Görüş Bildir
Haberler
Aman Çok Geç Olmasın... Çocuğunuzu Teknoloji Bağımlılığından Nasıl Kurtarabilirsiniz?

Aman Çok Geç Olmasın... Çocuğunuzu Teknoloji Bağımlılığından Nasıl Kurtarabilirsiniz?

Çağımız teknoloji çağı malumunuz. Artık tablet, telefon veya bilgisayar olmadan hiçbir yere gitmiyoruz. Yaptığımız her aktiviteyi fotoğraflarla belgeliyor ve tabiri caizse teknoloji bağımlılığımız yüzünden hayatı ıskalıyoruz. Bu durum yalnızca yetişkinlerin değil, gelişme çağındaki çocukların da en büyük problemi. Peki, dört bir yanımızın cihazlarla çevrili olduğu bu dönemde çocuklarımızın normallikten uzak bir şekilde yetişmesini nasıl önleyebiliriz?

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Ekran başında geçirdikleri zamana sınırlama getirin.

Çocuklarımız, okul dışındaki vakitlerinin çoğunu ekran karşısında geçiriyor ve neredeyse sosyal ilişki kurmaktan bihaber olarak büyüyorlar. Bunun önüne geçmek için ekran saatlerine kısıtlama getirin. Gerçekle sanal dünya arasındaki farkı anlayabilmesi ve yaşadığı ortamın gerekliliklerine uyum sağlaması için insanlarla iletişim kurabileceği bir zaman dilimi bırakın.

2. Fiziksel aktivitelere yönlendirin.

Gelişme çağındaki çocukların fiziksel aktivitelere yönlendirilmesi, sağlıklı büyümeleri için oldukça önemlidir. Teknolojik aletlerle kısıtlanan fiziksel aktiviteler, ilerleyen dönemlerde çocuklarda obezite ve postüral bozukluk gibi sorunlara yol açabilir. Çocuklarınıza doğal yollardan mutlu olabileceklerini gösterin.

3. Psikolojik durumlarını gözlemleyin.

Ekran başında geçirilen sürenin artması, çocukları yalnızca fiziksel olarak değil zihinsel ve psikolojik açıdan da olumsuz yönde etkiler. Yapılan çalışmalar, çocukların teknolojik cihazlarla uzun süreli vakit geçirmesinin ilerde psikolojik rahatsızlık yaşama riskini arttırdığını gösteriyor. Sanal dünyada yaşadıkları baskı anksiyete, depresyon ve intihar eğilimini tetikleyebiliyor. Bu yüzden çocuklarınızı gözlemleyin ve farklılık hissettiğinizde duruma müdahale edin.

4. Stresle başa çıkabilmeleri için yoga yapmaya teşvik edin.

İnternet, günümüzde hemen hemen herkesin rahatlıkla erişebildiği ve eleştiri dozunun sıklıkla kaçırıldığı bir ortam. Çocuklarınız, sosyal medyada ağır baskı ve eleştiriye maruz kalabilir ya da kendilerini sık sık başkalarıyla kıyaslamaya başlayabilir. Bu da mental zayıflıklara ve irade kaybına yol açar. Çocuğun bu stres karşısında güçlü kalmasına yardımcı olmak ve kendisiyle barışık olmasını sağlamak için yoga ve meditasyona yönlendirin. İç dengesini korumasında meditasyonun büyük faydası olacaktır.

5. Arkadaş edinebilecekleri ortamlara sokun.

Sosyal medya arkadaşlıkları, yüz yüze kurulan arkadaşlıklarla bir tutulmamalı. Çocuklar, vakitlerinin çoğunu teknolojik aletlerle geçirdiklerinden nasıl arkadaş edinileceğini bilmiyor ve bu durum onları yalnızlığa itip teknoloji bağımlılıklarını arttırıyor. Bu yüzden onların arkadaş edinmeyi öğrenebilecekleri ortamlara dahil olmalarını sağlayın.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Uyku saatlerini belirleyin.

Çocukların fiziksel gelişimleri için günde en az 8 saat uyumaya ihtiyaçları olduğunu biliyorsunuz. Bu yüzden hem kendiniz hem de çocuğunuz için düzenli bir uyku saati belirleyin. Unutmayın, büyük küçük ayırt etmeksizin herkesin aynı kurallara uyması, çocuğunuzun da duruma adapte olmasını kolaylaştıracaktır.

7. Teknoloji kullanımı ve bağımlılık arasındaki farkı öğretin.

Çocuğunuzun yalnızca ihtiyaç halinde interneti kullanmasını sağlamak ve ona bağımlı hale gelmesini önlemek için aralarındaki farkı öğretin. Çocuğunuz, teknolojiden verimli bir şekilde yararlansın ve hayatını ona odaklı yaşamasın. Eğer sürekli teknoloji ile iç içe yaşarsa gelişiminin nasıl olumsuz etkileneceğini ve bunun onun için ‘kötü’ bir şey olduğunu anlatın.

8. Hangi oyunları seçtiklerine dikkat edin.

Çocuğun teknoloji ile bağını tamamen kesemezsiniz, ancak onun için faydalı olabilecek ve gelişimine zarar vermeyecek oyunları oynamasını sağlayabilirsiniz. Onları eğitici ve öğretici oyunlara yönlendirin, zihinsel becerilerini kısıtlamayacak oyunları oynamaya teşvik edin.

9. Sorumluluk duygusu kazanması için bir uğraş bulun.

Çocuğun teknolojik aletler dışında ilgi duyabileceği, sorumluluk duygusu kazanabileceği ve emek isteyen bir uğraş bulun. Bir bitki yetiştirmek veya doğaya atılan çöpleri temizlemek, çocuğa önemli bir şeyle uğraştığı hissini verecektir.

10. Kitap okuma ve birlikte vakit geçirme saatleri yaratın.

Çocuğunuzun iletişim becerilerini arttırmak ve normal hayata çok daha kolay adapte olmasını sağlamak için onunla her gün vakit geçirin ve bu süre içinde zihinsel ve fiziksel gelişimini arttırmaya yönelik aktivitelere katılın. Çocuğunuzla oyun oynayabilir, bisiklete binebilir ya da yardımlaşma gerektiren bir aktiviteye dahil olabilirsiniz. Ayrıca günün belirli saatlerini kitap okumaya ayırın. Ailecek kitap okursanız, çocuğunuz da kitap okumak için hevesli olacaktır.

11. Bu içerik de ilginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
64
14
11
4
4
3
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın