Görüş Bildir
Haberler
16 Gün Sonra Açıklandı: İşte YSK'nın İstanbul Seçimlerinin Yenilenmesine İlişkin Gerekçeli Kararı

etiket 16 Gün Sonra Açıklandı: İşte YSK'nın İstanbul Seçimlerinin Yenilenmesine İlişkin Gerekçeli Kararı

Batuhan
22.05.2019 - 19:36 Son Güncelleme: 23.05.2019 - 10:12

Yüksek Seçim Kurulu 16 gün sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçiminin neden iptal ettiğine ilişkin gerekçeli kararını açıkladı. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

YSK, 31 Mart’taki İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın seçiminin yenilenmesi kararını 6 Mayıs’ta vermişti.

İstanbul seçimine yönelik Ak Parti ve MHP'nin itirazlarının görüşüldüğü, 11 üyenin tamamının katılımıyla gerçekleşen toplantıda iptal kararı 4’e karşı 7 üyenin oyuyla alınmıştı.

"Esasen yok hükmünde 108 sandıktaki oy kullanan seçmen sayısı 30 bin 281"

"Esasen yok hükmünde 108 sandıktaki oy kullanan seçmen sayısı 30 bin 281"

YSK'nin İstanbul kararının gerekçesinde, 'Kanun hükmünün yoruma yer bırakmayacak şekilde açıklığı karşısında, sandık kurulu başkanlarının kamu görevlileri listesinden seçilmesi kanuni bir zorunluluktur.' denildi. 

Gerekçeli kararda şu ifadeler yer aldı:

  • İstanbul genelinde, sayım döküm cetveli olmayan veya imzasız olmakla esasen yok hükmünde 108 sandıktaki oy kullanan seçmen sayısı 30 bin 281'dir. 

  • Seçim sonucunun belirlenmesinde en önemli unsurlardan biri sayım döküm cetvellerinin 108 sandıkta düzenlenmemiş olması, bu sandıklardaki seçim sonucunun güvenilirliğini ciddi biçimde zedelemektedir. 

  • Sandık kurulu başkanlarının kanuna aykırı belirlenmesiyle ilgili YSK'nin daha önceden vermiş olduğu emsal oluşturacak içtihadı bulunmamaktadır. 

  • Oy farkının 13 bin 729 olması nedeniyle, 754 sandıkta sandık kurulu başkanlarının kanun hükmüne aykırı olarak belirlenmesi ve bu şekilde oluşan sandık kurullarının yaptıkları seçim iş ve işlemlerine itibar edilemeyecek olması, seçimin neticesine müessir görülmüştür. 

  • 754 sandıkta sandık kurulu başkanlarının yasal zorunluluğa uyulmaksızın kamu görevlisi olmayan kişiler arasından belirlendiği görülmektedir. Kanuna aykırılık oluşturan bu belirlemenin neden yapıldığı ilçe seçim kurulları tarafından izah edilememiştir.

  • Seçmen listesinde yapılan bütün maddi hatalar ve/veya kasti yanlışlıklar ve kanuna aykırılıklar sebebiyle gerçek durumu tespit edilemeyen şüpheli oy sayısının 300.000’den fazladır. 

250 sayfalık gerekçeli kararın tamamı için tıklayınız.

Açıklanan karar sonrası sosyal medyadan da farklı tepkiler geldi...

Açıklanan karar sonrası sosyal medyadan da farklı tepkiler geldi...
İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
267
191
38
21
5
5
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın

Fetö'nün yaptığı gibi laf kalabalığı ile (Ergenekonda 1000 sayfalık iddianame vardı.) olayı kapatmak istiyorlar. 250 sayfa laf salatası yazmışsın. Tamam da k... Devamını Gör

Fatih Öztürk

İlla hakkimizi alacağız!!!

Tıntın

Ali İhsan Yavuz'un "Hiçbir şey olmasa bile kesinlikle bir şeyler oldu. " açıklaması bile daha mantıklı geldi bana.

Kzlt

Gerçekten yazılabilecek bir gerekçeleri olsaydı bu kadar uzun tutmazlardı. Yazıyı uzun tutmalarından gerçeği sakladıkları zaten belli. On binlerden bahsettik... Devamını Gör