Görüş Bildir
Haberler
Aşırı Terleme Nedenleri Nelerdir?

Aşırı Terleme Nedenleri Nelerdir?

Şebnem Sucu
15.12.2021 - 11:03

Her mevsim etkisini gösteren aşırı terleme, ter bezlerinin fazlasıyla çalışması durumudur. Yüz, eller ve koltuk altları gibi terlemenin yoğun olduğu bölgelerde aşırı terleme damlamaya varabilen noktaya ulaşabilir. Fizyolojik bir vücut fonksiyonu olan terlemenin ne zaman ve hangi durumlarda ortaya çıktığına göre uzman doktorun değerlendirmesi dolayısıyla da uygun bir tedavi ile aşırı terlemede yüz güldürücü tedavi seçenekleri mevcuttur. Aşırı terleme hastalıklardan meydana gelebileceği gibi belli bir nedeni de olmayabilir. Peki, aşırı terleme nedenleri nelerdir? İşte konuyla ilgili bilinmesi gerekenler…

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Aşırı terleme yahut hiperhidroz, altta yatan bir nedene bağlı ya da sebepsiz görülebilecek aşırı terlemedir. Normalde ter bezleri, sıcak havalarda, vücut ateşinin artması, egzersiz halinde ya da gergin, endişeli veya stres altındayken tetiklenir ve terlemede artış meydana gelir. Hiperhidrozu olan hastalarda ise aşırı terlemenin oluşması için bunların hiçbirine gerek yoktur. Primier ve sekonder olmak üzere ikiye ayrılan aşırı terleme, tipine göre değişiklik gösterir. Birçok nedeni olan aşırı terleme durumunda sekonder hiperhidrozis sebebi altta yatan bir hastalıkla ilişkilidir. Peki, aşırı terleme nedenleri nelerdir? İşte tüm detaylar…

Aşırı Terleme Nedir?

Aşırı Terleme Nedir?

Halk arasında aşırı terleme şeklinde tabir edilen Hiperhidroz ile alakalı aşırı terleme, normalde sıklıkla eller, ayaklar, koltuk altı ve kasıkta aktiftir. Hiperhidroz, fizyolojik gereksinimin çok üzerinde ortaya çıkan terlemeye verilen isimdir. Bazı bireylerde ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkan durum, ortada hiçbir neden yokken ellerde ayaklarda hatta vücudun birçok bölgesinde damlalar şeklinde görülür. Ülkemizin yüzde 1’inde görülen bu rahatsızlık utanma duygusu yaratarak iş ve sosyal yaşamı olumsuz yönde etkilemektedir.

Aşırı Terleme Nedenleri Nelerdir?

Aşırı Terleme Nedenleri Nelerdir?

Isı dengesine ek olarak egzersiz, korku, heyecan, ya da sinirlenme gibi durumlarda artış gösteren terleme bunların dışında yoğun bir terleme yani hiperhidroz görülebilir. Bu durum enfeksiyon hastalıkları, diyebet, menopoz, kalp hastalıkları, obezite, solunum yetmezliği gibi hastalıkların yanı sıra bazı ilaçların kullanımına bağlı ikincil olarak ortaya çıkabilir. 

Primer hiperhidrozis ise daha çok hastalıkla ilişkisi olmayan ter bezlerinin fazladan çalışmasına bağlı gelişir. Nedeni tam olarak bilinmeyen bu terlemeyi stres tetikleyebilir. Birincil derecede yakınlarında bu rahatsızlığın varlığı görülme riskini arttırmaktadır.

Aşırı Terleme Tedavisi

Aşırı Terleme Tedavisi

Vücudun çeşitli bölgelerinde meydana gelen aşırı terlemenin en aza indirilmesi yalnızca cerrahi tedavi seçenekleri ile mümkündür. Bu cerrahi prosedür uzman bir göğüs cerrahisi uzmanı tarafından genel anestezi altında yapılır. Bunun dışında geçici önlemler ile aşırı terleme azaltılabilir ya da kontrol altında tutulabilir. En basit önlemler deodorant kullanma gibi kişisel bakım gerektiren yöntemlerdir. Sistemik antikolinerjik ilaçlar, botoks veya iyontoforaz uygulamaları da tedavi seçenekleri arasında yer alır.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın