onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Yakın Tarihimizde Vuku Bulmuş 12 Teknolojik Gelişme

Yakın Tarihimizde Vuku Bulmuş 12 Teknolojik Gelişme

FOX
26.10.2017 - 21:17

İnsanlık olarak teknoloji anlamında her ne kadar büyük ve önemli adımlar atsak da, bazı icat ve gelişmeler var ki diğerlerine göre gerçekten çok daha etkililer.

Bizler de bu içeriğimizde, insanoğlunun yakın tarihinde olmuş en önemli teknolojik ve bilimsel gelişmeleri bir araya getirdik!

Renkli Televizyon - 1960’lar

Renkli Televizyon - 1960’lar

1923 yılında hayatımıza televizyonun girmesi ile birlikte, bilgiyi edinme süremiz kısaldı ve dünyanın her yerinden gelen haberler hayatımıza girmeye başladı. 

Fakat sinema sektörünün de gelişmeye başlamasıyla artık bir ihtiyacımız daha kalmıştı: Renklendirme. 

1940'lı yıllarda renkli televizyon konusundaki çalışmalar hız kazandı ve 1950'lerde ABD'de ilk renkli televizyon satışa çıktı. 

1960’lara gelindiğinde ise ABD’de renkli televizyon geniş kitlelerce kullanılmaya başlandı.

ATM (Bankamatik) - 1967

ATM (Bankamatik) - 1967

Son dönemimize etki eden icatlardan birisi de hiç şüphesiz ATM’ler. 

1930’lu yıllarda Osmanlı Ermenisi Luther George Simjian bu makineleri icat etse de, makineler pek talep görmediği için kullanımı yaklaşık 40 sene kadar gecikti. 

Tam anlamı ile ATM sayılabilecek ilk cihaz 27 Haziran 1967 tarihinde De La Rue firmasınca Barclays Bank için üretilerek, Londra'nın Enfield kasabasında hizmete sunuldu. 

Şu an için sadece para ödeme ve ekstre basma gibi hizmetler sunabilse de umuyoruz ki ileri de para yatırma, EFT, fatura ödeme ve yatırım gibi birçok konuda biz müşterilere hizmet verecektir.

Yeşil Devrim – 1965

Yeşil Devrim – 1965

Gelişmiş tarım teknolojisiyle dünyadaki açlık sorununu yenmeyi amaçlayan Yeşil Devrim projesinde, Campo Atizapan'daki bir araştırma istasyonunda tahıl bitkilerinin ıslahı üzerine çalışıldı ve ürün verimi yüksek olan yeni ırklar geliştirdi. Bu proje ile birlikte Meksika'nın buğday üretimi üç katına çıktı; 1960'ların ortalarında ithal edilen cüce buğday, Pakistan ve Hindistan'ın buğday üretiminde yüzde 60'lık bir artışa yol açtı.

Bu buğday türü hastalıklara karşı en dirençli tohum olarak halen kullanılıyor.

Cep Telefonu - 1973

Cep Telefonu - 1973

Yaklaşık 10 sene önce hayatımıza giren cep telefonu, insanlık tarihinin en önemli icatlarından birisi olarak şimdiden kabul edildi bile. 

Martin Cooper, 3 Nisan 1973 tarihinde icat ettiği cep telefonu ile ilk görüşmeyi yapmıştır. 850 gr. ağırlığında, 25 cm yüksekliğinde, 8 cm derinliğinde ve 4 cm genişliğinde olan cep telefonu konusunda gelişmeler halen devam etmekte. 

İlerleyen dönemlerde bu telefonların hem boyutlarının küçülmesi hem de daha geniş bir kitleye yayılması bekleniyor.

Walkman – 1979

Walkman – 1979

Müzik, hayatımızın önemli bir parçası haline gelmişken, onu taşınılabilir bir hale getirmemek olmazdı. 

Prototipi 1978 yılında, Akio Morita'nın çok sık yaptığı Trans-Pasifik uçak yolculuklarında opera dinlemek istemesini mümkün kılmak için Nobutoshi Kihara tarafından tasarlanmıştır. Orijinal Walkman 1979 yılında Japonya'da piyasaya çıkmıştır. 

Amerika'da Soundabout, İsviçre'de Freestyle, İngiltere'de ise Stowaway adıyla piyasaya sürülmüştür. Morita bu ismi hiç beğenmemişti ve ismin değiştirilmesi için uğraşmıştı fakat ürün piyasaya çıktıktan sonra bu isim değişikliği çok pahalı olacağı için gerçekleştirilememiştir.

Macintosh -1984

Macintosh -1984

İnsanlık tarihinin en önemli icatlarından birisi desek, çok da abartmış olmayız sanıyorum ki. Olaya sadece Macintosh’un icadı olarak değil de, yapay zekanın hayatımızdaki edindiği yerin genişlemesini de katarak bakmalıyız. 

Geçen sene üretimine başlanan Macintosh, piyasada fare ve grafik arayüz kullanan ilk başarılı bilgisayar serilerinden biri olmuştur. 

