Sıradan Bir Manzaraya Benzese de İnce Detaylarla Dolu Tablo: Grande Jatte Adası'nda Bir Pazar Öğleden Sonrası
Sıradan Bir Manzaraya Benzese de İnce Detaylarla Dolu Tablo: Grande Jatte Adası'nda Bir Pazar Öğleden Sonrası
Her hafta sizlerle değerli bir eseri incelemeye alıyoruz, bu sefer tablomuz Georges Seurat'ın 'Grande Jatte Adası'nda Bir Pazar Öğleden Sonrası' tablosu! İlk başta sıradan bir park manzarasına benzeyen bu tablo aslında birçok farklı anlam taşıyor ince detaylarında. Merak ettiyseniz buyurun birlikte inceleyelim! 👇
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
İnternetin nimetlerini kullanarak sanat tarihinin en değerli eserlerinden birini her hafta sizlerle tarihinden en ince detaylarına kadar inceleme altına alıyoruz…
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Bu hafta inceleyeceğimiz eser, Georges Seurat’ın 1884-46 yılları arasında çizdiği La Grande Jatte Adasında Bir Pazar Öğleden Sonra isimli tablosu!
Tablo 2 x 3 metre büyüklüğünde ve an itibariyle ABD’deki Şikago Sanat Enstitüsünde sergileniyor.
32 yaşında hayatını kaybeden sanatçı Seurat, Fransa’nın başkenti Paris’te dünyaya geldi ve kısa süren kariyerinde sanat tarihi için birbirinden değerli eserler vermeyi başardı.
Tabloya ilk bakışta farklı bir teknik kullanıldığını fark etmiş olabilirsiniz; puantilizm yani noktacılık olarak bilinen tekniği kullanıyor Seurat. Yaşadığı dönemler Fransız yeni izlenimci akımının parçası olan sanatçı bu tekniğin en başarılı isimlerinden.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Tekniği anladığımıza göre tablonun kendisine uzuun uzun bakmaya devam edebiliriz, çünkü en başta sadece bir park manzarasına benzeyen bu tablo aslında tuhaflıklarla dolu!
Güneş ışığıyla aydınlanmış, gölgelerle dolu, hem sessiz hem de kalabalık görünen bu tablo isminden anlayacağınız üzere Sen Nehri’ndeki La Grande Jatte isimli adada bulunan bir parkı gösteriyor bize.
Parkın içerisi tamamen Parizyen insan figürleriyle; kadınlar, erkekler ve farklı yaştan çocuklarla dolu.
Hepsi adeta zaman durmuşçasına hareketsiz görünüyor ve bu tablonun zamansızlığına katkı sağlıyorlar.
Ancak nehrin kenarında duran güzel giyimli kadının elinde tuttuğu olta, onun aslında bir seks işçisi olduğuna işaret ediyor! Fransızcada da ‘yem atmak’ olarak bilinen bu metafor kendisine müşteri aradığına işaret ediyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Karanlık köşede ise ayakta duran bir kadının tasmalı kapuçin maymunu var! Bu da müşterisi olan bir seks işçisi olduğu anlamına geliyor. Fransızcada kadın maymun anlamındaki ‘singesse’ kelimesi aynı zamanda toplumsal ahlak kurallarına uymadığı düşünülen kadınlar için kullanılıyor.
Tablonun ortasında beyaz elbiseli bir kız çocuğu, izleyenlerin yüzüne bakıyor. Sanat tarihçileri bu bakışın “Burjuvaya ne olacak?” anlamına geldiğini öne sürüyorlar.
Tüm bu sosyal ve politik mesajlara ek olarak tablonun içinde bir miktar milliyetçilik de bulunuyor. Fransa bayrağını taşıyan bir tekne ile ulusal marşı dinlediği tahmin edilen iki asker bulunuyor tabloda.
Tablonun amacı ya da vermek istediği mesaj konusunda sanat tarihçileri hemfikir: La Jatte’nin burjuva sınıfını simgelediğini düşünüyorlar, burjuvanın ihtirasa ve kötülüğe yenik düştüğünü, bunların gölgelerde yaşandığını…
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın