2022 - 14:44

Güzel vatanımızın yine doğal güzelliği ve tarihi yapısı ile ziyaretçileri kendine çeken Knidos Antik Kenti ile karşınızdayız. Öyle bir kent ki her konuda kendini geliştirmiş ve dikkat çekmiş. Hala çekiciliğini koruyan bu antik kenti keşfediyoruz. Siz hazırsanız bizde hazırız!

İçeriğin Devamı Aşağıda

Knidos Hakkında

Knidos Hakkında

Muğla İli, Datça İlçesi, Reşadiye Yarımadasının en uç kısmında Ege ve Akdeniz'in birleştiği Tekir Burnunda bulunan Knidos antik kenti kıyı kentlerinin önemli merkezlerinden. Knidos, Herodotosun beş Dor kentinden biridir. Kayra döneminden(Muğla bölgesinin eski çağlardaki ismi) kalan antik bir yerleşim yeridir.

Knidos kenti Hippodamos’un ‘Izgara plan’ düzenine göre yapılandırılmış. Kent, doğu-batı doğrultusunda birbirine paralel dört geniş cadde ve kuzey-güney doğrultusundaki bir dik cadde olacak biçimde kesişmiştir. Arazinin durumuna uygun biçimde cadde ve sokaklar bazen merdiven şeklinde bazen de dik olacak şekilde birbirini kesmişlerdir.

Knidos’un Bilim ve Sanat Alanındaki Önemi

Knidos’un Bilim ve Sanat Alanındaki Önemi

Knidos; o döneme göre bilim, mimarlık ve sanatta da oldukça ileri seviyede bir kent. Tarihin büyük astronomi ve matematik bilimcisi olarak kabul edilen Eudoksus, ünlü doktor Euryphon, ünlü ressam Polygnotos ve dünyanın yedi harikasından biri sayılan İskenderiye Feneri'nin mimarı Sostratos Knidos’ta yaşamış.

Doktor Euryphon ve öğrencileri yaşadıkları dönemin ikinci büyük tıp okulunu Knidos’ta kurmuşlar. Ünlü bilim adamı Eudoksus ise geliştirdiği ve dönemin büyük buluşu olan güneş saatini ören yerinde bugün hala görülebilirsiniz.

Knidos’ lu Eudoksos ayrıca; matematik , astronomi ve fizik alanında çalışmalar yapıyordu. Devrin en ünlü gözlemevinde Eudoksos yıldızları inceliyordu.( Datça yarımadasının parlak, bulutsuz göğünün etkisi olabilir)

Knidos aynı zamanda üzümleriyle ünlü ve şarap ihraç eden önemli merkezlerden biriymiş. Knidos şarabının hazmı kolaylaştırıcı bir özelliği olduğu söylenirmiş. Ünü o kadar yayılmış ki şarap Doğu Akdeniz’den Karadeniz’e ve Atina’ya kadar gönderilirmiş.

Knidos Aphrodite Heykelinin Hikayesi

Knidos Aphrodite Heykelinin Hikayesi

Knidos Aphrodite heykelinin kısaca öyküsü şöyledir; Altı Dor şehrinden biri olan Kos şehri, ünlü heykeltraş Praksiteles’ten Aphrodite heykeli ister. Praksiteles birisi çıplak , diğerinin üzerinde kıvrımlı kumaş bulunan iki adet heykel yapar. Kos kıvrım kumaşlı heykeli seçer, çıplak olan Knidos’a kalır.

Heykel olarak o dönemde ilk defa bu kadar cesurca bir kadın vücudu işlenmiştir. Heykel o kadar göz alıcıdır ki heykeli görmek için bir çok yerden insanlar Knidos’a gelir, buradan geçen gemiler Knidos ‘a uğramadan geçmezler. Mermer, insan vücudunun dokusunu en yakın veren bir yontu malzemesi olduğunu bilen heykeltraş bu çalışmaya uygun en güzel mermeri kullanmış. Heykelin dillere destan güzelliği ile Praksiteles taşa bir ruh kazandırdığı bile düşünülmüş.

