Bazı Çiçeklerin Yenilebildiğini ve Aslında Çok Faydalı Olduğunu Biliyor muydunuz?
Çiçek dalında güzel! Peki ya yenilebilir çiçekler? Tüm çiçekler yemek için güvenli değildir ancak yenilebilir olanlar; salatalar, soslar, içecekler ve tatlılar da dahil olmak üzere birçok yemeğe eşsiz bir lezzet ve renk katabilir. Bazıları vücudunuza fayda bile sağlayabilir.
Not: Tüketmeden önce uzmana danışın.
1. Özel günlerde gelen gülleri kurutmaktan başka yapabileceğiniz bir şey daha var: Yemek.
2. Ebegümeci
Ebegümeci çiçekleri ılıman iklimlerde yetişen büyük, renkli çiçeklerdir. Çiçekler çiğ olarak yenebilir ancak genellikle bitkisel çay yapmak için kullanılır. Bazı araştırmalar ebegümecinin kolesterol ve kan basıncı üzerinde olumlu bir etkisi olabileceğini öne sürmektedir (K, K).
3. Latin Çiçeği
Latin çiçeği acı tadıyla bilinen iştah açıcı bir bitkidir.Çiçekleri ve yaprakları besleyicidir ve çeşitli şekillerde hazırlanabilir. Örneğin çayı, sirkesi yapılıp tüketilebilir (K).
4. Karahindiba
Karahindiba yabani bir ot olarak kabul edilir ancak oldukça besleyici bir yenilebilir çiçektir. Çiğ veya pişmiş yenilebilir çiçekler, jöle ve şarap gibi çeşitli gıdalarda kullanılabilir.
Karahindiba çayı tarifi
İki çay kaşığı karahindiba kurusunu veya yapraklarını bir bardak sıcak suya koyup 10 dk demleyin.
Bu çiçeğini haşladıktan sonra zeytinyağı, limon ve tuzla tatlandırıp salata olarak, zeytinyağında kavurup baharatlayarak, yemek olarak tüketebilirsiniz.
5. Mis kokulu: Lavanta
Lavanta, kendine has aroması ve verdiği enerji ile en faydalı bitkiler arasındadır. Taze veya kurutulmuş olarak yenebilir, narenciye, çilek ve bazı otlarla eşleşip lezzetlenebilir (K).
Lavanta çayı tarifi:
1 çay kaşığı lavanta kurusunu 1 su bardağı sıcak suda, 10 dk demleyin.
6. Hemen hemen herkesin çocukluğunda olan bir bitki: Hanımeli
Farklı aroması, tatlı tadı ve geleneksel tıbbi kullanımları ile bilinen hoş kokulu bir çiçektir. Sağlıklı olan kısmı, doğrudan bitkiden alınabilir veya birçok yemeği tamamlayabilen infüzyon şurup haline getirilebilir (K).
7. Egelilerin ağzını sulandıran: Hodan
Hodan küçük, mavi, yıldız şeklinde çiçek üreten bir bitkidir. Hem geleneksel tıpta hem de mutfak uygulamalarında kullanıldığında, salatalar veya kokteyller için güzel bir garnitür oluşturur ve ayrıca çorba ve sosların içerisine de katılabilir (K).
Hodan kavurma tarifi:
Malzemeler:
Yarım kg pırasa
1 kg hodan
2 yumurta
Tuz
Karabiber
Sıvıyağ
Tarif:
Hodanları önce güzelce ayıklayıp soğuk suyla haşlıyoruz. Pırasaları da ayıklayıp ince ince kıyıyoruz. Sıvıyağda biraz sotelenen pırasaya, önceden haşlayıp kıydığımız hodanı ekliyoruz. Tuz, Karabiber ektikten sonra 5-6 dakika daha kavurduktan sonra servis etmeye yakın yumurtaları kırıyoruz ve yumurtalar iyice pişince servis ediyoruz. İsteğe bağlı pul biber serpebilirsiniz.
8. Semizotu
Tezgahlarda görmeye alışık olduğumuz semizotu oldukça faydalı bir çiçek. Semizotu, çiçekleri ve yaprakları pişmiş veya çiğ olarak yenebilen, besin açısından zengin bir bitki. Özellikle omega-3 olmak üzere vücuda çok çeşitli vitamin ve mineraller sağlar.
9. İzmir'den gelen lezzet: Kabak Çiçeği
Kabakta açan çiçekler çiğ, doldurulmuş veya kızartılmış olarak yenebilir.
Kabak çiçeği tarifi:
Malzemeler:
40 kabak çiçeği
18 yemek kaşığı pirinç
3 soğan
3 domates
1, 5 çay bardağından biraz fazla zeytinyağı
2 yemek kaşığı kuş üzümü
2 yemek kaşığı dolma fıstığı
4-5 dereotu
6-7 taze nane
1 çay kaşığı toz şeker
2 tatlı kaşığı limon suyu
1 tatlı kaşığı tatlı kırmızı biber
Tuz
Karabiber
Pul biber
Kimyon
Tarif:
Kabak çiçeklerinin orta kısımlarını çıkarın ve suya batırıp yıkayın. Bir süzgeç yardımıyla suyunu süzün. Soğanı ince ince doğrayın. Zeytinyağının yarısını bir tencereye alıp ısıtın. Soğanları dolma fıstığı ve kuş üzümüyle beraber yağda kavurun. Pirinçleri yıkayıp süzerek soğanlar ve fıstıklar pembeleştikten sonra tencereye ekleyin. Limon suyu, şeker, karabiber, tuz, pul biber, kimyon ve tatlı kırmızı biberi ilave edip karıştırın. Domatesi soyup rendeleyip tencereye ekleyin. Nane ve dereotunu incecik kıyıp, tencereye ekleyip kısık ateşte arada bir karıştırarak pişirin. Ocaktan alıp dinlenmeye bırakın. Dinlendikten sonra her bir kabak çiçeğinin içine yeteri kadar iç doldurun. Çiçeklerin ağız kısımlarını, yaprakları uygun şekilde üst üste getirerek kapatın. Bir tencerenin dibine ısıya dayanıklı bir tabağı ters çevirip yerleştirin ve hazırladığınız dolmaları tencereye dik şekilde dizin. Kalan zeytin yağını üzerinde gezdirdikten sonra üzerini geçmeyecek kadar su ekleyin ve kısık ateşte 20 dakika pişirin. Ocaktan alıp fazla suyunu süzdürüp kapağı yarı açık bırakarak soğumaya bırakın.
10. Evdeki saksıdan sofraya: Menekşe
Her ne kadar süs amaçlı kullanılsa da menekşe, çeşitli tatlılara ve salatalara renkli ve besleyici bir katkı yapar.
11. Falların prensesi: Papatya
Papatya çiçeği, kaygıyı azaltmak ve uyku kalitesini artırmak için yaygın şekilde tıbbi olarak kullanılır. Topraklı, hafif tatlı bir tada sahiptir ve çay ya da diğer infüzyonlar yapmak için kullanılabilirler (K, K).
Papatya çayı tarifi:
3 çay kaşığı papatyayı bir su bardağı sıcak suda 5-10 dk demleyin.
Yorum Yazın