Balon Oldu Uçtu: Türkiye'de Ev Fiyatlarında Artış Arapsaçına Döndü
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Balon Oldu Uçtu: Türkiye'de Ev Fiyatlarında Artış Arapsaçına Döndü
Konut fiyatlarında yükseliş seçimler öncesi hem kredilerdeki duraklama ve sınırlama hem de yabancı seçme üzerinden çok tartışıldı. Ancak İstanbul başta olmak üzere büyükşehirlerde daha ağır hissedilen konut ya da barınma krizi ile ev ve kira fiyatlarındaki artış sorunu o kadar kapsayıcı ki parti kursa seçim kazanır seviyeye geldi. Ev fiyatlarındaki artış tek başına yabancı, arsa, maliyet ile anlatılamazken, kiralardaki artışın da sadece belli kesimleri etkilediği ancak bunun da demografik sorunlar yarattığı göz ardı edilemiyor. Konut balonunu da içeren analizleri sizler için derledik.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı ve şehir planlamacısı olan Dr. Buğra Gökçe, son 5 yılda yabancılara satılan konut sayısı ile vatandaşlık alan yabancı seçmenlere dikkat çekti.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
2017-2022 döneminde en çok ev alanın 41 bin 182 adet ile Irak, 35 bin 335 ile İran, 31 bin 290 konut ile Rusya vatandaşları olduğu görülürken, 2022'de yabancıların en çok konutu İstanbul, Antalya ve Mersin'den aldı.
Yabancılara konut satışı, konut piyasasında yüzde 5'e yaklaşması, konut ve kira fiyatlarında artışa neden olurken, barınma sorunu oluştu. OECD ülkeleri arasında Türkiye konut fiyatlarının en fazla arttığı ülke oldu.
"Yabancılar, 5 yılda 40 milyon 500 bin metrekare taşınmaz alırken, bu alan Kadıköy ve Beşiktaş ilçelerimizin toplamı kadar. Bu büyüklükte bir araziye 90m2 büyüklüğünde 410 bin 98 konut yapılabilir. Bu konutlarda en az 1,3 milyon vatandaşımız yararlanabilir."
2002-2022 arasında 20 yılda yabancılara satılan taşınmaz büyüklüğü 138 milyon m2 olurken, bu büyüklük Beşiktaş, Bakırköy, Beyoğlu, Şişli, Bayrampaşa, Zeytinburnu, Fatih, Kağıthane ve Kadıköy ilçelerinin toplamı kadar oldu.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Gökçe, iki ayrı paylaşımda da sonuçta, "Konut karşılığı vatandaşlık uygulamasına son verilmelidir." derken "Yaşadığımız konut krizini tetikleyen bir durumdur. Türkiye'de kira fiyatlarının son 4 yılda 8 kat artması bir tesadüf değil sonuçtur" diye belirtiliyor.
Para politikasının da etkilerinin konut fiyatlarındaki yükselişe etkisini gözler önüne seren Merkez Bankası eski başekonomisti Prof. Dr. Ali Hakan Kara, "Para politikası eliyle nasıl barınma krizi yaratılır konulu çalışma" şeklinde paylaşım yapıyor.
Finansal danışman ve akademisyen Dr. Mustafa Aşkın da "Küresel konut fiyatları, varlık balonu nasıl oluşur?" başlıklı paylaşımında dünyada Türkiye'de konut fiyatlarındaki artışın yerinin açık ara lider olduğunu gösteriyor.
Türkiye'de ev fiyatlarında oluşan sorunu "Bağcılar'da 2+1 daire mi? Miami'de 3+2 450m2 Villa mı? Ev Balonu inanılmaz düzeyde" paylaşımı gözler önüne seriyor.
Göktürk ya da Zekeriyaköy'de villa yerine İskoçya'da şato almak isteyenler de var.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Türkiye genelinde Nisan ayında konut satışları yüzde 35,6 oranın azalmış, Ocak-Nisan döneminde de bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 18,6 oranında azalış göstermişti.
Yapı izinlerinde de azalma, konut yapımında lüks ve sosyal ayrımı.
Tüm bu sorunlara bakıldığında sadece kiralarda sınırlama ile sorun çözülmeyecek gibi görünüyor. Arzı artırmadan fırsatçılığın önüne geçilemeyeceği anlaşılırken, maliyetleri düşürmeden sosyal konut yapımının artmayacağı ortada. Bu esnada yabancı talebi, kredi dengelemesi gibi birçok dengede terazinin kefesinde görünüyor. Ne dersiniz?
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
Dombıra eşliğinde Filistin'in durumuna döneceğiz. Kiralık ev krizi de çok yakın bir zamanda patlar. Keza yüksek kira artışlarına karşı AKP'nin sunduğu altı ç... Devamını Gör
Memleketi parsel parsel satanlar milliyetçi biz teröris olduk
Söylenenlerin tamamının doğru olduğunun bilincindeyim ama keşke kaynak twitter demeseydiniz. Hiç kaynak koymasaydiniz güvenirlilik daha yüksek olurdu.