Türk Vatandaşlarının Schengen Başvuruları Azaldı, Reddedilme Oranı ise İki Katına Çıktı
Avrupa Birliği vize serbestliğinden yararlanamayan Türk vatandaşlarının Schengen vizesi başvurularında reddedilme oranı 2018 yılında iki kart attı. Ayrıca yeşil pasaportlu Türk vatandaşları için sınır girişlerinde uygulanan kontroller sıkılaştırıldı.
DW Türkçe'den Değer Akal'ın haberine göre, Schengen bölgesinde bulunan ülkelerde dolaşım serbestliği sağlayan Schengen vizesi başvurularında Türk vatandaşlarının reddedilme oranında gözle görülür bir artış var.
2014 yılında vize başvurularının yüzde 4,4’ü reddedilirken, bu oran 2018 yılında neredeyse iki katına çıkarak yüzde 8,5’e ulaştı. Ayrıca Schengen vizesi başvurusunda bulunan Türk vatandaşlarının sayısı da son 4 yılda düştü.
Başvurular 2018 yılında yüzde 10 azaldı
Avrupa Birliği (AB) istatistiklerine göre, 2018 yılında 879 bin 238 Türk vatandaşı Schengen vizesi için başvurdu.
SchengenVisaInfo.com internet sitesinin derlediği istatistiklere göre Türk vatandaşlarının vize başvuruları 2014 yılından 2017 yılına kadar sürekli artış gösterinken, geçen yıl yüzde 10’luk bir gerileme kaydedildi.
2014 yılında 813 bin 339 Türk vatandaşı Schengen vizesi için başvuruda bulunurken bu sayı 2015 yılında 900 bin 789’a, 2016 yılında 937 bin 487’ye, 2017 yılında ise 971 bin 710’a yükseldi. 2018 yılında ise başvurular son 4 yılın en düşük seviyesine geriledi.
Schengen vizesine başvuruda Almanya'yı tercih ediyoruz
İstatistiklere göre, Türkiye’de 2018 yılında Schengen vizesi için en fazla başvuru Almanya’nın İstanbul Başkonsolosluğuna yapıldı. Bunu Fransa, İtalya ve Yunanistan’ın İstanbul başkonsolosluklarına yapılan başvurular izledi. 2018 yılında Türkiye’de Schengen vizesi için en az başvurunun yapıldığı AB üyesi ülkeler ise Malta, Estonya ve Portekiz oldu.
Yeşil pasaport sahiplerine yönelik kontroller de sıklaştırıldı
Almanya, Türkiye’den resmi görevli olarak değil, şahsi amaçlı olarak seyahat eden yeşil pasaport sahiplerine yönelik kontrolleri sıkılaştırdı. Bazı yeşil pasaport sahiplerinin Almanya havalimanlarında uzun süre bekletildikleri veya ilk uçakla Türkiye'ye geri gönderildiği iddia edildi.
TIR şoförlerinin yeşil pasaport ile seyahat ettiği iddiası
Habere göre, Alman hükümet kaynakları, Türkiye’de son yıllarda yeşil ve diplomatik pasaport hakkı tanınan kişilerin kapsamının çok genişletilmiş olmasına dikkat çekiyor.
Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçilmesiyle birlikte diplomatik pasaport verilen kişi sayısının çok arttığına dikkat çeken Alman yetkililer, bunların verilmesinde bir çok AB ülkesinden farklı kriterlerin esas alındığını, Türkiye’de resmi görev dışında yapılan seyahatlerde de bu pasaportların kullanıldığına işaret ediyor.
Ayrıca son yıllarda bazı yeşil pasaport sahiplerinin, bu pasaportları amacı dışında kullandıklarının gözlemlendiği belirtiliyor, kontroller sırasında bazı TIR şoförlerinin yeşil pasaport ile seyahat edip, çalıştıklarının tespit edildiği aktarılıyor.
Schengen vizesi başvurularına yıllık 30 milyon euro ödüyoruz
Türkiye, AB adayı bir ülke olmasına rağmen, Türk vatandaşları Schengen için birçok üçüncü ülkeye göre daha yüksek bir vize başvuru ücreti ödüyor. Rus vatandaşları için 2018 yılında 35 euro olan bu ücret, Türk vatandaşları için 60 euro. Bunun da 2019 yılı içerisinde 80 euroya çıkması bekleniyor.
Türk vatandaşlarının 2018 yılında Schengen başvuruları için ödediği toplam miktara ilişkin resmi bir veri yok. Ancak SchengenViseInfo.com'un tahminine göre Türk vatandaşlarının geçen yıl Schengen vizesi başvuruları için ödedikleri tutar yaklaşık 30 milyon euro.
Yorum Yazın
Hep dünya lideri bizde diye bunlar!
2018 yaz aylarında euro 8 asgari ücret 1600 lira iken bi arkadaşım (ailesi avrupada yaşıyor) schengen başvurusu yapıyor, görevli memur demiş ki `senin 200 eu... Devamını Gör
Ülke nereden nereye geldi. 17 senede ülkeyi kendi kendine yeten seviyeden götünde yaprak elinde mızrak afrika kabilesi seviyelerine getirdiler.
En sevdiğim cehalet beyanı “kendi kendine yeten ülke” 😂. Ülke kurulduğundan hatta öncesinden beri kötü durumda.