Atatürk'ümüzün Annesi "Molla" Zübeyde Hanım'ı Ne Kadar Tanıyoruz?
Atatürk'ümüzün Annesi "Molla" Zübeyde Hanım'ı Ne Kadar Tanıyoruz?
O da Mustafa'yı doğurduğunda kendisini sıradan bir anne sanıyordu... Ancak daha 50'lerine gelmeden dünyanın en büyük komutanlarından birinin annesi olacağı neredeyse belli olur. Meşakkatli bir hayat yaşayan Zübeyde Hanım'ın küçük Mustafa'yı yetiştirmesi ise Türk milleti için paha biçilemez. Var ol 'Molla Zübeyde' en çok da senin Anneler Günün kutlu olsun!
Kaynak: Atatürk Ansiklopedisi
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
1857'de Selanik yakınlarında Langaza'da doğan küçük Zübeyde'nin ailesi "Sofuzadeler" olarak bilinir. Babası Feyzullah Ağa, annesi ise Ayşe Hanım'dır ve Zübeyde bu çiftin tek çocuğu olur.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Zübeyde Hanım'ın ataları Evlad-ı Fatihan olarak bilinen, Osmanlı'nın fetih dönemlerinde Balkanların Türkleştirilmesi için bölgeye yerleştirilen Anadolu'daki Yörük Türkmen soyundandır.
Gazi'nin kız kardeşi Makbule Hanım da Zübeyde Hanım'ın sık sık "Soyumuz Yörük'tür. Konya Karaman yöresinden buraya gelmişiz." dediğini anlatır.
Küçük Zübeyde, Selanik'e 1 saat mesafedeki Lamgaza'da Rapla Çiftliği'nde büyür. Genç kızken eline bir yorgan iğnesinin batması üzerine doktor için gittiği Selanik’i ve havasını beğenmeleri üzerine ailecek buraya yerleşirler.
Bu arada Zübeyde Hanım'ın ailesinin bu evlilik için zar zor ikna edildiğini de söyleyelim. Yeni evli çift Selanik'teki Ahmet Subaşı mahallesindeki baba evine yerleşirler. İlk evlilik yılları bu evde mesut bir şekilde geçse de çocuklarının ölümleri onları sarsar.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Genç yaşında dul kalan Zübeyde Hanım, Selanik’e gelen ve Mora eşrafından, iki oğlu ile iki kızı olan Ragıp Bey adlı bir reji memuruyla ikinci evliliğini yapar.
Doğduğu günden itibaren oğlunun üstüne titreyen Zübeyde Hanım, Mustafa Kemal sarılık olduğunda Şam'a gidip onu ziyaret eder. Oğlunun hakkında 1919'da idam kararı çıktığında ise bu habere dayanamaz ve kısmi bir felç geçirir.
Mustafa Kemal Paşa, 1922'de annesini, güvenliği açısından farklı bir isimle İstanbul'dan çıkartmayı başarır ve Adapazarı'na getirir. 14 Haziran 1922'de kendisi de Adapazarı'na gelen Başkomutan annesi ile 3 yılın üzerine hasret giderir.
Mustafa Kemal Paşa bu isteği geri çevirmeyerek hem annesinin sağlığı hem de Latife Hanım ile tanışması açısından Zübeyde Hanım'ı ikna eder ve onu İzmir'e gönderir.
Atatürk'ün yaverlerinden Cevat Abbas Gürer Zübeyde Hanım için şunları söyler:
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Son döneminde onu canlı olarak görmüş olan Halide Edip Adıvar da Zübeyde Hanım’ı şu sözlerle anlatır:
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
Mekanı Cennet olsun. Başta peygamberimiz i dünyaya getiren Amine Hatun ve tüm peygamberlere annelik yapan nurlu anneler olmak üzere insanliğa hizmet eden tü... Devamını Gör
Ya Allah icin Tam bir Makedon nasil bir baslik!!!!???? Makedonyali diyor adam, Zubeyde Hanim Turk!!! Bu sekilde yazcaksaniz, yapmayin. Ak Troller gelcek simd... Devamını Gör
Babası Feyzullah Ağa, annesi ise Ayşe Hanım'dır ve Zübeyde bu çiftin tek çocuğu olur demişsiniz ama bize hep küçüklüğümüzde Yüce Ulu Önderimiz Atatürk'ümüzü... Devamını Gör