5 Gün Doktor, 1 Gün Öğretmen
Şırnak'ın Silopi ilçesine bağlı Başverimli Beldesinde aile hekimi olarak görev yapan Enes Başak, beldede TEOG ve Üniversite sınavlarına hazırlanan öğrencilere Matematik dersi veriyor.
Doğan Haber Ajansı'nın (DHA) haberine göre Belde'de haftada 5 gün hastalara bakan Dr. Başak, hafta sonları da TEOG ve üniversiteye hazırlanan gençleri, sosyal medya üzerinden düzenlediği kampanya ile elde ettiği kaynak kitaplar ile çalıştırdığını söyledi. Silopi'ye bağlı Başverimli beldesinde Ocak ayında aile hekimi olarak göreve başlayan Doktor Enes Başak, çalıştığı sağlık ocağında kendisine soru sormaya gelen öğrencilerin sayısında artış olunca kurs açmaya karar verdi. Hafta içi Belde halkını muayene eden Dr. Başak, hafta sonlarında ise, Belde öğrencilerine ücretsiz matematik kursu vermeye başladı.
Kaynak kitapları sosyal medya hesabından başlattığı yardım kampanyası ile sağladı
Öğrencilerin eğitimi için kaynak kitapları sosyal medya hesabından başlattığı yardım kampanyası ile sağlayan Dr. Enes Başak, bu kitaplar ile hafta sonu 3 saat boyunca öğrencilere ücretsiz ders veriyor. Öğrencileri TEOG sınavına hazırlayan Dr. Başak, aynı yerde görev yapması halinde öğrencileri LYS'ye hazırlamayı hedefliyor.
'Çok şey öğrendik, bir sürü soru çözüyoruz'
Beldede görev yapan Dr. Başak'ın kendilerine ders vermesinden büyük memnuniyet duyan öğrencilerden Serhan Tatar, 'Toplama çıkartma denklemler çok şey öğrendik. Bir sürü soru çözüyoruz' dedi. Mehmet Bayrak adlı öğrenci ise, matematik sınavlarında kolaylık sağladığını ifade ederek, 'Yapamadığımız soruları hemen yapıyoruz. Sınavda düşük aldığımızda diğer sınavda yüksek aldığımızı ve çalışacağımızı öğreniyoruz alışkanlık haline getiriyoruz' dedi.
'TEOG dersleri nedeniyle okulumuz açık oluyor, bize de bir tane sınıf verdiler'
Dr. Enes Başak da, daha önceden 8'inci sınıfta olup da sağlık ocağına soru sormaya gelen öğrenciler olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:
'Biz hafta sonunu değerlendirebilmek için güzel bir çalışma olabilir diye böyle bir şey başlattık. Okul yönetiminden rica ettik. TEOG dersleri nedeniyle okulumuz açık oluyor. Bize de bir tane sınıf verdiler. Bizde bu sınıfta derslerimize başladık. Kullandığımız kaynak kitaplar tamamen daha önce yapmış olduğumuz yardım kampanyasında batıdan gelen yardımlardı. Haftanın bir günü, Pazar günü sabah 10'dan öğleden sonra 1'e kadar toplam 3 saat ders çalışıyoruz. İlerleyen dönemde bunu Cumartesi gününde yayıp her iki güne yaymaya çalışacağız. Şuanda 13 adet öğrencimiz var. Bazı günler bu sayı 15 ile 20'ye kadar da çıkabiliyor. Bazı günler 10'a kadar da düşebiliyor. İlerleyen dönemde inşallah daha güzel olacaktır. Şuanda başlangıç seviyemiz 9. sınıf Matematik olarak başladık. Şuanda ben bu köyde görev yapıyorum. Yalnız benim görev sürem burada dolup Silopi merkeze de geçebilirim. Başka bir yere geçtiğim zamanda ben bu kursları devam ettirmeyi düşünüyorum.'
'Çocuklarımızı okula teşvik etmemiz gerekiyor'
“Benim öğrenciyken de idealim bir köyün aile hekimi olmak ve köyün her şeyiyle ilgilenmekti” diyen Dr. Başak, hikâyesini Hürriyet’e şöyle anlattı:
'Yol ve maddi durumdan dolayı öğrencilerin ilçedeki liseye gidip gelme imkânı bulunmuyor. Bizim de çocuklarımızı okula teşvik etmemiz gerekiyor. Bu hafta herkese kitap hediye ettim. Kitaplar batıdaki arkadaşlarımızın yardımıyla alındı. Kitabın üzerine her öğrenci velisi için, ‘Oğlunuzu/kızınızı bize gönderdiğiniz için teşekkür ederiz. Çocuğunuz bugün 100 soru çözdü. Önümüzdeki hafta da öğrencimizi bekliyoruz. Tebrik ederim. Doktor Enes’ diye yazdım.
'Ülkenin 35 farklı şehrinden kitap, kırtasiye ve kıyafet yardımı geldi'
Aileler bundan bayağı memnun olmuşlar. Son bir buçuk aydır yaptığımız yardım kampanyasıyla köy okulları için eşya topladık. Ülkenin 35 farklı şehrinden kitap, kırtasiye ve kıyafet yardımı geldi. Şüpheye açık bir durum olduğu için para yardımını kesinlikle kabul etmiyoruz. Bir şey göndermek isterseniz, kargoyla gönderin diyoruz. Kampanyayı internet ortamında duyurduk. Epey insana ulaştık. Bazı gittiğimiz okullarda kalem, defter gibi her öğrenciye malzeme dağıttık. Kıyafet yardımı az olunca herkese veremiyorsunuz. Köyün ileri gelenleriyle oturup hangi ailelerin daha özel yardıma ihtiyacı var, diye konuştuk. Onları da daha fazla yardıma ihtiyacı olan ailelere verdik.'
Mehmet Selim Yalçın, DHA - Esra Ülkar, Hürriyet