Görüş Bildir
Haberler
1. Dünya Savaşı Nasıl Başladı? 1. Dünya Savaşı Neden Çıkmıştır?

1. Dünya Savaşı Nasıl Başladı? 1. Dünya Savaşı Neden Çıkmıştır?

Elif Ateş
11.08.2021 - 09:39

Dünya tarihi için önemli bir savaş olan 1. Dünya Savaş'ı,  Avrupa'dan başlayıp dünyanın birçok ülkesinin katıldığı bir savaştır. Savaşa katılan devletlerin ortak çıkarları, dünyayı etkileyen olaylar ve devletlerin kendi siyasi çıkarlarını korumak istemesi savaşın genel konularındandır. Peki 1. Dünya Savaş'ı nasıl başladı? Neden ortaya çıkmıştır?

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Dünya savaşı, 28 Temmuz 1914 başlayıp 11 Kasım 1918 yıllarında biten küresel çaplı bir savaştır. Bu savaş dünyadaki tüm ülkeleri etkileyerek ekonominin ve siyasi hayatın yönünü değiştirmiştir. Bu savaş üç farklı kıtaya yayılmış, on beş milyon kişi hayatını kaybetmiştir. 20. yy'ın en kanlı savaşlarından 1. Dünya Savaş'ının nedenlerini haberimizde sizler için derledik...

1. Dünya Savaşı Nasıl Başladı? 1. Dünya Savaşı Neden Çıkmıştır?

1. Dünya Savaşı Nasıl Başladı? 1. Dünya Savaşı Neden Çıkmıştır?

Bu küresel çapta olan savaşın hemen öncesinde gruplaşmalar başladı. İki farklı grup oluşturan İtilaf ve İttifak devletleri ortaya çıkmıştır.( 1915 yılından önce) İtalya, Almanya, Avusturya- Macaristan İmparatorluğu, Osmanlı ve Bulgaristan Devleti İttifak devletlerini oluşturmaktaydı. İtilaf devletleri ise (1915'den sonra) İtalya, Rusya ve İngiltere oluşturmaktaydı. Savaşın asıl çıkma nedeni olarak gösterilen 28 Temmuz 1914'te  Avusturya- Macaristan veliahtının ve karısının Sırp bir milliyetçi tarafından öldürülmesidir. 

I. Dünya Savaş'ının başlamasının asıl altında yatan nedenler ise farklıdır. 1789'da başlayan Fransız İhtilali birçok devleti etkilemiştir. Milliyetçilik akımının çıkması, azınlıkları harekete geçirdi. Osmanlı gibi çok uluslu yapıda olan devletler Fransız ihtilalinin ortaya çıkardığı milliyetçilik akımının etkisini yakından hissettiler. 18.yy'ın ortalarında başlayan Sanayi İnkılabı, I. Dünya Savaş'ının başlamasının nedenlerinden biridir. Sanayi İnkılabı ile artan sömürgecilik, devletler arasında yarışa neden oldu. Sanayi inkılabı ile önem kazanan petrol, kömür ve demir ham madde arayışlarını arttırdı. Devletler arası bloklaşmalar oluştu ve yanlış politikalar uygulandı. Devletler arasındaki silahlanma yarışı ve militarizm savaşın nedenleri arasındadır. Militarizm, bir ülkede ordunun gücünün ağır basması ve her sorunun orduyla çözülmesidir. Ülkeler amaçlarına ulaşabilmek ve sömürgecilik için ordularıyla hareket ettiler. Bir süre sonra devletler silahlanmaya önem vererek, savaşlara özenmeye başladılar.

Fransa'nın bir toprağı Alsas-Loren, Seden savaşında Almanya'nın topraklarına katılmıştır. I. Dünya Savaş'ı hemen öncesi taş kömür bakımından zengin olan bu bölgeyi Fransa geri almak istedi. Almanya ise tüm topraklara sahip olmak istiyordu. Bu durum Almanya ve Fransa'yı karşı karşıya getirmeğe yetti. Rusya'nın politikası ise Slavları bir araya getirip onları tek çatı altında toplamaktı. Slavları tek çatı altında toplamak istemesi Avusturya- Macaristan devletini kendine düşman etti. Aynı zamanda Rusya boğazları ele geçirip sıcak denizlerde hakimiyet kurmak istedi.

İtalya ise Akdeniz'de üstün bir egemenlik kurmak istedi. İtalya'nın siyasi olarak güçlenmesi sömürge arayışlarına girmesine sebep oldu. Bu durum Avusturya- Macaristan İmparatorluğu ile karşı karşıya getirdi. Avusturya- Macaristan İmparatorluğu veliahtının ve karısına düzenlenen suikast,  I. Dünya Savaş'ının başlamasının görünen nedenidir.

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
3
2
2
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?