onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Yeşilçam'da Bir Dönem Akılları Baştan Alan 19 Muhteşem Vamp Kadın

Yeşilçam'da Bir Dönem Akılları Baştan Alan 19 Muhteşem Vamp Kadın

Eda Aytekin
16.03.2016 - 16:49 Son Güncelleme: 12.10.2021 - 12:53

Onlar güzellik konusunda Yeşilçam'ın dünyaya kafa tutan kadınları. Zamanın yönetmenleri ve yapımcılarının üstlerinde oluşturduğu vamp kadın imajını hakkıyla taşıdılar. Her ne kadar vamp kadınlıktan kasıt ara bozucu, baştan çıkarıcı olsa da onların bu üne sahip olmalarının sebebi bulundukları döneme göre cesur rollerde oynamalarıydı; kimisi gönülden, kimisi de mecburiyetten. Birçoğunun yaşadığı hayat, oynadığı rolün tersine lüksten ve mutluluktan uzak oldu. Gerçek dünya ve sinema dünyası arasında kalan bazıları içinse bunalım kaçınılmazdı ve dramatik bir hayat sonrası veda ettiler. Yeşilçam'ın bu güzel kadınlarını saygı ve sevgi ile anıyoruz.

1. Neriman Köksal

1. Neriman Köksal

1928 yılında dünyaya gelen Neriman Köksal, bir gün İstiklal Caddesi'nde yürürken yönetmen Metin Erksan tarafından keşfedilmiş; üstelik tam da Fosforlu Cevriye filmi için kadın başrol oyuncusu ararken. Rolünün hakkını o kadar iyi vermiş ki, o günden sonra hep Fosforlu olarak anılmış. Dillere destan güzelliği sebebiyle de Afet-i Devran Neriman olarak bir lakap takılmış. Sanatçı 1999 yılında aramızdan ayrıldı.

2. Mine Soley

2. Mine Soley

Asıl adı Emine Gül olan sanatçı 1944 Trabzon doğumlu. Dönemin vamp kadın oyuncularından biri olarak kabul edilse de kendisi bunun sadece üstüne biçilen bir elbise olduğunu söyledi hep.

3. Sevda Ferdağ

3. Sevda Ferdağ

1942 yılında doğan Sevda Ferdağ'nın asıl ismi Lütfiye Dumrul. Sinemada genellikle vamp kadın rollerini oynasa da yardımcı kadın oyuncu rollerinde de oldukça başarı sağlamıştır. Kendisinin Altın Portakal Film Festivali'nden aldığı birçok ödül var.

4. Suzan Avcı

4. Suzan Avcı

1937 yılında doğan aktris, Bursalı Tatar bir ailenin kızı. Babası vefat ettikten sonra İstanbul'a taşınıp bir tekstil fabrikasında çalışmaya başladı. 13 yaşındayken bir derginin düzenlediği yarışmada başarı sağlasa da annesi onun oyuncu olmasını istemedi. Ancak daha sonra sinema dünyasına adım attı ve hepimizin tanıdığı en ünlü vamp kadın oyunculardan biri oldu.

5. Leyla Sayar

5. Leyla Sayar

1939 yılında dünyaya gelen oyuncu 1950'li yıllarda Caddebostan Plaj Güzeli seçildi. Daha sonra Yıldız Dergisi'nin güzellik yarışmasında ikinci olan sanatçı, 1958 yılında sinemaya başladı. Bir dönem Ankara Devlet Tiyatrosu'nda da eğitim aldı. Kendisi 22 Temmuz 2016 yılıda aramızdan ayrıldı.

6. Lale Belkıs

6. Lale Belkıs

1938 yılında dünyaya gelen oyuncunun asıl mesleği mankenlik. Uzun boyu ve fiziği ile Türk Sineması'nda oldukça dikkat çeken oyuncu, şimdilerde pek çok yardım kuruluşunun gönüllü üyesi.

7. Zerrin Egeliler

7. Zerrin Egeliler

1942 yılında doğan sanatçı, güzelliği ile 70'li yılların arzu nesnesi sayılıyordu. Özellikle baygın bakan gözleri dillere destandır. 1979 yılında 37 film birden çekerek rekor kırmış bir sanatçıdır aynı zamanda.

8. Arzu Okay

8. Arzu Okay

1970'li yıllarda güzelliği ile rüzgar gibi esip geçen sanatçı, Ayhan Işık ile oynadığı filmlerle tanındı. Bir dönem erotik film furyasında da çalışmak zorunda kalan Okay, yıllar sonra verdiği röportajda şu sözleriyle o dönemin mecburiyetlerini çok güzel ifade etmiş: 'Keşke Bilge Olgaç da seks filmleri çekseydi de ölmeseydi. Çünkü zavallı Bilge, kaloriferli evde oturamıyordu. Sobalı evde çıkan yangında yaşamını kaybetti. Bunu hazmedemiyorum. Bazı şeyleri kaloriferli evde oturmak, minik konforlar için yapmak zorundaydık kısacası.'

9. Birsen Ayda

9. Birsen Ayda

1946 yılında Ankara'da doğan sanatçı, 70'li yıllarda sinema dünyasına adım attı. Onu daha çok Malkoçoğlu, Battalgazi gibi filmlerde oynayan Bizans prensesi olarak tanıyoruz. Sanatçı 2011 yılında kaldığı huzurevinde yaşama veda etti.

10. Oya Peri

10. Oya Peri

1946 yılında doğan oyuncunun asıl ismi Perihan Kocamaz. Onu en çok Türkan Şoray'ın Ağlayan Melek filmindeki Tasula olarak hatırlarsınız. Hayatının bir bölümünde ağır bunalımlar geçiren sanatçı, intihar etmeyi bile düşünmüş. Sonraki hayatına da İstanbul'da bir huzurevinde devam etmiş.

