Yanınızdakilerin Uykusunu ve Huzurunu Kaçırmaya Son: Horlamaktan Nasıl Kurtulabilirsiniz?
Horlamak farkında olsanız da olmasanız da yanınızdaki insanın gecesini bir kabusa çevirebilir. Ama her şeyden ziyade sizin kalitesiz bir uyku çekmenize sebep olur. Horlayan biriyseniz bunun hayatınızda her zaman değilse bile belli başlı zamanlarda sorun yarattığını biliyoruz. Horlamayı durdurmak için önerilen on farklı yöntemi sizin için derledik!
Horlayan insanlar genelde ikiye ayrılırlar. Bir horladığının farkında olan, bundan şikayetçi olan ve bunun verebileceği rahatsızlığı anlayışla karşılayabilenler vardır. Bir de horladığını inatla reddeden ve bundan rahatsız duyan kişiyi de asla kale almayanlar…
1. Kilo vermek bir çözüm olabilir.
2. Yana dönük yatmayı deneyebilirsiniz.
3. Yatarken başınızı doğru şekilde destekleyin.
Aslında bir önceki yöntem, yani yana dönük olarak yatmak bu soruna yol açmıyor. Ama eğer siz, “Yok ben yana dönük yatamam” diyenlerdensiniz, başınızı doğru şekilde konumlandırdığınızdan emin olun. Mümkünse yastığınızı birkaç santim yukarda olacak şekilde ayarlayın ya da fazladan bir yastık daha kullanarak başınızı yükseltin.
4. Mümkünse kötü alışkanlıklarınıza veda edin.
Sigara ve gereğinden fazla alkol tüketiminin genel olarak zararlı olduğunu hepimiz biliyoruz. Ama şöyle bir şey var ki, sigara ve alkol horlamaya yol açan kaslarınızın gevşemesine sebep oluyor. Aynı zamanda belli bir süre içerisinde de nefes alma sürecinizi öyle ya da böyle zorlaştırıyor. Yani horlayan biriyseniz bir de sigara ve alkolünüz varsa üstüne tuz biber ekiyorsunuz.
5. Yeteri kadar uyuduğunuzdan emin olun.
İyi bir uyku çektiğiniz günlerde zinde ve iyi hissediyoruz. Uykusuz kaldığımız günlerdeyse çok daha çabuk yoruluyoruz. Bunun horlamakla bağlantısı ne derseniz, gerekli olan saat aralığından daha az uyuduğunuzda kaslarınız gevşiyor ve bu gevşeme de horlamaya yol açıyor. Yani sağlıklı uyumanın ve horlamanızın azalmasının bir yolu da düzenli saatlerde uyuyup yeterli uykuyu aldığınızdan emin olmaktan geçiyor!
6. Şarkı söyleyin!
İlginç gelecek biliyoruz ama vokal egzersizleri yapmak yani daha basit haliyle şarkı söylemek horlamayı önlemede etkiliymiş. Her gün 20 dakika şarkı söylerseniz, horlamayı önlemeye yardımcı olan boğaz kasları sıkılaştığı için horlamanızda bir azalma görebilirsiniz!
7. Solunum yolunuz açık olsun, burnunuz tıkalı uyumayın!
Yatmadan önce sinüslerinizin açık olduğundan emin olmalısınız. Sümkürmek elbette bir seçenek ama bazen öyle bir tıkanıklık değil de nefes alırken hissettiğimiz tıkanıklıklar yaşayabiliyoruz. Böyle durumlarda burun bantları kullanmanız ve solunum yolunuzu destekli bir şekilde açık tutmanız öneriliyor.
8. Yastıklarınızı sık sık değiştirin.
Yastık kılıflarından bahsetmiyoruz. Ciddi anlamda yastığınızın kendisinden bahsediyoruz. Bizim göremeyeceğimiz kadar küçük toz akarları yastıklarda birikiyor. Ve çoğu zaman bu toz akarları, alerjik reaksiyonlara neden olarak horlamaya neden olabiliyor. Önerilen, yastığınızı en az altı ayda bir değiştirmeniz!
9. Gün içerisinde bol bol su tüketin.
Su içmek her zaman yararlı ve önerilen bir şey hepimizin bildiği gibi… Horlayan kişilerin su içmesi bu durumda daha da önemli hale geliyor. Çünkü, düşüncesi çok iç acıcı değil belki ama burnunuzun içindeki mukusların daha az yapışkan olması ve tıkanıklık hissetmemeniz için bol bol sıvı tüketmeniz gerekiyor.
10. Klişe olacak belki ama egzersiz yapın!
Horlayan insanların büyük bir kısmı, belli başlı kaslarında gevşemeler olduğu ve bu da horlamayı tetiklediği için hem kalitesiz uyku uyuyor hem de etrafındakileri rahatsız ediyor. Hayattaki birçok soruna çözüm olan egzersiz yapmak, horlamanın da çözümlerinden biri. Düzenli egzersiz yaparak, kaslarınızı sıkılaştırılabilir, gevşemeleri önleyebilir ve horlamanızı ciddi oranda azaltabilirsiniz!
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın