Görüş Bildir
Haberler
Arapça Ay İsimleri Nelerdir?

Arapça Ay İsimleri Nelerdir?

Elif Ateş
06.12.2021 - 11:33

Zamanı belirlemede birçok ölçüt kullanılır. Zaman kavramından biri olan gün, ilk başlarda Güneş'in gökyüzündeki iki defa belirişinin arasındaki süre olarak kabul edilmiştir. Dünya'nın uydusu olan Ay'ın iki hilal evresi arasındaki zaman ise ay olarak belirlenmiştir. Daha sonra ise bu süre çok uzun gelmiş ve  Ay'ın hilal dışındaki diğer evreleri de kullanılarak 1 hafta denilen süre belirlenmiştir. Buna göre birçok takvim çeşidi oluşturulmuş, bu sürelere farklı isimler verilmiştir. Peki, Arapça ay isimleri nelerdir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Hicri takvim 12 kameri aydan oluşan, 1 yılı ise 354 gün olarak alan bir takvim çeşididir. Bu takvim için Hz. Ömer döneminde hicretin gerçekleştiği yılı, 1 yıl olarak kabul edilmiştir. Hicri takvimden önce ise yıllar rakamla değil önemli olayların isimleri ile bilinmekteydi. İslam öncesi Arap toplumlarında kullanılan bazı aylar bu takvimde de değiştirilmeden kullanılmıştır. Bunlardan bazıları savaşmanın ve saygısızlığın yasak kabul edildiği aylardır. Haram ayları dışında ise kabileler arası savaş hiçbir zaman eksik olmamıştır. Aynı zamanda İslam öncesi Araplarda 3 yılda 1 ay eklenir ve ayların yerleri sabitlenirdi. En fazla ise 1 aylık oynamalar oluşurdu. Hicri takvimde de kullanılan Arapça ay isimleri hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Arapça Ay İsimleri Nelerdir?

Arapça Ay İsimleri Nelerdir?
  • Muharrem: Takvimlerde ilk ay olarak nitelendirilir. Haram kökünden türemiş bir kelimedir. Muharrem, haram olan ve yasaklanan anlamına gelir.

  • Safer: Hicri takvimde yılın ikinci ayıdır. Boşluk ve boş kalmak gibi anlamı vardır. Aynı zamanda kurtçuk, sararmak ve sarılık anlamlarına da gelir.

  • Rebîul- evvel: Kelimenin kökü Rebi, bahar anlamına gelir.  Buna göre de rebiul- evvel, evvelki bahar anlamını karşılar.

  • Rebiu's- sani: Bu ay Rebiul- ahir olarak da bilinir. Meyvelerin olgunlaştığı zamana denk geldiği için bu isim verilmiştir. Ancak Hicri takvimde bu ay, her zaman aynı mevsime denk gelmez.

  • Cumâde'l-ula: Cumâdâ kelimesi, soğuk ve kurak anlamlarına gelir. Hicri takvimde Cemaziyel- evvel olarak adlandırılmıştır.

  • Cumade'l- ahir: Hicri takvimde bu ay cemaziyel- ahir olarak adlandırılmıştır. Her iki ayında bu isimle adlandırılmasının nedeni kurak bir soğuk havaya denk gelmesinden dolayıdır.

  • Recep: Kelime anlamı saygı, onurdur. Haram aylarının başlangıcıdır. Hicri takvimde yedinci aya denk gelir.

  • Şaban: Dağılmış, yayılmış manasına gelir. Bu ismin verilmesinin nedeni ise kurak bir mevsime denk geldiği için insanların etrafa su aramak için dağılmış olmalarından dolayıdır.

  • Ramazan: Bu ayın isminin sıcaklık, yanma gibi anlamları vardır. Aynı zamanda Müslümanların kutsal kitabı olan Kuran-ı Kerim'in Hz. Muhammed'e indirildiği aydır.

  • Şevval: Şevl kökünden türeyen bu kelime, sözlükte yukarı kalkmak, yükselmek gibi anlamlar taşır. Şevval ayına bu ismin verilmesinin pek çok sebebi bulunur. Sıcak bir havaya denk gelmesi ya da develerin çiftleşme mevsiminde kuyruklarını kaldırmalarından dolayı bu ismin verildiği düşünülmektedir.

  • Zilkade: Bu ayın ismi, oturma zamanı anlamına gelen  zü'l-ka'de kelimesinden türemiştir. Cahiliye Arapları bu ayın olduğu dönemi kutsal kabul etmişler ve zilkade ayında savaşmayı yasaklamışlardır.

  • Zilhicce: Hac ayı anlamına gelir. Hicri takvimde mübarek aylarının en sonuncusudur.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın