Bugün #17Ağustos1999 Marmara Depremi'nin 18. Yılı: Peki Acil Afet Politikalarımız Ne Durumda?
Bugün 17 Ağustos depreminin 18’inci yıldönümü. Bugün, yarın ve belki ilerleyen birkaç gün ana gündem başlıklarımızdan biri deprem olacak. İstanbul'da beklenen büyük depreme ilişkin haberler okuyacağız. Belki bireysel önlemlerimizi nasıl alabileceğimiz üzerine kafa yoracağız. Acılarımızı, kayıplarımızı hatırlayacak ve üzüleceğiz. Ancak muhtemelen bu farkındalık hali bir hafta sürecek. Ülkemiz, 2000 ile 2017 yılları arasında meydana gelen 164 bin 307 depremle adeta beşik gibi sallandı. Bu süre içinde 6 ve üzerindeki büyüklükte 13 deprem yaşandı.
Türkiye topraklarının %92'si deprem bölgeleri içinde yer alıyor.
Yine, büyük sanayi tesislerinin yüzde 75’i de deprem tehlikesi altında.
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi'nin verilerine göre Türkiye'de 114 yılda can ve mal kaybının yaşandığı 6 büyüklük ve üzerinde 66 deprem meydana geldi.
📷 AA
Erzincan'da 27 Aralık 1939'da yaşanan 7.9 büyüklüğündeki deprem 114 yıldaki en şiddetli sarsıntı oldu.
Bunu, 7.8 büyüklüğündeki 17 Ağustos 1999 Gölcük depremi izledi...
📷 Hasan Türkan | AA
Basına yansıyan habere göre Prof. Dr. Celal Şengör, İstanbul depreminin 'eli kulağında' olduğunu düşünüyor.
Haberde ruh durumumuzun, Adalet Ağaoğlu’nun bir kitabına adını verdiği “Ölmeye Yatmak”tan farksız olduğu vurgulanıyor.
Fotoğraf Ekşi Sözlük'ten kamerarkasi adlı kullanıcıya ait
17 Ağustos 1999 depreminin yıldönümünde deprem riskine dikkat çekmek amacıyla TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi tarafından düzenlenen basın toplantısında konuşan İstanbul Şube Başkanı Nusret Suna, İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin olası bir depreme hazır olmadığını; en iyimser tahminde bile binlerce İstanbullunun can güvenliğinin tehlikede olduğunu söyledi.
Kentsel dönüşüm projelerinin deprem odaklı değil, rant odaklı gerçekleştirildiğine işaret eden Suna, ayrıca 1999 depreminden sonra belirlenen 470 deprem toplanma alanının önemli bir kısmının yapılaşmaya açıldığı hatta üzerinde AVM yapıldığını ifade etti.
İMO Başkanı Suna, 562 “birinci derecede acil ulaşım yolu” üzerindeki güzergahların bir kısmının otoparka dönüştürüldüğüne dikkat çekti...
Oysa depremin ardından ilk 24 saat çok önemli ve Büyük Marmara Depremi ardından iki büyük sorun ortaya çıkmıştı: İletişim ve ulaşım…
Vatandaşın hiç mi suçu yok?
Peki toplumsal hafızamızdan ne haber?
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Ölenleri şehit saymaktan başka politikamız yok!
Yapılacak en iyi ve en yerinde yorum bu bence.
Prof. Dr. Tuncer Çelik "Depremle yaşamayı öğrenmeliyiz" demişti. Ama birbiri ile yaşamayı beceremeyen bir toplumun, depremle yaşamayı öğrenebilmesi maalesef ... Devamını Gör
tüm deprem uzmanları istanbul'un nüfusü azaltılmalı derken biz daha çok gökdelen, daha çok avm peşindeyiz. ne de olsa istanbul'un taşı toprağı altındı, nefes... Devamını Gör
abi o şehir adamı intihara sürükler ya sen ne diyorsun.yemin ediyorum insanın ruhunu daraltıyor ya.