Üç Kez Saldırıya Uğrayıp Dünyanın En Gizemli Eserlerinden Olan Rembrandt Tablosu: Gece Devriyesi
Üç Kez Saldırıya Uğrayıp Dünyanın En Gizemli Eserlerinden Olan Rembrandt Tablosu: Gece Devriyesi
Her hafta sanat dünyasından değerli bir eseri incelediğimiz köşemizde bu hafta Hollanda'nın en ünlü ressamlarından Rembrandt'ın 'Gece Devriyesi' tablosunu mercek altına alıyoruz. Tablonun başına gelenler, ilginç yaratılış hikayesi ve en ince gizli detayları için buyurun... 👇
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Sanat dünyasına damgasını vurmuş birbirinden değerli binlerce eserden bir tanesini her hafta sizlerle mercek altına alıp en ince detaylarından ilginç hikayesine kadar işliyoruz bildiğiniz gibi…
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Bu hafta sizlerle Rijskmuseum’da muhtemelen en çok ilgi çeken tablo olan “Gece Devriyesi”ni inceleyeceğiz! 1642 yılında tablo üzerine yağlı boya ile yapılan eser, Hollanda’nın en ünlü Rembrandt van Rjin’e ait.
Rembrandt’ın kariyerinin zirvesindeyken çizdiği bu tablo gerçek hayatta oldukça büyük; görenleri hayran bırakan 363 cm x 437 cm boyutlarına sahip!
Hatta tablomuzun adı ressam Rembrandt tarafından verilmiyor, 18. yüzyılın sonlarına doğru iyice kalınlaşan vernik nedeniyle kararmaya başlayan eser insanlara gece vakti havası verdiği için bu ismi alıyor.
Şimdi isterseniz eserimizi yakından inceleyelim… Tabloya ilk baktığımız anda bir grup askeri muhafızın devriyedeki halini izlediğimizi görüyoruz.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Ressam Rembrandt aslında tabloya bakan kişilerin dikkatini bu kalabalığın içinde üç ana figür üzerine çekiyor.
Bu sarışın kız çocuğu figürü askeriyenin bir parçası değil, kendisi bir maskot. Tabloyu görenler bu kızın Rembrandt’ın rahmetli eşi Saskia veya bir melek olduğuna dair pek çok fikir ortaya sunuyorlar.
Tablonun çıktığı dönem popülarite yakalamasının sebebi diğer Hollanda Barok dönemi eserlerine kıyasla askeri devriyelerin savaşmaya ve harekete geçmeye hazır halde resmedilmiş olması.
Eserde gördüğümüz her figür, Kaptan’ın emrine amade şekilde ağzından çıkacak olan komutları bekliyorlar. Bu nedenle tabloyu gören insanlar yoğun bir enerjinin resmedildiğini söylüyor.
👇
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Askeri kıyafetlerin ne kadar ince detaylarla çizildiğini görüyor musunuz?
Gözünüzden muhtemelen kaçan bir detay daha var; resmin alt kısımlarında zamanla görünürlüğünü kaybeden bir köpek figürü de bulunuyor.
Eserimizin başlıca detaylarına baktığımız göre önemli bir bilginin altını çizelim: bu resim aslında askeri milis topluluğunun isteği üzerine parayla yapılıyor!
Ressam Rembrandt, o dönem bu tablosu için günümüzün parasıyla yaklaşık 726 euro kazanıyor. Hemen üzülmeyin, bu meblağa o dönem için kötü bir para değil.
Vernikten dolayı eserin karardığından ve bu ismi aldığından bahsetmiştik, bu vernik sayesinde eserin bıçaklı bir saldırıdan bile korunduğunu biliyor muydunuz?
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Ayrıca yıllar sonra araştırmacılar eseri özel teknoloji kullanarak tarayıp en altında tebeşir ile yapılan orijinal skeci keşfettiler! Bu skeç, Rembrandt’ın nasıl çalıştığına dair önemli izlenimler kazanmamızı sağladı.
Kaptan ve teğmenin arasına bir de kılıç eklemeyi düşünmüş ancak gördüğümüz üzere bu fikrinden vazgeçmiş.
Ayrıca eserimizin orijinal halinden bahsetmişken çok daha geniş olduğunu ancak 1715’te taşınırken Amsterdam Belediye Binası’nın kapısından geçmesi için üç tarafının zalimce kesildiğinden de bahsedelim.
Eserimiz incelemeye, ressamın selamıyla son verelim! Sık sık otoportresini çizen Rembrandt bu ünlü tabloya da kendisini gizleyerek sonsuza dek imza bırakmış.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın