onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Türkiye İnternette 'Özgür Olmayan Ülke' Kategorisine Düşürüldü

Türkiye İnternette 'Özgür Olmayan Ülke' Kategorisine Düşürüldü

Deniz Gök
15.11.2016 - 02:33 Son Güncelleme: 15.11.2016 - 11:36

İnternet özgürlüğü denildiğinde ülkemizdeki durumun pek de iç açıcı olmadığı artık herkes tarafından bilinen bir gerçek. Sık sık başımıza gelen kısıtlamalar ve yavaşlatmaların sonuncusunu henüz 2 hafta önce bazı HDP'li vekiller tutuklanırken yaşamıştık. Tüm bu yasak ve kısıtlamalar Türkiye'nin uluslararası alandaki konumunu da geriletmeye devam ediyor. Son olarak ülkelerde internetin ne kadar özgür olduğunu incelediği yıllık raporunu açıklayan Freedom House, Türkiye’nin kategorisini 'kısmen özgür' seviyesinden 'özgür olmayan ülke' seviyesine indirdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Merkezi Washington’da bulunan Freedon House, dünya genelinde internet özgürlüklerinin durumunu takip ettiği 'Nette Özgürlük 2016' raporunu yayınladı. Raporda ülkelere, internet özgürlüğünde “0” en özgür, “100” en az özgür olmak üzere not veriliyor. 

Amerika'nın Sesi'nde yer alan habere göre Türkiye “61” puanla raporda “özgür olmayan ülke” kategorisine yerleştirilen 20 ülke arasında yer aldı.

Türkiye son 5 yılda 16 puan geriledi

Türkiye son 5 yılda 16 puan geriledi

Türkiye geçen yıl “58” puanla “kısmen özgür ülke” kategorisinde bulunuyordu. Raporda son 5 yıldaki gidişata bakıldığında, Türkiye’nin 2011 yılından bu yana tam 16 puan gerilemesi dikkat çekti.

Türkiye’de internet özgürlüğünün son yıllarda kötüleştiğine işaret edilen raporda, sosyal medya platformlarının engellenmesi, kullanıcıların çoğunlukla hükümet yetkililerine yönelik ya da dinle bağlantılı eleştirileriyle alakalı suçlamalardan adli kovuşturmaya uğraması gibi olumsuz gelişmeler vurgulandı.

Geçtiğimiz günlerde kısıtlamaların ekonomiye verdiği zarar açıklanmıştı 👇

"Kısıtlamalar 15 Temmuz sonrası artmaya devam etti"

"Kısıtlamalar 15 Temmuz sonrası artmaya devam etti"
İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Raporda bu kısıtlamaların, sosyal medya ve iletişim uygulamalarının darbe girişimine karşı halkı harekete geçirmede oynadığı kritik role rağmen, 15 Temmuz'dan sonra da artmaya devam ettiği belirtildi.

HDP'li vekillerin tutuklanması nedeniyle tüm ülkede erişim sorunu yaşanmıştı. Kullanıcılar çareyi yine VPN servislerinde bulmuştu...

Raporda Türkiye ile birlikte kategorisi düşen diğer ülke de Brezilya oldu. Brezilya da “özgür” kategorisinden “kısmen özgür” kategorisine geriledi.

65 ülkeden 34’ünde kötüye gidiş var

65 ülkeden 34’ünde kötüye gidiş var

Rapora göre sadece 14 ülkede ilerleme tespit edilirken, raporda mercek altına alınan 65 ülkeden 34’ünde geçen yılın Haziran ayından bu yana internet özgürlüğünde olumsuz bir gidişat görüldü.

Freedom House raporunda, dünya genelinde hükümetlerin ifade özgürlüğünü sınırlama, şifreleme teknolojilerini yasaklama ve yetkililerce kabul edilemez bulunan paylaşımlar yapan kullanıcıları cezalandırma gibi uygulamalarını ikiye katladığına işaret edilerek, arka arkaya 6’ıncı yılda da küresel boyutta internet özgürlüğünün gerilemeye devam ettiği belirtildi.

Rapora göre 65 ülkenin 'internet özgürlüğü' oranı şu şekilde

Rapora göre 65 ülkenin 'internet özgürlüğü' oranı şu şekilde

%35 özgür değil, %29 kısmen özgür, %24 özgür,  %12 değerlendirilmemiş

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Rapora göre, dünyadaki tüm internet kullanıcılarının üçte ikisinden fazlasının, internet faaliyetlerini aktif şekilde kısıtlayan ve kullanıcıların paylaşımlarından dolayı sert cezalara çarptırıldığı ülkelerde yaşadığı tahmin ediliyor.

Çin, İran, Suriye ve Etiyopya internet özgürlüklerinin en kötü olduğu ülkeler

Toplamda 65 ülkenin mercek altına alındığı raporda, Çin, İran, Suriye ve Etiyopya internet özgürlüklerinin en kötü olduğu ülkeler olarak sıralanıyor.

Bu ülkeleri Özbekistan, Küba, Vietnam ve Suudi Arabistan takip ediyor. Uganda, Kamboçya ve Bangladeş ise, geçen yıla göre notu en çok düşen ülkeler oldu. İnsan hakları karnesi kötü olan Kuzey Kore ise rapora dahil edilmedi.

Facebook ve Twitter gibi platformlara sansür giderek artıyor

Facebook ve Twitter gibi platformlara sansür giderek artıyor

Raporda, hükümetlerin bugüne dek hiç olmadığı kadar çeşitlilikte içeriği sansürlediği tespitine yer verilirken, Facebook ve Twitter gibi sosyal medya platformlarına yönelik sansürlerin giderek arttığı, bunun yanında hükümetlerin WhatsApp ve Telegram gibi iletişim ve mesajlaşma uygulamalarını da giderek artan biçimde hedef aldığına işaret edildi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
171
169
68
36
17
16
9
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Muhammed Balık

Bu gidişle Çin'ide tahtından indiririz merak etmeyin .

yavuz

hayırdır enes kardeş sikimize de mi el atıyorsunuz tuttuğun altın bahtın açık olsun o zaman

Kadir

abartmadan söylüyorum başkanlık gelirse öyle günler gelecekki fişlenmediğiniz zerre kadar nokta kalmayacak

Pasif Kullanıcı

Şu kısıtlama olayını gerçekten anlamıyorum.Lan gerizekalı sen neyi kime kısıtlıyorsun.Sen kısıtlama yapınca sanki internette gezinen hiç olmuyormu.Kur VPN ,g... Devamını Gör

Kuzey Cephesi

usta %50 den bahsediyorsun işte ölçü kitlen şehirde yaşayan olmamalı. haritanın sağındaki nüfusun bir çoğuna vpn ne desen o neymiş der. ya doların artması am... Devamını Gör