Knidos Antik Kentinde Gezilecek Tarihi Yerler

Knidos Yuvarlak Tapınak

Knidos Yuvarlak Tapınak

Yuvarlak tapınağın (Tholos) girişi gri mermerlerden olup, üst yapısı yumuşak poros taşından yapılmıştır. Merdivenli girişi ve sunağı doğu tarafındadır. Tapınak yuvarlak cella sütunlarla çevrilmiş olup, üst yapı Korinth başlıklar tarafından taşınıyor. Bugünkü kalıntılar M.Ö 2. yüzyıldan kaldığı bilinmekte. Batı ve doğudaki sadece temelleri kalan küçük yapıların ise hazine daireleri olduğu tahmin edilmekte. En doğuda bulunan uzun binanın ise dini törenler veya ziyafetler için kullanıldığı düşünülüyor.

Adres: Yazı, 48900 Datça/Muğla

Google Harita Konumu için tıklayın 

Ziyaretçi Yorumu:’Tarih ve deniz bu kadar birbirine yakışabilir. Şahane bir denizi var ve sığ olmasına karşın şnorkel ve maske ile deniz tabanında akvaryum içinde gibi hissedebilirsiniz.!

İçeriğin Devamı Aşağıda

Knidos Apollon Tapınağı

Knidos Apollon Tapınağı

Tapınak ve sunağın 2. yüzyılda yapıldığı tahmin ediliyor. Tapınakta kutsal tanrı heykeli bulup çeşitli ilahiler eşliğinde tütsüler yakılarak kutsal törenler düzenlenirmiş. Sunak daha çok kesilen kurbanlar ve tanrılara sunulan hediyeler için yapılmış. Okunabilen yazılarda ‘Altar’ın (sunak) Apollon Karneios’a adandığı ve yontma işlerini Antakyalı Theon ile Knidoslu Zenodototos’un yaptığı’ yazıyor.

Adres: Yazı, 48900 Datça/Muğla

Google Harita Konumu için tıklayın

Ziyaretçi Yorumu: ‘Akşam güneş batışını izlemek için gitmenizi tavsiye ederim’

Knidos Korinth Tapınağı

Knidos Korinth Tapınağı

Tüm kente hakim bir tepenin üzerinde bulunan ve yedi basamak ile çıkılan bir tapınak. Ön kısmında bulunan kalkan kabartması dikkat çekici. Bu tapınağın M.S 2.yy’da Roma İmparatoru Hadriyanus zamanında yapıldığı tahmin ediliyor.

Adres: Yazı, 48900 Datça/Muğla

Google Harita Konumu için tıklayın https://goo.gl/maps/gvvEnotSr74zPiJJ6

Ziyaretçi Yorumu:’Antik kentte hala kazılar devam ediyor. Bu haliyle bile muhteşem bütün kazı ekibinin emeklerine sağlık. Kesinlikle o bozuk yolları çekmemize değdi. Muhteşem bir manzarası var antik kentin. Temiz ve güzel manzaralı bir kafesi de mevcut. Neyse yolda keyifli orman yolu deniz manzaralı.’

Knidos Deveboynu Feneri

Knidos Deveboynu Feneri

Fener, Datça'nın Knidos ( Kriyo ) bölgesine 1931 yılında Anadolu'nun Akdeniz'e uzanmış en uç noktası olan bu yere inşa edilmiştir. Fener aynı zamanda Ege ve Akdeniz'i birbirinden ayıran bir nokta durumundadır. Fenerin bulunduğu yer deve boynunu andırdığı için fenere Deveboynu ismi verilmiştir. Bu fenerin deniz seviyesinden yüksekliği 104 metre olup, kule yüksekliği ise 9 metredir.

Adres: Yazı, 48900 Datça/Muğla

Google Harita Konumu için tıklayın 

Ziyaretçi Yorumu:’Harika bir gün batımı manzarası sunuyor. Fenere çıkmak için öncelikle Knidos Antik Kenti için bilet almalısınız. Yürüyüş patika bir yoldan ki belirtmekte fayda var ara ara bodur bitkilerin, kayaların üzerinden gitmeniz gerekiyor, yaklaşık yarım saat sürüyor. Elektrik hattının içinden geçtiği hattı takip ederek yolunuzu kaybetmeden ilerleyebilirsiniz. Yürüyüş için mutlaka ayakkabı kullanmanızı tavsiye ederim. Biz katlanır sandalyelerimizi de yanımıza almıştık. Şarap ve gün batımı unutulma bir anı alarak hafızamızda yer etti. Güneş batar batmaz dönüş yolunuza başlamanızda fayda var.’

