onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Bilgisayarınızdan Kaldırmanızın Faydalı Olacağı Gereksiz Windows Programları ve Uygulamaları

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Bilgisayarınızdan Kaldırmanızın Faydalı Olacağı Gereksiz Windows Programları ve Uygulamaları

S
29.01.2022 - 00:15

Bilgisayarınız çok dolu olduğunu mu düşünüyorsunuz? Windows'un kullanmadığınız ve önemsiz gelen sürüsüyle uygulaması mı var? Bu içeriğimizde gerçekten işinize yaramayan ve yer kaplayan bazı Windows 10 uygulama, program ve bellek emicilerini nasıl kaldıracağınızı göstereceğiz. Bilgisayarınızı rahatlatmak için neler yapabileceğinizi merak ediyorsanız içeriğimize buyurun. 👇

Kaynak: https://www.makeuseof.com/tag/10-wind...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Öncelikle yüklü programlara nereden göz atabileceğinize değinelim.

Öncelikle yüklü programlara nereden göz atabileceğinize değinelim.

Windows 10 yüklü bilgisayarınızda bulunan programlara göz atmak gerçekten çok kolay. Ayarlar'a girdikten sonra Uygulamalar bölümünü açın ve Uygulamalar ve Özellikler sekmesine gelin. Burada bilgisayarınızda kurulu olan her şeyi görebilirsiniz. Windows 7 veya 8.1 kullanıyorsanız da Başlat düğmesine basıp arama kutucuğuna Uygulamalar ve özellikler yazarak buna benzer bir ekrana ulaşabilirsiniz.

Yazılımları silmek için yazılımın üzerine gelip tıklayın ve Kaldır seçeneğini seçin. Kaldırmak istediğiniz yazılıma göre işlem anında gerçekleşebilir veya seçim yapacağınız birkaç metin kutusu karşınıza çıkabilir. Şimdi de Windows 10'dan kaldırmanızda fayda olan uygulamalara göz atalım.

1. QuickTime

1. QuickTime

QuickTime programı, Apple'ın video oynatıcısıdır. Şu anda MacOS işletim sisteminde kullanılmaya devam etse de 2016'dan beri Windows sürümüne güncelleme gelmiyor.  

Apple QuickTime'ı Windows'ta kullanımdan kaldırdığını duyurduktan sonra programın birkaç kritik güvenlik açığı olduğu duyurulmuştu. Apple bu açıkları yamalamadığı için QuickTime'ı kurmak artık güvenli değil.

iTunes QuickTime'a ihtiyaç duymadığında, programı sildiğinizde herhangi bir sorun yaşamazsınız. QuickTime'ın yerine başka bir oynatıcıya ihtiyacınız olursa VLC'yi yükleyebilirsiniz.

2. CCleaner

2. CCleaner

CCleaner bir zamanlar gereksiz dosyaları temizlemede kullanılan güvenilir bir Windows uygulamasıyken, Avast tarafından satın alındıktan sonra itibari hızla azaldı. Kullanıcı izni olmadan kendi kafasına göre güncelleme yapması, bilgisayar her başlatıldığında otomatik olarak veri toplaması ve yazılımın farkında olmadan kötü amaçlı yazılımları bilgisayara sokması güvenilirliğini yitirmesine neden oldu.

CCleaner hâlâ daha temizlik işlevini sürdürse de büyük ölçüde gereksiz bir uygulama. Windows'un kendi bünyesindekiler de dâhil olmak üzere çok daha kullanışlı temizleme uygulamaları bulmak mümkün.

3. Rezalet bilgisayar temizlik programları

3. Rezalet bilgisayar temizlik programları

Çoğu kullanıcı bilgisayarlarına temizlik programı yükler (ki bunu istemeden yapanlar da çoktur). Bu programların çoğunluğu Windows'un performansını artırmayan kayıt defteri temizleyicilerden ibarettir. Eğer bilgisayarınızda MyCleanPC ve PC Optimizer Pro gibi çöpler varsa bunlardan kurtulmanızı öneririz.

4. uTorrent

4. uTorrent

uTorrent bir zamanlar torrent yazılımlarının baş tacıydı. Ancak yıllar içerisinde yaşadığı sorunlar neticesinde günümüzde güvenilmezliğiyle bilinen bir program oldu çıktı.

uTorrent, arayüzüne tıkıştırılan reklamlara ek olarak can sıkıcı yazılımlar için de teklifler içeriyor. 2015'te kullanıcılarından izin almadan kripto para madenciliği yapan programlarla iş birliği yaptığı ortaya çıkmıştı. Kısacası uTorrent aracılığıyla üretici firma arka planda bilgisayarınızın kaynaklarını kullanarak para kazanıyordu. Artık uTorrent kullanmanın manası kalmadı. Tüm bu gereksiz eklentilerden uzak olması sebebiyle en iyi torrent istemcisinin qBittorrent olduğu düşünülüyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

5. Adobe Flash Player ve Shockwave Player

5. Adobe Flash Player ve Shockwave Player

Adobe Flash Player Ocak 2021'den beri desteklenmiyor. En yeni tarayıcı sürümlerinin tamamında engellenmiş olsa da bilgisayarınızdaki kopyasını da silmelisiniz. Adobe artık programını güncellemediğinden, programı silerek gelecekte yaşanabilecek güvenlik sorunlarından korunabilirsiniz. 

Benzer bir program eklentisi olan Adobe Shockwave Player'a destek de 2019 yılında kesilmişti. Firma artık programı indirme seçeneği sunmuyor. Ayrıyeten bu programa ihtiyaç duyan bir internet sitesi bulmanız da hiç olası değil.

6. Java

6. Java

Bir başka program uzantısı olan Java iki kısımdan oluşuyor. İlki masaüstüne kurulan Java programı, diğeri ise tarayıcılara eklenen (ve güvenlik açıklarıyla bilinen) Java eklentisi. Bir zamanlar oldukça yaygın olsa da bugünlerde çok az internet sitesi Java'yı kullanıyor. 

En yeni Chrome ve Firefox sürümleri Java'yı desteklemediğinden eskiye nazaran daha az güvenlik sorunu yaşandığını söyleyebiliriz. Android yazılımını kullanan bir yazılımcı değilseniz ve Java kullanan yazılımlar üzerinde çalışmıyorsanız Java'yı silmelisiniz.

7. Microsoft Silverlight

7. Microsoft Silverlight

Silverlight da Adobe Flash gibi tarayıcınızdaki zengin medya içeriklerini görüntülemenizi sağlayan bir iskelet programdır. Yıllar önce bu uzantıları kullanmak çoğu internet sitesi için mecburiydi. Şimdilerde ise kullanımdan kalkmış vaziyetteler. 

En yeni tarayıcı sürümleri Silverlight'la çalışmıyor. Chrome ve Firefox yıllar önce desteklemeyi keserken Edge hiçbir zaman Silverlight'la uyumlu olmadı. Silverlight bir tek Internet Explorer'da resmî olarak destek görüyor ki o da yalnızca uyumluluk sorunlarından ötürü Windows 10'da bulunuyor.

8. Tüm araç çubukları ve gereksiz tarayıcı uzantıları

8. Tüm araç çubukları ve gereksiz tarayıcı uzantıları

Windows 10'dan neyi kaldıracağınızı düşündüğünüzde en büyük adaylardan birinin tarayıcınızdaki çöpler olduğunu görebilirsiniz. Araç çubukları bir zamanlar çok daha yaygınken Chrome ve diğer tarayıcılar son sürümlerinde araç çubuklarıyla ilgilendi ve çoğunu kullanımdan kaldırdı. Spam yapma amacıyla geliştirilen araç çubukları ise hâlâ piyasada.

Programlar listesinde Bing Bar, Google Toolbar, Ask Toolbar, Yahoo! Toolbar veya Babylon Toolbar gibi programlar varsa silin. Sonrasında tarayıcılarınzdaki yüklü eklentileri ve uzantıları gözden geçirin. Güvenilir uzantılar ünlendikten sonra karanlık işler çeviren şirketlere satılabildiğinden hepsinin köküne inmeyi unutmayın.

9. Coupon Printer

9. Coupon Printer

Coupon Printer (Kupon Yazıcı), Coupons.com adresindeki tekliflere erişmekte kullanılır. Ancak bu yazılım bünyesinde başka programları da barındırdığından başta silmek istememiş olabilirsiniz. Coupons.com kullanıcısı değilseniz veya indirimlerden faydalanmak gibi bir amacınız yoksa bu programı silmeli ve program yüklemenizi gerektirmeyen başka bir internet sitesi kullanmalısınız.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

10. Üretici firmaların bellek emici yazılımları

10. Üretici firmaların bellek emici yazılımları

Surface Pro gibi birinci sınıf bir bilgisayarınız yoksa veya Windows'u yeni bir masaüstü bilgisayarına sıfırdan yüklemediyseniz, bilgisayarınız üretici firmanın önceden yüklediği çok sayıda gereksiz programa sahip olabilir. HP, Dell, Toshiba, Lenovo ve daha pek çok firmanın sattığı bilgisayarda bu durum söz konusu.

Windows bu gereksiz programlara ihtiyaç duymadığından bunlardan kurtulabilirsiniz. Fotoğraf uygulaması, oyun araç programı veya Windows yardımcı programlarıyla aynı görevi gören önceden yüklenmiş 'reklam' amaçlı programların çoğu gerçekten gereksizdir. Sürücü/BIOS güncelleştirme programları (Lenovo System Update gibi) ise yüklü tutmaya değerdir.

11. Windows 10'un bellek emici yazılımları

11. Windows 10'un bellek emici yazılımları

Üretici firmaların yazılımları yeterince can sıkıcıyken, bir de Microsoft'un Windows 10 ile önünüze koyduğu programlar var. Bunlar Mağaza uygulamaları olarak karşınıza çıkar. Neyse ki, bu gereksiz programların çoğunu fazla çaba sarf etmeden kaldırabilirsiniz. Xbox ve Hava Durumu gibi varsayılan uygulamaların bazıları yararlıyken, Candy Crush Saga gibi çöpleri kaldırmakta yarar vardır.

12. WinRAR

12. WinRAR

Dosya çıkarma ve sıkıştırma programı mutlak suretle gerekliyken WinRAR bu alandaki en iyi seçenek değildir. Zira bu uygulama, eski usul 'paylaşım yazılımı' lisansından ötürü sorunlara neden oluyor. WinRAR'ın deneme sürümünü indirip kullanabilirsiniz. Deneme süreniz dolduktan sonra program ödeme yapmanızı istese de bu durum sizi uygulamadan atmadığından süresiz olarak kullanabilirsiniz.

Buna rağmen WinRAR'ı kullanmak için herhangi bir neden söz konusu değil. Kullanıcıların ihtiyacını gideren 7-Zip adlı ücretsiz ve daha basit bir program mevcut.

Bu içeriklere de göz atabilirsiniz. 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
60
21
11
3
3
2
1
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
TİRYAKİ

editörün bilgisayar hakkında bir halt bilmediğini anlamış olduk ....