onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Uzmanlar Yeni Yağışlar İçin Uyardı: 'Etkisi ve Sıklığı Artabilir'

Uzmanlar Yeni Yağışlar İçin Uyardı: 'Etkisi ve Sıklığı Artabilir'

İstanbul önceki akşam dakikalar içerisinde şiddetli yağmura teslim oldu ve şehirde hayat durma noktasına geldi. Ancak uzmanlar bu tür yağışların devam edebileceği uyarısında bulunuyor. Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Köse, 'Sıcaklık gölgede 33 derece, hissedilen ise 37 dereceye kadar çıkıyor. Ama asfalt ve beton sıcaklığı 60 dereceye kadar yükseliyor. Bu da ‘süper hücre’ yağışını tetikliyor. Süper hücre yağışlarının etkisi ve sıklığı artabilir' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Hürriyet'ten Erdinç Çelikkan'ın haberine göre, Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Köse, süper hücre yağışlarının deniz, beton ve asfalt sıcaklığındaki artış nedeniyle etkisinin daha yıkıcı olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

"Ülkemizde 100 gök gürültülü yağışın 1 tanesi süper hücreye denk geliyor"

"Ülkemizde 100 gök gürültülü yağışın 1 tanesi süper hücreye denk geliyor"

“Bu yağışla 9 gün önceki yağışın farkları var. İlk yağış konvektifti, bu yağış ise süper hücre yağışıdır. Süper hücre yağışlar 8-10 kilometrelik alanda oluşuyor. Marmara’da önceki gün sis ve pus vardı; bu büyük bir handikaptı. Hava bunaltıcıydı. Akşam saatlerinde birden 14 dereceye kadar sıcaklık düşüşü oldu. Bu, fırtınayı güçlendirdi. Ülkemizde 100 gök gürültülü yağışın 1 tanesi süper hücreye denk geliyor. İstanbul’da en son süper hücre yağışı 15 Ağustos 2004’te olmuş ve Alibeyköy Deresi taşmıştı.

"Süper hücrenin en büyük özelliği 20 dakika sürmesi ve yıkıcı etkisinin fazla oluşudur"

"Süper hücrenin en büyük özelliği 20 dakika sürmesi ve yıkıcı etkisinin fazla oluşudur"

Küresel iklim değişikliğinin en belirgin özelliği yağışta azalma olmamasına rağmen şiddetinde büyük artış yaşanmasıdır. Eskiden yağışlar bardaktan boşanırcasına olurdu. Ama son yağış tabiri caizse kovadan boşanırcasına oldu. Süper hücrenin en büyük özelliği 20 dakika sürmesi ve yıkıcı etkisinin fazla oluşudur. Nemli sıcak hava dolayısıyla bulut kalınlığı yükseldi. Bu da mikser yaptı, doluyu yere ulaştırdı. İstanbul’da 300’ün üzerinde ağaç devrildi, 160 çatı uçtu. Süper hücre bu tip zararları veriyor.

"Şehirleşmenin etkisi büyük"

"Şehirleşmenin etkisi büyük"

Bu yıkıcı etkide şehirleşmenin büyük etkisi var. Sıcaklık gölgede 33 derece, hissedilen ise 37 dereceye kadar çıkıyor. Ama asfalt ve beton sıcaklığı 60 dereceye kadar yükseliyor. Bu da süper hücreyi tetikliyor. Akdeniz, Ege, Marmara ve Karadeniz’de son 20 yılda deniz suyu sıcaklığında 1 derecelik artış yaşandı. Deniz suyu sıcaklığının yüksek oluşu da süper hücreyi tetikliyor. Beton, asfalt ve deniz suyu sıcaklığının artması süper hücrenin etkisini arttırıyor ve sıklığını tetikliyor.”

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

"Yenilenebilir enerjiye geçmemiz ve üretim tarzını değiştirmemiz gerek"

"Yenilenebilir enerjiye geçmemiz ve üretim tarzını değiştirmemiz gerek"

Sık ve şiddetli yağmurlar iklim değişikliği tartışmalarını da beraberinde getirdi.

“Sadece bir yağışla, tek başına iklim değişikliği vardır ya da yoktur diyebilmemiz zor' diyen Greenpeace Akdeniz Kampanyalar Sorumlusu Özgür Gürbüz, yıllar içindeki eğilimlere bakılmasını gerektiğini söyledi.

Dünyanın en sıcak 10 yılına bakıldığında 8 tanesinin 2007-2017 yılları arasında yaşandığın belirten Gürbüz'e göre, şimdi odaklanılması gereken nokta bu değişikliklere bağlı olarak ortaya çıkan dünkü (önceki gün) gibi yağışlar ya da kuraklıklara karşı ne kadar hazırlıklı olunduğu. 

Gürbüz buradan hareketle önümüzde iki önemli süreç olduğunu belirtti:

'Bu kabul ediş noktasından sonra iki önemli süreç var. Birincisi, artık iklim değişikliğine kesin olarak dur denilmesi gerekliliği. İklim değişikliğini durdurmak için petrol kömürü, doğalgaz gibi fosil yakıtlardan yenilebilir enerjiye geçmemiz gerekiyor. İkincisi, başlatılması gereken uyum süreci. Gördüğümüz gibi özellikle kentlerimizin altyapıları bu durumlara uygun değil. Bu tip acil durumlar için tarımdan sağlığa, enerjinin olduğu her yerde üretim tarzlarını değiştirmemiz gerekecek. Artık planlamalar buna göre yapılmalı'

CHP: "Felaketi Meclis araştırsın"

CHP: "Felaketi Meclis araştırsın"

İstanbul'da hayatı felç eden yağışların yol açtığı afeti TBMM’nin araştırması için önerge veren CHP, ‘gerekli önlemleri almayan ve ihmali bulunanlar hakkında işlem yapılmasını’ istedi. 

CHP İstanbul milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu ve Barış Yarkadaş’ın önergesinde şunlar kaydedildi: “AKP Hükümeti’nin ve özellikle de İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin daha önceden yapılan şiddetli yağış uyarılarını görmezden gelerek hiçbir etkili, sürekli ve somut önlem almaması, önce 18 Temmuz 2017 tarihinde hemen akabinde ise 27 Temmuz 2017 tarihinde İstanbul’da yaşamı resmen kesintiye uğratmıştır. Son 24 saatte yaşanan sağanak yağış sonrası, ‘rant’tan başka bir icraatı olmayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ve AKP Hükümeti’nin yetersizliğini gözler önüne serdi. Kurulacak komisyonla afetin nedenleri, yol açtığı zararlar ve bir daha yaşanmaması için alınacak önlemler ile bu konuda gerekli önlemleri almayan, ihmali bulunanların belirlenerek haklarında gerekli işlemlerin yapılması sağlanmalıdır.”

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
130
60
29
27
27
22
22
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
PaZZ

O beton ve tuglalar bir gün götünüzü tırmalar..

hakkant

dikin daha beton yığınlarını dikin zaman gelicek size dikicekler o betonları...

Deneri

Buna isteyen Allahın uyarısı desin isteyen doğanın intikamı desin ama bir şeylerin normal gitmediği aşikar...