Görüş Bildir
Haberler
TÜSİAD: Temsili Güçlü, Kalıcı Hükümet Arayışındayız

TÜSİAD: Temsili Güçlü, Kalıcı Hükümet Arayışındayız

İçeriğin Devamı Aşağıda

Başbakan Davutoğlu ve HDP ile görüştükten sonra siyasi partilerle görüşmelerini tamamlayan TÜSİAD heyeti, 'temsili güçlü, kalıcı bir hükümet' arayışında olduklarını söyledi.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) heyeti, Halkların Demokrasi Partisi (HDP) ile de görüştükten sonra Ankara'da siyasi partilerle iki gündür süren temaslarını tamamladı.

HDP ile görüşmenin ardından genel bir açıklama yapan TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran Symes, 'Erken seçimden ziyade burada herkes koalisyon için çalışıyor' dedi. 7 Haziran genel seçimleri sonrası kurulacak hükümetle ilgili şunları söyledi:

'Siyasi parti liderlerinin büyük bir sorumluluk anlayışıyla Türkiye'nin hızla bir hükümete kavuşması için çalışmakta olduklarını gözlemledik. Şu iradeyi çok kuvvetli olarak gördük. Herkes bu güçlü temsilin olduğu parlamentodan hızla istikrarlı, kalıcı bir hükümet arayışında. Çalışmalar dolayısıyla bu ana objektif etrafında kilitlenmiş durumda. Bu hepimiz için çok güçlü bir mesajdır. Şimdi bu mesajın içini doldurmak tekrar siyasi parti liderlerimizin görevi. Burada ciddi bir iradenin olduğunu görüyoruz. Önümüzdeki dönemde Türkiye'nin gündeminden erken seçim tartışmalarının hızla uzaklaşarak bütün enerjimizin kurulacak, uygun bir pozisyondaki hükümete kenetlenmesi gerektiğini bir kere daha biz de altını çizdik. Bu iradeyi görmüş olarak İstanbul'a dönmekten son derece mutluyuz.'

TÜSİAD'ın siyasi parti liderleriyle görüşmelerinde liderlere koalisyon tercihini açıklayıp açıklamadıkları sorulan Başaran, TÜSİAD'ın bir koalisyon tercihi olmadığının altını çizerek, 'TÜSİAD'ın hiçbir şekilde bir tercihi yoktur. TÜSİAD'ın, iş dünyasının tercihi Türkiye'nin demokratik, ekonomik kalkınma, yatırım ortamı başlıklarında hızla önünü açacak güçlü ve kalıcı bir hükümetin kurulmasıdır. Onun haricinde hiçbir tercihimiz yoktur. Biz temsili güçlü bir hükümet arayışındayız' diye konuştu.

'Buz muydu, onu bilmiyorum'

Symes, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Başbakanlık Çankaya Köşkü'ndeki yaklaşık 1,5 saat süren görüşmeyi 'son derece olumlu' diye niteledi. TÜSİAD Başkanı, açık bir diyalog ile görüşlerini Davutoğlu'na ilettiklerini belirterek, 'Bütün iş dünyasının önceliklerini Başbakanımıza tüm açıklığıyla aynen diğer partilere olduğu gibi bildirdik. Kendileri bunların daha önce açıklanan dönüşüm programları içinde yer aldığını, belli konularda bize teyitlerini verdiler. Son derece açık bir diyalogla görüşlerimizi karşılıklı olarak paylaştık' dedi.

Bir gazetecinin, 'Buzlar eridi mi' sorusuna, 'Gayet olumlu bir görüşmemiz oldu. Bunu sizler buzlar eridi, olarak yorumlayabilirsiniz. Ben buz muydu, onu bilmiyorum ama son derece olumlu bir görüşmemizin olduğunu burada size bildirmek isterim' diye yanıt verdi.

