TSK'da Cumhuriyet Tarihinin En Büyük Tasfiyesi ve Medyada Kapatma Kararları
15 Temmuz'daki darbe girişimi sonrası orduda cumhuriyet tarihinin en büyük tasfiyesi gerçekleşti. İlan edilen OHAL kapsamında şimdiye kadar en geniş çaplı Kanun Hükmünde Kararname Resmi Gazete'de yayımlandı. TSK bünyesindeki 358 general ve amiralden 149'u ihraç edildi. İhraç edilen generaller arasında Akın Öztürk, Adem Huduti, Mehmet Dişli ve Metin İyidil gibi isimler de bulunuyor. Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'nı tamamen İçişleri Bakanlığı'na bağlayan kararnameyle, aralarında Zaman ve Taraf gazetelerinin de olduğu 131 yayın kuruluşu da kapatıldı.
'Olağanüstü Hal Kapsamında Alınması Gereken Tedbirler ile Bazı Kurum ve Kuruluşlara Dair Düzenleme Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname' Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.
Kararnameyle Kara, Hava ve Deniz Kuvvetleri Komutanlıklarında toplam 149 general ve amiral ihraç edildi.
Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda 87 general, 726 subay, 256 astsbuay,
Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda 30 general, 314 subay, 11 astsubay,
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda 32 amiral, 59 subay ve 63 astsubay.
1 Temmuz itibariyle TSK'da 358 general ve amiral görev yapıyordu. Bu akşamki ihraç kararından sonra bu sayı 209'a düştü.
Tutuklu orgeneraller Huduti ve Öztürkde ihraç edildi
İhraç edilenler arasında eski 2. Ordu Komutanı Adem Huduti, eski Hava Kuvvetleri Komutanı Akın Öztürk ve Öztürk'ün damadı Pilot Yarbay Hakan Karakuş da bulunuyor.
Mehmet Dişli, Metin İyidil ve Bekir Ercan Van da ihraç edildi
Genelkurmay Başkanı Akar ile birlikte Akıncı Üssü'nden Çankaya Köşkü'ne helikopterle birlikte dönen Tümgeneral Mehmet Dişli de ihraç edilenler arasında. EDOK Komutanı Korgeneral Metin İyidil, savaş uçaklarına havada yakıt yapılması için İncirlik'ten tanker uçak kaldırdığı suçlamasıyla tutuklanan İncirlik 10. Üs Komutanı Bekir Ercan Van da ordudan çıkarılanlar arasında yer alıyor.
Jandarma ve Sahil Güvenlik İçişleri Bakanlığı'na bağlandı
Kararname ile Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı, İçişleri Bakanlığına bağlandı.
Kararnamede, 'Türk Silahlı Kuvvetlerinden çıkarılan asker kişilerin, mahkumiyet kararı aranmaksızın askeri rütbe ve memuriyetleri alınır ve bu kişiler yeniden Türk Silahlı Kuvvetlerine kabul edilmezler. Bir daha kamu hizmetinde istihdam edilemez, doğrudan veya dolaylı olarak görevlendirilemezler, bunların uhdelerinde bulunan her türlü mütevelli heyet, kurul, komisyon, denetim kurulu tasfiye kurulu üyeliği vesair görevleri de sona ermiş sayılır.' hükmüne yer verildi.
Çok sayıda yayın organı kapatıldı
Kararnameye göre, 3 haber ajansı, 16 televizyon, 23 radyo, 45 gazete, 15 dergi, 29 yayınevi ve dağıtım kanalı kapatıldı.
Kararlar 29 Temmuz itibarıyla uygulamaya girecek
Kararnameye göre; yarın yapılacak Yüksek Askeri Şura’da alınacak kararlar ile yapılacak olan terfi, atama, nasıp, kadroların kullanılması, emekliye sevk ve ilişik kesme işlemleri, 29 Temmuz 2016 tarihi itibarıyla uygulamaya girecek.
Kapatılan yayın organlarının listesi
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!