'Genel Başkanımız Yarın Bir Sonuç İçin Gayret Gösterecek'
AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı sona erdi. Toplantı sonrası açıklamalarda bulunan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Beşir Atalay yarınki koalisyon görüşmesine ilişkin, 'Sorumlu ve yapıcı bir politika izleyeceğiz. Genel başkanımız olumlu bir sonuç için gayret gösterecektir' dedi.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Beşir Atalay toplantı sonrası yaptığı açıklamalarda, 'Yarın tekrar bir araya gelecekler ve sona doğru giden bir toplantı yapacaklar. Yarınki görüşmenin en geniş çerçevede olmasını istiyoruz. AK Parti olarak seçim akşamından itibaren nasıl bir tutum sergilediğimizi herkes biliyor. Biz sorumlu yapıcı bir politika izledik. Bu güne kadar izlediğimiz çizgide de devam ediyoruz. Bütün partilerle görüşeceğiz dedik ve görüşmelerde yapıldı. Bu görüşmelerin ne kadar faydalı olduğunu herkes biliyor' diye konuştu.
Atalay açıklamalarının devamında ise, 'Türkiye'deki siyasi partiler arası diyaloglar kolay kurulmuyor. Özellikle genel başkan seviyesinde bir araya gelişlerin az olduğunu bir siyaset kültürümüz var. Kurulan diyalog kamuoyuna da rahatlık getirdi. CHP ile görüşmeler ülkemiz için kazanımdır. Genel Başkanımız yarın olumlu sonuç için gayret gösterecek' dedi.
Soru: Acaba toplantıda CHP ile koalisyon mu erken seçim konusunda mı eğilim oluştu? 4 yıl ısrarında CHP ısrar ederse Ak Parti buna yanaşır mı, yoksa bu koalisyona engel olur mu?
Biz yapıcı bir politika izliyoruz. Görüşmeleri de sonuç almak için yapıyoruz. Yarınki görüşmeye bakışımız da bu samimiyeti taşıyor. Süreyle ilgili konu şunun için. Biliyorsunuz geniş yelpazede görüşmeler diye değerlendiriyoruz. Farklı seçenekler de yarın değerlendirilecek.
Soru: Farklı seçenekler süreyle ilgili değerlendirilecek dediniz. Olası bir koalisyon için yeni anayasa ve seçim barajının da olduğu daha kısa süreli bir hükümet, seçeneklerden midir? Erken seçime ilişkin sürenin esnemeyeceği yönünde Cumhurbaşkanı’nın açıklamaları erken seçimin daha olası olduğu yorumlarına sebep oldu. Hava böyle miydi?
Tabii sınırlamamak lazım. Geniş yelpaze dediğimizde birçok seçenek söz konusu olabilir. Her partinin düşünceleri var, bunlar yarın paylaşılacaktır. Cumhurbaşkanımızın bugünkü konuşmayı dünkü konuşmayla birlikte almak lazım. Süreci yürütmeye çalışıyor, bir görevi var. Anayasal yetki ve görevleri var. Seçimden sonra meclis divanı oluştuktan sonra Cumhurbaşkanı en yüksek oy alan partinin genel başkanına hükümeti kurma görevini verdi ve çabalarını sürdürüyor. Cumhurbaşkanımız da sorular üzerine 45 güne dikkat çekmiş oluyor. Bugün kendisinin de muhtarlara konuşmasında ifade ettiği gibi Başbakan koalisyon kurmak istiyor da Cumhurbaşkanı bunu engelliyor diye yalan yanlış ifadeler kullanıyor diyor kendisi. Biz de bunu tekrarlıyoruz. Bütün bu kurullar faydaları sakıncaları hangi alternatifin neler doğurabileceği hepsi analiz ediliyor. Cumhurbaşkanı’nın bu tür şeylerle suçlanmasını yanlış buluyoruz biz. Cumhurbaşkanı’nın şöyle bir politikası var: Cumhurbaşkanımız bu görüşmeleri teşvik eder ve bir hükümet kurulsun ve kendisinin getireceği 45 gün dolduktan sonra oraya gelmeden önce bir hükümet kurulsun diye çaba sarf ediyor.
Soru: Kılıçdaroğlu yarınki görüşmeye ilişkin en fazla 1 saat sürer gibi bir ifadesi oldu. Yarın yapılacak görüşmelerden bu ifade sonrası bir koalisyon çıkmayacağı yorumları oldu. CHP ile bir koalisyon çıkmazsa AKP MHP’nin kapısını çalacak mı?
İki genel başkan son görüşmelerinde bir araya geleceğiz ve bu konuları yüz yüze görüşeceğiz kararı aldılar. Önceden tabii bazı açıklamalar yapılıyor, bunlar kimi taktik açıklamalar olabilir. Belki de farklı şeyler ama esas olan yarınki görüşmeyi beklemek ve ardından yapılacak açıklamayı beklemektir. Biz bütün açıklamaları o şekilde anlamıyoruz. İyi bir hazırlıkla yarınki görüşmenin verimli geçmesi için hazırlığımızı yaptık. Başbakanımızla Sayın Kılıçdaroğlu’nun görüşmesini belirleyici olarak görüyoruz. Oradan çıkacak sonuç, öncesiyle ilgili belirlenmiş bir karar yok.
İkincisi Sayın Bahçeli’nin açıklamasını fark ettik tabii. Şunu hepimiz biliyoruz. Biz bu çalışmalara başlarken Genel Başkanımız son ana kadar bütün partilere kapıların açık olacağını ve bütün partilerle görüşmelerin süreceğini söyledi. Biz buna sadığız. Yani MHP ile ilgili arkadaşımızın birkaç kez görüşmesi oldu. Faruk Bey’in görüşmesi oldu. Bu açıklamalar içinde Başbakanımızın şu açıklaması önemli. CHP ile görüşmesinin ardından MHP ile de görüşeceğini açıklamıştı çok önceden. MHP’nin açıklaması o bütünü içermiyor, yanlış bir ifade olarak görüyorum ben. Görüşüp görüşmeme Genel Başkan’ın takdiridir. Bundan sonra görüşme olur mu MHP ile, o partilerin kendi takdiridir. Bizim duruşumuz değişmiyor, partilere kapı kapatmıyoruz. Ülkemizin de buna ihtiyacı var, bir araya gelmeye, paylaşmaya. Ülkemizin meselelerini paylaşmaya ihtiyacımız var. Dolayısıyla o politikamızı sürdürüyoruz.”