İlerleyen yıllarda bu ürünün hem estetik açıdan hem de kullanıcılarına sağladığı kolaylık açısından piyasanın en iyilerinden olması bekleniyor.

Bilgisayar Faresi - 1964

Bilgisayar Faresi - 1964

Bilgisayar faresi 1964 yılında Stanford Araştırma Enstitüsü’nde ortaya çıktı. Oldukça büyük olan ilk farenin birbirine dik olarak duran iki tekerleği vardı ve böylece hem yatay hem de dikey eksende yapılan hareketler bilgisayara aktarılabiliyordu. 

Geliştirici Douglas Engelbart, 1968 yılında farenin patentini almak için başvursa da, ancak 1970 yılında ilk patentleri aldı. İşaretlemeyi sağlayan tek bir tuş mevcuttu ve fotoğraftan da görebileceğiniz gibi ele pek oturmayan ve ergonomi ile ilgisi olmayan bir yapı vardı.

Elektronik Posta – 1971

Elektronik Posta – 1971

Yakın tarihimizin en önemli teknolojik gelişmelerinden birisi de hiç şüphesiz elektronik posta yoluyla mesaj iletiminin sağlanmasıdır. 1971 yılında, Boston’lu bir bilgisayar mühendisinin, Arpanet üzerinden kendi kendisine bir elektronik posta yollaması, e- mail denilen iletişim yönteminin hayatımıza girmesini sağladı. 

İlerleyen yıllarda kişisel bilgisayar kullanımının da artmasına paralel olarak, elektronik posta kullanımının da yaygınlaşması bekleniyor.

Modem - 1958

Modem - 1958

İnternet kullanımın yaygınlaşması ile önemi daha da artan modemin icadı yaklaşık 30 sene öncesine dayanıyor. 

AT&T'nin 1958 yılında geliştirdiği cihaz, bağlantı anlamında günümüz modernlerine benzer bir işleve sahip olan ilk modem diyebiliriz. Şimdiki modemler kadar küçük olmasa da o zamanlar, bu modemler aracılığıyla bağlantılar kuruluyordu. Cihazın kapasitesi 150bps idi. Modemin 150 bps olması demek, saniyede 15 harf iletebiliyor olması demekti. 

1977 yılına geldiğimizde Dale Heatherington ve Dennis Hayes, PC'ler için ilk modemi geliştirmişti. 80-103A model ismine sahip olan modem, bir bilgisayarın internete bağlanması için gerekli her özelliği destekliyordu ve bilgisayarı direkt telefon üzerinden internete eriştiriyordu.

Küresel Konumlama Sistemi (GPS) - 1978

Küresel Konumlama Sistemi (GPS)  - 1978

Son yıllarda kullanımı artan, yaklaşık 2 sene öncesinde ABD Başkanı Ronald Reagan tarafından sivil kullanıma da açılan GPS, dünya üzerindeki hareketli ya da hareketsiz herhangi bir şeyin, dört veya daha fazla uydusu ile istediğiniz noktanın koordinatlarını, yüksekliğini, kısacası her şeyini buldurur. 

İlerleyen dönemde bu aletlerin iyice yaygınlaşacağı ve araç üzerine entegre edilmesiyle yol ve trafik bilgisi vererek, hayatımızı kolaylaştıracağı söyleniyor. 

Bekleyip görmek lazım…

Jet Motoru -1935

Jet Motoru -1935

Sadece son yılların değil, belki de insanlık tarihinin en önemli icatlarından birisi. İnsan ruhunun her zaman daha öteye gitme isteğini de göz önüne alırsak, ki bu ileriye taşınma amacının süresini de kısalttığı düşünülürse, jet motorunun icadının önemi daha da ortaya çıkıyor. 

1935'de Hans von Ohain tarafından ilk jet motorlu uçak (jet uçağı) yapıldı. Jet motorlu uçaklar, diğer uçaklara göre çok daha hızlı ve çok daha yükseğe çıkabiliyor. 

1958 yılına gelindiğinde ise Amerikanın ünlü havayolu şirketlerinden Pan Am, Boeing 707 tipi uçağında jet motorunu kullanarak Atlantik okyanusunu ilk kez aştı. 

Mesafelerin yok olması da işte bu adımla başladı.

Kredi Kartı – 1950

Kredi Kartı – 1950

Yaşamımızın olmazsa olmazlarından birisi haline gelen, nakit para ihtiyacımızı her an karşılayabilmemizi sağlayan kredi kartlarının icadı 1920’lere kadar dayansa da, o dönem kullanılan kartlar ile şu an kullandığımız kartlar arasında hem fonksiyonel olarak hem de fiziksel olarak büyük farklar vardı. 

Dünyada geçerli olan ilk kredi kartı 1950’de faaliyete giren Diners olmuştur, sonrasında ise onu dünyaca ünlü American Express 1958 yılında faaliyete girerek izlemiştir. 

Ülkemizde ise ilk kredi kartı kullanımı 1968’de Diners ile olmuştur.

70'lerin atmosferini günümüze taşıyacak olan Kurşun, güçlü kadrosu ve sıra dışı hikayesiyle 23 Ekim Çarşamba 20.00'de FOX'ta!