11. Feri Cansel

11. Feri Cansel

1944 yılında Lefkoşa'da doğan sanatçının yıldızı 1974 yılında sinema dünyasına parlamaya başlamış. Dönemin en güzel kadınlarından olan Cansel, 1983 yılında nişanlısı tarafından öldürülmüştür.

12. Melek Görgün

12. Melek Görgün

1949 yılında Adana'da dünyaya gelen sanatçı 1967 yılında sinema hayatına başladı. O dönem kadın oyuncularla ilgili yapılan kategorizasyon sebebiyle bir çok ünlü ismin gölgesinde kaldığı söylenir. Belki de bu yüzden sinema hayatını kısa tutarak, 1978 yılında kariyerini kendi isteği ile bitirdi.

13. Mine Mutlu

13. Mine Mutlu

Asıl adı Emine Özatmaca olan sanatçı 1948 yılında İstanbul'da dünyaya gelmiştir. 19 yaşında girdiği bir yarışmada Türkiye Güzeli seçildikten sonra sinemaya başladı. Masum yüz ifadesi ile çok beğenilen oyuncu, uzun süre akciğer kanseri ile mücadele ettikten sonra 1990 yılında, henüz 42 yaşındayken hayata veda etti.

14. Ajda Pekkan

14. Ajda Pekkan

1946 yılında doğan Pekkan, sanat kariyerine sinema ile başladı. 1963 yılında ilk filmi olan Adanalı Tayfur filminde oynadı. Sonrasında toplam 46 film ile sinema kariyerine veda edip yoluna müzikle devam etti.

15. Seher Şeniz

15. Seher Şeniz

1948 ylında doğan oyuncu, 1966 yılında katıldığı bir güzellik yarışmasında ikinci olduğu ilan edilince, jüriye ikincilik kurdelesini fırlatmasıyla adını duyurdu. 1965 yılında başladığı sinema kariyerinde Yılmaz Güney gibi oyuncularla başrol oynamışlığı vardır. Tüm bunlara rağmen başladığı bu yolculukta asla mutlu olamayıp intihar ederek hayatına son vermiştir. Arkasında bıraktığı intihar mektubu 'Daha 15 yaşındayken anlamıştım bu dünyadaki insanların ne mal olduğunu' diye başlar.

16. Figen Han

16. Figen Han

Asıl adı Neval Karpuz olan oyuncu 1950 yılında doğdu. 1967 yılında sinemaya başlayan sanatçının toplamda 73 tane filmi var. Bildiğimiz kadarıyla da şu an Şişli'de bir bodrum katında, kedileriyle birlikte mütevazi bir yaşam sürüyor.

17. Diclehan Baban

17. Diclehan Baban
s1053.photobucket.com

1934 doğumlu oyuncu aslında bir radyo sanatçısı. 1950'li yıllarda İstanbul Radyosu'nda şarkı söylerken, 1960'ta sinema oyunculuğuna Şoför Nebahat filmiyle adım atmış. 1978 yılında maalesef kanser sebebiyle hayata gözlerini yummuştur.

18. Özcan Tekgül

18. Özcan Tekgül

1941 yılında doğan sanatçı, katıldığı Plaj Güzeli yarışmasında birinci olur ve kendisine dansözlük yapması teklif edilir. Kariyerine başarılı bir dansöz olarak adını yazdırdıktan sonra sinemaya geçiş yapar. 1980 yılında Kültür Bakanlığı tarafından onur ödülüne layık görülmüştür. Hakkında sürekli asılsız ölüm haberleri çıkan sanatçı, 2011 yılında geçirdiği bir trafik kazası sonucu hayata veda etmiştir. Kimsesi olmadığı için cenazesi üç gün morgda kalmış, tesadüfen onu tanıyan bir hayranı sayesinde kimliği belirlenmiştir.

19. Devlet Devrim

19. Devlet Devrim

1944 yılında Türk anne ve Mısırlı bir babadan dünyaya geldi. 1961 yılında Ses Dergisi'nin açtığı yarışmada birinci olduktan sonra sinemaya başladı. Özellikle gözlerinin güzelliği o dönemin tüm sinema severlerini derinden etkiledi. Toplam 130 filmi bulunan sanatçı, evlendikten sonra kariyerine veda etti.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
Uzun yıllardır Onedio’da yaratıcı içerik editörlüğü yapmaktayım. Aynı zamanda Onedio YouTube kanalında "Bana Bi Anlat" programını hazırlayıp sunuyorum. Bir dönem editörlüğün yanısıra ulusal yayın yapan özel bir radyoda program yaptım, daha sonra sahnede talk şov gösteri dünyasına adım attım. Daha önce dijital yayın yapan platformlardaki diziler için içerik editörlüğü ve senaryo katkılarında bulundum. Ayrıca tanınmış müzik gruplarının kliplerinde sanat yönetmenliği de yaptım. Editörlüğe başlamadan önce çeşitli kolektif kitaplar için yazdığım yayımlanmış yazılarım da bulunmaktadır. Arşiv karıştırmak ve müzik araştırmaları yapmak hayatımın en sevdiğim uğraşlarından. Yazı yazmanın ise dünyaya geliş sebebim olduğunu düşünüyorum.
Tüm içerikleri
right-dark
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
217
74
35
28
19
17
11
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Uygar Aytun

Kimler geldi kimler geçti beee..... Genelde malum filmler İzmir'de Saray sineması, ülkü sineması, büyük sinema, ülkü sineması, şenocak sineması, kapalı fer... Devamını Gör

favilla favilla

Leyla Sayar güzelmiş