Görüş Bildir
Haberler
Türkiye 'Dünya Yetenek Endeksi'nde Sınıfta Kaldı: 64 Ülke Arasından 51. Sıradayız

Türkiye 'Dünya Yetenek Endeksi'nde Sınıfta Kaldı: 64 Ülke Arasından 51. Sıradayız

Batuhan
26.11.2018 - 15:07 Son Güncelleme: 28.11.2018 - 08:38

Hükümet 10 gün önce yurt dışındaki bilim insanlarımızı geri getirmek için paket açıkladı. Araştırmacı paketi genç araştırmacılar için 500 bin TL, deneyimli araştırmacılar için 1 milyon TL olarak belirlendi. Ayrıca genç araştırmacılar için 20, deneyimliler için de 24 bin TL'lik aylık burs konuldu. Ancak araştırmalar, Türkiye'nin yetenekli insanları değerlendirme konusunda dünyanın en kötü ülkelerinden birisi olduğunu gösteriyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sözcü'den Nuray Tarhan'ın haberine göre, İsviçreli ekonomi okulu International Institute for Management (IMD) tarafından 2005 yılından bu yana yapılan Dünya Yetenek Endeksi'ne göre Türkiye, 63 ülke arasında 51. sırada bulunuyor. Son bir yıl içerisinde 2 basamak ilerleme kaydetmesine rağmen, sıralamadaki düşüş, Türkiye'nin yetenekleri değerlendirme konusunda her geçen gün daha da kötüye gittiğini gösteriyor.

13 yılda 12 sıra geriledik

13 yılda 12 sıra geriledik

Endeksin yayımlanmaya başladığı 2005 yılında Türkiye, 63 ülke arasında 39'uncu sırada bulunuyordu. Gerileme özellikle son yıllarda hızlanmaya başladı. 2014 yılında 35'inci sırada bulunan ülkemiz 2015 ve 2016 yıllarında 46'ncı sıraya geriledi. Geçen yıl ise 53'üncü sırada yer aldı.

İsviçre listenin zirvesinde

İsviçre listenin zirvesinde

Endekste İsviçre ilk sırada yer alırken, onu Danimarka, Norveç, Avusturya, Hollanda, Kanada, Finlandiya, İsveç, Lüksemburg ve Almanya izliyor.

Venezuela ise son sırada

Venezuela ise son sırada

63 ülke arasında en son sırada ise büyük bir ekonomik çöküş içinde olduğu için yaklaşık 2.5 milyon kişinin başka ülkelere göç ettiği Venezuela bulunuyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Veriler oluşturulurken öğrenci başına düşen harcama, şirketlerin yetenekli insanları istihdamı gibi kriterlere bakılıyor

Veriler oluşturulurken öğrenci başına düşen harcama, şirketlerin yetenekli insanları istihdamı gibi kriterlere bakılıyor

Endekste yer alan kriterler arasında gayri safi yurtiçi hasılada (GSYİH) eğitime ayrılan pay, öğrenci başına düşen harcama, öğretmen başına düşen öğrenci sayısı, yaşam kalitesi, yetenekli yabancı sayısı, şirketlerin yetenekli insanları istihdam etmesi gibi onlarca kritere bakılıyor.

Eğitim ve maaş konusunda da gerideyiz

Eğitim ve maaş konusunda da gerideyiz

Türkiye'de son bir yılda GSYİH içinde eğitime ayrılan pay yüzde 3.8 artarken, öğrenci başına harcamadaki artış ise yüzde 11.2 düzeyinde gerçekleşti. Oysa lider İsviçre'de bu oranlar sırasıyla yüzde 5.1 ve yüzde 25.3 olarak gerçekleşti. Yetenek gerektiren işlerde çalışanlara ödenen yıllık ortalama brüt maaş ise Türkiye'de 14 bin 323 dolar (75 bin 769 TL) olurken İsviçre'de 92 bin 625 dolar (490 bin TL) olarak hesaplandı.

Ayrıca bakınız 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
108
49
24
22
14
8
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Zeynep Beyoğlu

e tabi devletin tek amacı 939382737 insan kapasiteli cami yapmak olursa, en güzel yerlere okul yerine cami yaparsa, dinle insanları aptal yerine koyup resmen... Devamını Gör

Fatih Öztürk

bence bu yanlış batı bizi kıskanıyor reis acıklamıştı :D

Pasif Kullanıcı

NE KADAR YETENEKLİ OLURSANIZ OLUN,BU ÜLKEDE BULUNDUĞUNUZ ORTAM VE ELİNİZDEKİ MALZEME İLE SİZİ BİRYERE GETİRECEK TEK YETENEK YALAKALIKTIR