Görüş Bildir
Haberler
Rumi Takvim Nedir? Rumi Takvim Ayları...

Rumi Takvim Nedir? Rumi Takvim Ayları...

Elif Ateş
29.11.2021 - 11:52

Takvim, çok eski tarihlerden beri kullanılan bir araçtır. Takvimler; zamanın ay, yıl, hafta ve gün gibi parçalara bölünüp belirli bir sistemde gösterilmesini sağlar. Bu belirtilen süreler Güneş'in, Ay'ın ve Dünya'nın bazı astronomik olaylarına, hareketlerine göre belirlenir. Bazı takvimlerdeki ay ve yıllar ise hasat zamanı,  suların çekilmesi gibi daha birçok doğal olaylar üzerinden belirlenmiştir. Dünyada günümüze kadar pek çok takvim çeşidi ortaya çıkmış ve kullanılmıştır. Ancak en uzun kullanılan Miladi ve Hicri takvim olmuştur. Peki, Rumi takvim nedir? İşte Rumi takvim ayları...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Takvimlerin tarihçesi oldukça eskidir. Sümerler tarafından kullanılan Babil takvimleri, iki dolunay arasındaki süre olan 29.5 günü temel alır. Döngüye göre ortalama 354 günlük bir Ay yılı olarak ortaya çıkar. Güneş yılını temel alan ilk takvim ise eski çağlarda Mısırlılara aitti. Mısırlıların yaşamı Nil Nehri'ne göre şekillenmekteydi. Nil Nehri'nin taşkınlıklarına göre takvim sistemi belirlenmiştir. 8.yy'da ise ilk modern takvimler ortaya çıkmıştır. Bu takvimler Jül Sezar tarafından kullanıma sokulmuş, Jülyen takvimi adı verilmiştir. Daha sonra bir diğer modern takvim olan Miladi takvim kullanılmaya başlanmıştır. Papa XIII. Gregorius tarafından yaptırılan bu takvim, halen daha pek çok ülkede kullanılmaktadır. Rumi takvim ise diğerlerinden oldukça farklıdır. İslam devletlerinden sadece Osmanlı Devleti bu takvimi kullanmıştır. Rumi takvim hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Rumi Takvim Nedir?

Rumi Takvim Nedir?

Rumi takvim, Osmanlı Devleti'nde 13 Mart 1840 yılında, Hicri takvim ile birlikte  kullanılmaya başlanmıştır. Osmanlılar, diğer İslam devletleri gibi mali işlerini Hicri takvime göre düzenlemekteydi. Daha sonra ise bazı mali gerekçelerden ötürü, Hicri tarih üzerinden güneş sistemine dayalı Rumi takvime geçinilmesi uygun görüldü. 

Hicri takvim ayın hareketlerine göre belirlendiği için Güneş takvimine göre 1 yılı, 11 gün önceden tamamlamış olur. Bu ikisi arasındaki fark 33 senede, bir yıllık fark yapar. O dönemlerde kullanılan Miladi takvim ile Rumi takvim arasında 13 günlük bir süre vardı. Osmanlı Devleti'nin devlet adamlarından biri olan Cevdet Paşa , Takvimul- Edvar adlı eserinde Rumi takvimden bahsetmiştir. Rumi takvimin Güneş aylarına göre esas alınıp, Ay yılına göre hesaplanmasının bazı sorunlar ortaya çıkartacağını ortaya koymuştur. 1871 yılında Rumi takvim  şekillendirilmiş ve başlangıç tarihi Miladi 23 Eylül 622 olarak belirlenmiştir. Yılın başlangıç ayı ise Mart ayı olarak kabul edilmiştir. Bu takvim Osmanlı'da Cumhuriyet dönemine kadar kullanılmıştır.

Rumi Takvim Ayları...

Rumi Takvim Ayları...

Rumi takvimin ayları her yeni ayın 14'ünce günü ile başlayıp, bir sonraki ayın 13 ile bitmektedir. Rumi takvimin ayları ise şunlardır:

  • Zemheri

  • Gücük

  • Mart

  • Abrul

  • Mayıs

  • Kiraz

  • Ocak

  • Ağustos

  • İlk Güz

  • Orta Güz

  • Son Güz

  • Karakış

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
3
2
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?