Knidos Dionysos Tapınağı

Knidos Dionysos Tapınağı

Kentte toplam dört adet olduğu düşünülen antik kentte Dionysos tapınağı sahile yakın bir bölgede yer almakta. Frizlerinde şarap tanrısı Dionysos ilgili kabartmalar ve imgeler bulunduğu için Dionysos için yapıldığı tahmin ediliyor.

Adres: Yazı, 48900 Datça/Muğla

Google Harita Konumu için tıklayın 

Ziyaretçi Yorumu:’Cennet gibi geçmişe doğanın içinde kültürel bir yolculuk’

Knidos Dorik Staoa - Kilise B

Knidos Dorik Staoa - Kilise B

Knidos’ta Stroa, Dinnysos Tapınağı ile küçük tiyatronun yer aldığı alt terasta inşa edilmiş. Bu mekanların bir bölümü dinsel ayinler için kilise olarak değerlendirildiği düşünülüyor. 7.5 metre yüksekliğindeki yapının alt kısmını dikdörtgen gri mavi sert kireç taşlarından oluşmuş olup bunun üzerine hafif kumtaşı bloklar konulmuştu. İlk kez Helenistik Dönemde inşa edilen yapıya 2.yy’da sütunlu galeri eklenmiş.

Adres: Yazı, 48900 Datça/Muğla

Google Harita Konumu için tıklayın 

Ziyaretçi Yorumu:’Stoa biraz daha restore edilip ayağa kaldırılabilir. Devamında küçük tiyatro var’

İçeriğin Devamı Aşağıda

Boulakrates Çeşmesi

Boulakrates Çeşmesi

Knidos Antik Kentinin içinde bulunan çeşmenin bloklarının hepsinin üzerinde üç satırlık bir yazı bulunmakta. Yazı ‘Çeşme, su işlerinden sorumlu denetim memuru (epimeletes) Boulakrates tarafından halka adanmıştır’ anlamına gelmekte.

Adres: Yazı, Muğla Datça Çevre Yolu, 48900 Marmaris/Datça/Muğla

Google Harita Konumu için tıklayın 

Ziyaretçi Yorumu:'__O koyu, iki limanı, muhteşem denizi görüp ayak basar basmaz esen rüzgarı hissedince cennet burası olmalı diye düşünüyor insan. Yolu uzak diye üşenmeyin ve mutlaka ziyaret edin. Çok etkileyici.'

Knidos Antik Kenti Nerede?

Knidos Antik Kenti Nerede?

Adres:Yazı, Muğla Datça Çevre Yolu, 48900 Marmaris/Datça/Muğla

Açılış-Kapanış Saati: 09:00-20:00

Google Harita Konumu için tıklayın 

Ziyaretçi Yorumu:’Datça'nın en batısında, Karialılardan kalma bir antik kent. 60'lı yıllarda kazı çalışmaları başlatılmış ve hâlen devam ediyor. Ülkemizdeki diğer antik kentlere nazaran burası pek korunamamış gibi görünüyor. Antik kente girişte, müze kartınız yoksa kişi başı 25 TL ücret alınıyor. Öğretmenlere, 18 yaş altına ve 65 yaş üstüne ücretsiz. Buraya kadar gitmişken Deveboynu Fenerini de ziyaret edip gün batımını izlemenizi tavsiye ederim. Deveboynu feneri için 30 - 45 dakika patika yoldan yürümek gerekiyor.’

Knidos Antik Kentine Nasıl Gidilir?

Knidos Antik Kentine Nasıl Gidilir?

Muğla’ya gelmek için hava yolu, özel araç ya da otobüsü tercih edebilirsiniz. Datça’ya gelmek için servisler bulunuyor. Datça’dan Knidos’a minibüs ve deniz taksisi ile gidebilirsiniz.

Ben minibüsle değil çevreyi geze geze gitmek istiyorum diyorsanız Knidos’a gitmenin en iyi yolu araç kiralamak. Marmaris-Datça yolu üzerindeki yolculuğunuzda Datça sapağına geldiğinizde yol ikiye ayrılıyor ve Knidos tabelasını takip eden yola dönmeniz gerekiyor. Yarımadanın en uç tarafına kadar yolu takip ederseniz Knidos’a ulaşacaksınız.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
3
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın