onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
'2019'da 67’si Çocuk En Az 1736 İşçi İş Cinayetinde Hayatını Kaybetti'

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

'2019'da 67’si Çocuk En Az 1736 İşçi İş Cinayetinde Hayatını Kaybetti'

İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), 2019 yılı iş cinayetleri raporunu açıkladı. Rapora göre, 2019 yılında 67'si çocuk en az 1736 işçi hayatını kaybetti. 

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

İSİG Meclisi'nin raporunda, yaşamını yitiren 1736 işçiden 115'inin kadın, 1621'inin erkek olduğuna dikkat çekildi. Ayrıca, 29'u 15 yaşın altında olmak üzere, 67 çocuk işçi de 2019 yılında yaşamını yitirdi.

Raporda ayrıca, çoğunluğu Suriyeli ve Afganistanlı olmak üzere 112 mülteci işçinin hayatını kaybettiği bilgisine de yer verildi.

2019 yılında iş cinayetinde yaşamını yitirdiği belirtilen 1736 işçiden 181'i İstanbul'da, 74'ü İzmir'de, 72'si Antalya'da, 71'i Kocaeli'nde, 66'sı Bursa'da, 56'sı da Ankara'da hayatını kaybetti.

Hayatını kaybeden işçilerin 442’si tarım, 336’sı inşaat, 234’ü taşımacılık, 105’i belediye, 104’ü ticaret-büro, 70’i metal, 63’ü madencilik ve 50’si enerji sektöründe çalışıyordu.

İSİG Meclisi, iş cinayetlerine karşı yapılması gerekenleri ve acil talepleri şöyle sıraladı:

İSİG Meclisi, iş cinayetlerine karşı yapılması gerekenleri ve acil talepleri şöyle sıraladı:

1- Ölen işçilerin yüzde 98’i sendika üyesi değildir. Yani sendikasız çalışmak ölüm demektir. İş cinayetlerinin önlenmesi, sağlıklı ve güvenli çalışmanın ön koşulu işçi katılımıdır. İşçiler ancak sendikalaşarak bunu sağlayabilir. Ülkemizde sendikaya üye olan işçiler işten atılıyor, sermaye iş yerlerinde sendika istemiyor ya da istediği sendikayı getiriyor. Devlet daha da ileri giderek sendikaların yapacağı basın açıklamalarını, toplantıları, grevleri yani toplu pazarlık hakkını yasaklıyor. Bu noktada iş yeri İSİG kurulları, çalışan temsilciliği ve genel olarak sendikal örgütlenme üzerindeki baskılar sona erdirilmelidir. Grev yasaklarına son verilmelidir.

2- İş yerlerinde işçilere keyfi bir biçimde iş tanımı dışında işler yapıtırılıyor. Çalışma saatleri günde 10-12 saate ulaşıyor. Mesai ücretleri, izin hakları verilmiyor. Özellikle taşeron işçiler bu koşullarda çalışırken şimdi taşerona rahmet okutacak kiralık işçilik gibi kölelik uygulamaları getiriliyor. Özelde veya kamuda tüm güvencesiz çalıştırma biçimlerine son verilmelidir.

3- İş cinayetlerinin sorumlusu patronlar, bürokratlar ve siyasiler yargılanmıyor. Yargılananlar ise çoğunlukla günah keçisi haline getirilen iş güvenliği uzmanlarıdır. Yine mahkemeler iş cinayetlerini cezalandırmıyor, faillere 24 taksitli para cezası vererek serbest bırakıyor. İş cinayetlerinin sorumluları yargılanmalıdır.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

İSİG Meclisi üyelerine Ankara'da gözaltı

İSİG Meclisi üyelerine Ankara'da gözaltı
İSİG Meclisi üyelerine Ankara'da gözaltı

Yukarıda paylaştığımız 2019 yılına dair iş cinayetleri raporunu kamuoyuna duyurmak üzere Ankara'da Madenciler anıtı önünde basın açıklaması yapmak isteyen İSİG Meclisi üyesi 6 kişi gözaltına alındı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
14
9
4
1
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Kamil Zor

Her şeyin haber değerinin olduğu ülkemizde İşçi maalesef sadece yıl sonu istatistiklerinde haber olabiliyor.

Kesinlikle cinayet ve ne katiller ne de azmettiricileri hiç bir şekilde ceza almadığı gibi üzerine ödüllendiriliyor.

gaydırı guppak

bir uzman olarak söylüyorum çalışanı bilinçlendiremiyoruuuuz. çalışan bilinçlense işveren zoraki yapacak ancak kader diye bakıyor adam ya. geçen iş kazası ya... Devamını Gör

gaydırı guppak

işim bu ama vicdani ve insani olarak bunu yapmam gerekir ki işverenimin ve müşterilerin beklentisi de bu. özel hayatta belki biraz azaltabilirim ama bu kadar... Devamını Gör