Görüş Bildir
Haberler
YSK Başkanı Güven'in Muhalefet Şerhi: 'Memur Olmayan Sandık Başkanlarının Sonuca Etki Ettiğinin Kanıtı Yok'

YSK Başkanı Güven'in Muhalefet Şerhi: 'Memur Olmayan Sandık Başkanlarının Sonuca Etki Ettiğinin Kanıtı Yok'

Emre Ordu
22.05.2019 - 22:04 Son Güncelleme: 23.05.2019 - 10:12

Yüksek Seçim Kurulu, İstanbul seçimlerinin iptaline ilişkin gerekçeli kararını açıkladı. Karara muhalefet şerhi düşen YSK Başkanı Sadi Güven, kamu görevlisi olmayan 754 kişinin başkanlık ettiği sandıkların 750'sinde AKP'li üyelerin bulunduğu bilgisini verdi. Güven, memur olmayan sandık başkanlarının seçimin sonucunu değiştirdiklerine yönelik bir kanıt olmadığını vurgulayarak, bunun iptal gerekçesi olamayacağını söyledi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yüksek Seçim Kurulu, 6 Mayıs tarihinde yenilenmesine karar verdiği İstanbul seçimlerine ilişkin gerekçeli kararı 16 gün sonra açıkladı. YSK'nın gerekçeli kararı 250 sayfadan oluşuyor. 18 sandıkta sayım döküm cetvelinin bulunmaması, 90 adet sandıkta sayım döküm cetvellerinde sandık kurulu imzalarının olmaması ve 754 sandıkta da sandık kurulu başkanlarının memur olmayan kişilerden oluşması iptal gerekçesi gösterildi.

"Başkanı memur olmayan sandıklarda AKP'nin 1.104 üyesi vardı"

"Başkanı memur olmayan sandıklarda AKP'nin 1.104 üyesi vardı"

Seçimlerin iptal edilmesine karşı çıkan 4 üye arasında yer alan YSK Başkanı Sadi Güven'in muhalefet şerhinde önemli tespitler yer aldı. Sandık kurulu başkanının kamu görevlisi olmadığı 754 sandığın 750'sinde AKP'li üyelerin görev yaptığını kaydeden Güven, şunları belirtti:

'Dosyadaki belgelere göre; kamu çalışanı olmadığı halde sandık başkanı olarak görev yapan 754 kişinin görev yaptığı sandıkların 750 tanesinde Adalet ve Kalkınma Partili üye görev yapmış olup bu sandıklara 1.104 üye vermekle 354 sandıkta iki üye ile temsil edilmiştir. Cumhuriyet Halk Partisi de aynı sandıkların 3 tanesine üye vermemiş, 28 üye göreve gelmemiş, diğer 723 sandıkta üyesi görev yapmıştır. Aynı sandıklara toplamda 979 üye veren Cumhuriyet Halk Partisinin de 256 sandıkta iki üyesi görev yapmıştır. Bu sandıklarda ayrıca Milliyetçi Hareket Partisi, Halkların Demokratik Partisi, Saadet Partisi, İyi Parti, Demokratik Sol Parti, Büyük Birlik Partisi, Demokrat Partili ve Vatan Partili üyeler de görev yapmıştır. Sayım döküm cetvelinin olmadığı 22 sandıkta ise başkan hariç Ak Parti 36, Cumhuriyet Halk Partisi 33, Halkların Demokratik Partisi 12, Saadet Partisi 12, İyi Parti 1, seçmen 5 üye ve 22 memur üye görev yapmıştır. Bazı partilerin bir sandıkta ikişer üyesi görev yapmıştır.'

"Sandık kurullarının usulsüz oluşması tam kanunsuzluk halini oluşturmaz"

"Sandık kurullarının usulsüz oluşması tam kanunsuzluk halini oluşturmaz"
İçeriğin Devamı Aşağıda

Sandık kurullarının usulsüz oluşmasının tam kanunsuzluk halini oluşturmayacağının altını çizen Güven, 'Sandık kurullarının kuruluşuna ilişkin işlemlerin kesinleşmesinden sonra bu kuruluşa karşı yapılacak itirazlar seçimden sonra o seçimlerin iptali için tek başına bir itiraz sebebi olarak ileri sürülemez. 298 sayılı Kanunun 21 ve 23. maddeleri gereği 5 kişisi siyasi parti temsilcisi olup 7 kişiden oluşan sandık kurulunda siyasi partili üyelerle birlikte görev yapan usulsüz atanmış sandık kurulu başkanının 31 Mart 2019 günü yapılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimine ilişkin maddi hatalar giderilip geçersiz oyların tamamının yeniden sayılması karşısında tek başına seçimin neticesine tesir ettiğine ilişkin seçimin iptalini gerektirir tespit olmadığından sayın çoğunluğun seçimin iptali ile yenilenmesine ilişkin kararına katılınamamıştır' diye belirtti.

"Tutanak defterlerine sandık başında itiraz yapılmadı"

"Tutanak defterlerine sandık başında itiraz yapılmadı"

Güven, sayım döküm cetvellerine yönelik itirazlara ilişkin şunları kaydetti:

“Sayım döküm cetveli olmayan 22 sandıkta görev yapan sandık kurulu üyeleri aynı sandıklarda diğer seçim türüne ait 19 sandığın sayım döküm cetvellerini ve 22 sandığın sandık sonuç tutanağını doldurduğuna ve tutanak defterine bir itiraz yapılmadığına göre siyasi partilerin müşahitlerinin ve oy verme yerinde hazır bulunanların huzurunda oy sayım ve döküm işleminin yapılmış olması karşısında sayım ve dökümün sandık başında denetlendiğinin ve buna göre sandık sonuç tutanağının tanzim edildiğinin kabulü gerekmekle bu eksiklikler tüm kurulca iptal nedeni olarak görülmemiştir. Maddi hatalarla ve kaydırmalarla ilgili usulsüzlükler giderilerek, SEÇSİS’e işlendiğinden iptal nedeni kabul edilmemiştir.'

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
121
92
76
23
7
6
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Drn d.

Düşünsene saçını aklar kaplayana kadar belli bir haya ile yaşıyorsun, eşin var, çoluk çocuğun var akraban var ve bi anda herkesin gözü önünde kukla, yalancı,... Devamını Gör

WantonNovelSMYRNA

ALLAH kimseyi AKP li yapmasın. Yapılan konuşulan herhangi bir şeyi savunacak hiçbir şeyin yok. TC tarihinin kara lekesini oluşturan kara nokta olacaksın.

Gaddar Kerim

O zaman neden iptal edildi seçimler, Sadi güven kendini mi aklıyor bu açıklamayla, ben yapmayalım dedim diğerleri yapalım dedi bu mu yani açıklama birinin ak... Devamını Gör

Gamze

Benimde daha ilk başından beri aklıma gelen oydu. Sadi Güven "bakın ben kabul etmedim. ben suçlu değilim" diyebilmek için itiraz etmiş gibi geliyo banada.

cookiemonsterr

gerekçe değil, emir.