Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
10 Başlık ile Avrasya Tüneli'ne Yakından Bakıyoruz
Asya ile Avrupa kıtasını deniz tabanının altından karayoluyla birleştirecek Avrasya Tüneli'nin resmi açılışı 20 Aralık Salı günü yapıldı. Tünel, 22 Aralık Perşembe günü saat 07:00 itibarıyla halkın kullanımına açılacak.
Peki Avrasya Tüneli projesiyle ilgili neler biliyoruz? Sizler için listeledik.
1- 'Adıyla' kaldı
Avrasya Tüneli'nin adıyla ilgili bir süre önce anket düzenlendi.
Ancak daha sonra anketin iptal edildiğini açıklayan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, buranın adının 'Avrasya Tüneli' olarak kalacağını söyledi.
2- İki yaka arasındaki mesafeyi 15 dakikaya indirecek
Kazlıçeşme-Göztepe hattında gerçekleştirilen Avrasya Tüneli, yoğun trafiğin etkili olduğu şehir içinde yolculuk süresini önemli ölçüde azaltacak. Asya ve Avrupa yakaları arasında 100 dakikaya varan ulaşım süresini 15 dakikaya indirecek.
Marmaray'ın kardeşi niteliğinde olan metro hattından sonra lastik tekerlekli araçlar için iki katlı inşa edilen tünel projesi için ihale 2007'de yapıldı.
3- Toplam uzunluğu 14,6 kilometre
4- 5,4 kilometrelik bölümü deniz tabanı altına inşa edildi
Avrupa ve Asya yakalarında toplam 9,2 kilometrelik güzergahta da yol genişletme ve iyileştirme çalışmaları tamamlandı.
Sarayburnu-Kazlıçeşme ile Harem-Göztepe arasında yer alan yaklaşım yolları genişletilerek kavşak, araç alt geçitleri ve yaya üst geçitleri inşa edildi.
5- Proje güzergâhı ne?
6- Toplam maliyet 1 milyar 245 milyon dolar
Avrasya Tüneli Projesi'nin resmi internet sitesinde, toplam maliyet ile ilgili şu bilgiler yer almıştı:
'285 milyon 121 bin 188 Amerikan Doları tutarında özkaynak, 960 milyon Amerikan Doları tutarında kredi kullanılarak, toplam 1 milyar 245 milyon 121 bin 188 Amerikan Doları yatırımla tamamlanacak.'
7- Deprem ve tsunamiden etkilenmeyecek, gerektiğinde sığınak olarak da kullanılabilecek
8- Sis, buzlanma gibi olumsuz hava koşullarında da kesintisiz yolculuk yapılmasını sağlayacak
Modern aydınlatma teknolojisi, yüksek kapasiteli havalandırma sistemi, tünelin her noktasından rahatça erişilen özel yangın tesisatı, yangına dayanıklı yüzey kaplaması, acil tahliye sistemleri, her noktanın 7 gün 24 saat izlendiği kapalı devre kamera sistemi ve her 600 metrede bir konumlanan emniyet şeritleri tünelde yer alacak.
Yüksek teknoloji altyapısıyla tünel içinde hız kontrolü sağlanacak.
9- Maksimum hız saatte 70 kilometre olarak belirlendi
10- Geçiş ücreti yılbaşına kadar 15 TL
Geçiş ücretlerinin otomobil için 4 dolar + KDV, minibüsler için 6 dolar + KDV karşılığı Türk lirası olacağı açıklanmıştı.
Açılışta konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçiş ücretinin yılbaşına kadar 15 TL olacağını ve bu paranın şehit ile gazilere yönelik hesapta toplanacağını söyledi.
Tünelde her iki yönde de geçişler ücretli olacak, sürücüler tünel geçiş ücretini Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) ve Otomatik Geçiş Sistemi (OGS) aracılığıyla ödeyebilecek.
Ayrıca bir nakit gişesi bulunmayacak, araçtaki yolcular için ayrıca ödeme yapılmayacak.
Bakanlık, projenin tasarımı, inşaatı ve 24 yıl 5 ay işletmesini gerçekleştirmesi için Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım AŞ’yi (ATAŞ) görevlendirdi. İşletme süresinin tamamlanmasıyla tünel kamuya devredilecek.
Not: Tünel 30 Ocak'a kadar 24 saat değil, belli bir süre çalışacak
14 saatle (sabah 07.00-akşam 21.00) başlayacak uygulama ile en geç 30 Ocak'ta 24 saat çalışma sistemine geçilecek.
Bu arada tünelin 22 Aralık Perşembe günü saat 07:00 itibarıyla halkın kullanımına açılacağı belirtildi.
Açılıştan kareler
AA, Avrasyatuneli.com.tr ve Onedio
Yorum Yazın
Adı zaten konumu, Avrasya adı da hiç fena değil, sanki demokrasimiz pek güzel işliyor da tünelin adına karar verebilirsek, Atamızın adını koyabilirsek medeni... Devamını Gör
Çomarlar gelmiş kaçırmayın bak, ibretlik...
çomarlara yeni avutma
Beyin var. Yen mi?
Beğenmeyen geçmesin arkadaş sırf lafsınız yok isim yok cisim yok 24 yıl birileri yiyecek Marmaray dada aynını yaptınız en çok siz kullanıyorsunuz ben daha 1 ... Devamını Gör