TÜSİAD Başkanı Symes, dün Kılıçdaroğlu ve Bahçeli ile bir araya gelmişti

'Süratle hükümet kurulması için irade var'

TÜSİAD'dan görüşmelerle ilgili yazılı bir açıklama da yapıldı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

'Seçimleri yüksek bir katılım oranı ile geride bıraktık. Seçmen iradesinin yaklaşık yüzde 95’inin yeni parlamentoda temsil edilecek olması ülkemiz için önemli bir demokratik kazanımdır. Bildiğiniz üzere seçmen iradesi, siyasi partilere tek başına hükümet kuracak çoğunluğu vermedi. Uzlaşma arayışlarının ısrarla sürdürülmesini ve bir hükümet kurma yönündeki çalışmaların mümkün olan en kısa zamanda sonuçlanmasını bekliyoruz. TÜSİAD Yönetim Kurulu olarak bir koalisyon tercihi veya önerisi için Ankara’da değiliz. Biz, uzlaşmayı teşvik etmeyi ve hükümet programına, katılımcılık bağlamında iş dünyası önceliklerini ve beklentilerini yansıtmayı amaçlıyoruz. Memnuniyetle gözlemledik ki, tüm partilerimiz, yüksek bir sorumluluk anlayışıyla, yeni bir hükümetin süratle kurulması yönünde belirgin bir iradeye sahipler. İş dünyası olarak, kurulacak hükümetin demokratik, ekonomik ve sosyal açıdan gelişmişlik düzeyimizi ilerletecek adımları atmasını bekliyoruz.'

TÜSİAD, yeni hükümetten öncelikli beklentilerini şu şekilde sıraladı:

‘Demokratik standartlar ve kamu yönetimi’ kapsamında;

  • Yargının bağımsızlık ve tarafsızlık ilkeleri bakımından güçlendirilmesi ve hukuk devletinin tam olarak tesis edilmesi

  • Temel hak ve özgürlüklerde (basın, ifade, internet, toplantı ve gösteri yürüyüşleri, kolektif ve kültürel haklar) ilerleme kaydedilmesi

  • % 10’luk barajla temsilde adaleti engelleyen seçim sisteminin ve siyasi partiler kanununun değiştirilmesi

  • Siyasette ve kamu yönetiminde etik ve şeffaflığın geliştirilmesi

  • Çözüm sürecinin, şiddetin geri dönülemez şekilde sona erdirilmesini sağlayacak kararlı adımlarla devam ettirilmesi ve bu süreç boyunca toplumsal hassasiyetleri de gözeterek kamuoyunun şeffaf ve zamanlı bilgilendirilmesi 

  • Denetleyici ve düzenleyici kurumların özerkliğinin tam anlamıyla sağlanması

‘Kalkınma’ başlıklarında öncelikli olarak;

  • Eğitimde niteliğin yükseltilmesi

  • Genç işsizliği ile mücadelede eğitim yoluyla vasıf uyumu sağlanması ve girişimciliğin özendirilmesi

  • Özellikle çok düşük olan kadın istihdamının artırılması

  • Bölgeler arası iş ve yatırım olanaklarının geliştirilmesi yoluyla gelişmişlik farklarının azaltılması

  • ‘Sürdürülebilir Büyüme, Rekabet ve Yatırım Ortamı’ açısından;

  • Kayıtdışı ekonomi ile mücadele ve vergi politikalarında saydamlık ve etkinliğin sağlanması

  • Yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik çalışmaların hızlandırılması

  • Orta ve yüksek teknolojiyi, inovasyonu ve verimliliği esas alan bütüncül bir sanayi stratejisinin uygulamaya konması

  • Bilgi ekonomisine dönüşümün hızlandırılması

  • Enerji ve ulaştırma sektörlerinde yapısal reformların devam ettirilmesi

  • İklim değişikliğiyle mücadelede öngörülebilirliğin sağlanmasına yönelik düzenlemelerin ve finansal desteklerin uygulamaya konması.

Al Jazeera

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0