Yargıtay Kararı: Otobüste Dört Çocuğa Yönelik 'Bacak Okşama' Cinsel Saldırı Sayılmadı
Habertürk yazarı Yasemin Güneri, Yargıtay'ın tartışma yaratacak bir kararını kaleme aldı. Güneri'nin aktardığına göre, Bursa'da 4 lise öğrencisinin otobüste bacaklarını okşayan fail, 'basit cinsel istismar' suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezası aldı. Ancak karar Yargıtay tarafından bozuldu. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı bu karara itiraz etti, artık hükmü Yargıtay Ceza Genel Kurulu verecek.
Türkiye günlerdir Küçükçekmece'de 5 yaşında çocuğa yönelik cinsel saldırıyı konuşuyor. Habertürk yazarı Yasemin Güneri de yazısının başında kan donduran bu olaya değindi.
Yargının cinsel taciz ve saldırı hadiselerinde çoğu zaman sorunlu bakış açısıyla kararlar vererek failleri serbest bıraktıklarına dikkat çeken Güneri, Küçükçekmece benzeri olayların yeniden yaşanmaması için sadece yasaların değişmesinin yeterli olmayacağını, onların doğru yorumlanması ve uygulanması gerektiğini ifade etti.
Güneri, Bursa'da yaşanan bir olay üzerinden örnek verdi. Güneri'nin yazısının ilgili kısmı şöyle:
Eylem 4 kıza karşı ve farklı zamanlarda
Bursa'da yaşayan 14 yaşındaki H.A. ve 14 yaşındaki M.K., N.N. ile K.M. devlet lisesinde öğrenci.
Okuldan çıkıp evlerine gitmek için halk otobüsüne biniyorlar. Bindikleri otobüsle yolculuk yaparken Nesim A. ismindeki şüpheli otobüsün arka koltuğunda oturan kızların bacaklarına elliyor. Değişik zamanlarda tacize uğrayan kızların ilk tepkisi otobüsten inmek oluyor.
Kızlardan birinin olayı ailesine haber vermesi üzerine olay savcılığa intikal etti. 15 yaşın altındaki 4 kız farklı zamanlarda ve aynı saatlerde bindikleri otobüste aynı kişinin bacaklarını okşadığını iddia edince soruşturma başlatıldı.
Yargıtay "yeterli kanıt yok" dedi, hapis kararını bozdu
Bursa 9. Asliye Ceza Mahkemesi’nde Nesim A. hakkında “Çocuğun basit cinsel istismarı” iddiasıyla dava açıldı.
Mahkeme, 4 kız çocuğuna basit cinsel istismar suçunu işleyen sanığı 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdı. Cezanın azlığını, çokluğunu tartışmamızı engelleyecek karar ise Yargıtay’dan çıktı.
Yargıtay 14. Ceza Dairesi, “sanığın dokunma şeklindeki eylemlerinin cinsel amaçla gerçekleştirildiğine dair delil bulunmaması ve sanığın atılı suçu işlediği hususunda mağdurelerin soyut beyanları dışında cezalandırılmasına yeter, her türlü şüpheden uzak, kesin ve inandırıcı delil bulunmadığı” gerekçesiyle sanık hakkında beraat kararı verilmesini istedi.
Yargıtay kararında, 14 ve 15 yaşındaki 4 kız çocuğunun bacaklarını sıkan, dokunan sanığın eyleminin “Cinsel amaçla” işlenmediğini belirterek davayı bozuyor.
Savcı itiraz etti
Sanık, hobi amaçlı mı böyle bir eylemde bulunuyor? Sanık, reşit olmayan kızlara dokunma hakkını nereden alıyor? Otobüste hiç tanımadığınız biri gelip bacağınızı sıkarsa, dokunursa bu cinsel amaçlı sayılmayacak mı?
Bir eylemin cinsel taciz sayılması için cinsel saldırının sonuçlanması mı gerekir?
Oy çokluğuyla alınan bu karara daire üyelerinden M.Sayın karşı oy yazısı yazdı. Yargıtay üyesi Sayın, “Eylemlerini cinsel amaçla gerçekleştiren sanık hakkında atılı suçtan verilen mahkumiyet hükümlerinin onanması gerektiği düşüncesiyle Sayın, çoğunluğun görüşüne katılmıyorum” görüşünü dile getirdi.
Kararı Yargıtay Genel Kurulu verecek
Oyçokluğuyla alınan karara Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı da itiraz etti. İtiraz yazısında şöyle denildi: “Her bir mağdurun farklı farklı duraklarda otobüsten indiği gözetildiğinde, sanığın bu duraklarda otobüsten inmek suretiyle mağdurları takip etmesi, aynı mağdurlara eli ile dokunması şeklinde gerçekleşen eyleminin tesadüfi olmadığı ve cinsel amaçla gerçekleştirildiğinin kabulü gerektiği sonucuna varılmıştır.”
Dava, önümüzdeki aylarda Yargıtay Ceza Genel Kurulu gündemine gelecek.
Genel Kurul, mahkemenin verdiği kararı doğru kabul ederse sanık mahkum olacak. Eğer çoğunluk Yargıtay 14. Ceza Dairesi’nin verdiği kararın doğruluğu yönünde görüş bildirirse otobüste yaşı küçük bile olsa çocuklarımıza dokunan, bacaklarını okşayan sapıklara hapis cezası verilmeyecek.
"Tacizler cezasız kalırsa, toplumun adalete olan güveni sarsılacak"
Küçükçekmece’de yaşanan olayın benzerinin yaşanmaması için yasa değiştirmek yetmeyecek. Yasaların doğru uygulanması ve yorumlanması için çalışmalar yapılmalı.
İnsanların vücut bütünlüğüne saldırı suçlarında, kişinin onayı olmadan yapılan tacizler cezasız kalırsa, toplumun adalete olan güveni sarsılacak. Bu nedenle, zanlıları linç etmek için sokaklarda kendi adaletini arayanların sayısı artacak. Toplumsal kargaşanın yaşanmaması ve ortaçağda yaşanan görüntülerin oluşmaması için yasaların doğru yorumlanması için adım atılması gerekiyor.
Yorum Yazın
Yeterli kanıt olsa ne yapacaksanız ya da ne yaptınız bu zamana kadar? Cinayet işleyen barbara bile iyi hâl indirimi denilen bir şey uygulanıyor.
bu ülkede hukuk okumuş olan herkesin bir kafa yapısı incelenmeli normal bir insan bu kararı vermez yoksa
Bu tip olayların cinsel saldırı sınıfına girmesi için illa ki adamın şeyini alıp magdura sokması lazimmiz demek ki. Onda da 3 cm girdi 5 girdi diye hesap yap... Devamını Gör