onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Türk Sinemasının, Tiyatrosunun ve Müziğinin Yaşayan Yıldızlarını Bir de Gençlik Fotoğraflarıyla Görün!

Türk Sinemasının, Tiyatrosunun ve Müziğinin Yaşayan Yıldızlarını Bir de Gençlik Fotoğraflarıyla Görün!

Türk tiyatrosu ve sinemasında ilkleri yaşatan ve Türk sanatına etkili olan pek çok sanatçı vardır. Bu yazıda sizler için Türk tiyatro ve sanatının yaşayan ünlülerini gençlik fotoğrafları ile bir araya topladık.

İyi okumalar dilerim. 🥰

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

1. Selçuk Yöntem

1. Selçuk Yöntem

1953 yılında Eyüpsultan'da doğan Akif Selçuk Yöntem, 1977'de Ankara Devlet Tiyatrosu'nda çalışmaya başladı. 1995 yılında Savaş Dinçel'in Gürültülü Patırtılı Bir Hikâye adlı oyununu yönetti ve bu oyunla 'Övgüye Değer Yönetmen' ödülünü aldı. Dizi ve sinema çalışmaları da yapan Yöntem, Deli Yürek adlı dizideki Bozo karakteri ve Kurtlar Vadisi adlı dizide Aslan Akbey karakteri ile herkes tarafından sevilen bir oyuncu oldu. 2008-2010 yılları arasında çekilen Aşk-ı Memnu dizisinde başrollerdeki karakterlerden Adnan Ziyagil'i canlandırdı. Yöntem, 2014 yılında Kim Milyoner Olmak İster? yarışma programının sunucusu Kenan Işık'ın 2014 yılında beyin kanaması geçirmesi ve programı sunamayacak olması nedeniyle 4 sezon programda sunuculuk yaptı.

2. Rutkay Aziz

2. Rutkay Aziz

1947 doğumlu Aziz Ünal Rutkay ya da bilinen adıyla Rutkay Aziz, İstanbul'da doğdu. Avusturya Lisesi'nde eğitim alırken soyadlar isimlerden önce okunduğu için adı o günlerden sonra Rutkay Aziz olarak kaldı. Tiyatroya ilgilenmeye lise yıllarında başladı. Muhsin Ertuğrul yönetimindeki okulda tiyatro eğitimi aldı. İlk oynadığı sinema filmi 1987 yılında Yer Demir Gök Bakır filmiydi. Zİya Öztan'ın yönetmenliğini yaptığı 'Kurtuluş' ve 'Cumhuriyet' filmlerinde Mustafa Kemal Atatürk'ü oynadı. Kızı Doğa Rutkay da kendi gibi oyuncudur.

3. Şener Şen

3. Şener Şen

1941 yılında Adana'da doğdu. Köy Enstitüsü'nde öğretmen olarak eğitim alan Şen, Kocaeli'ne atandı. Sanat kariyerine İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatroları'nda sahne alarak başladı. O doğduğu sırada marangoz olan babası Ali Şen, sinema oyuncusuydu. Babası gibi sinemacı değil tiyatrocu olmak istedi. Ancak tiyatrodan kazandıklarıyla geçinemeyince sinemaya yöneldi. Sinema kariyerinin ilk 5 yılında sadece figüran olarak oynadı. Ta ki 1975 yılında Hababam Sınıfı'nda Badi Ekrem rolünü alana kadar. Sonraları Süt Kardeşler, Tosun Paşa, Kibar Feyzo ve Çöpçüler Kralı gibi filmlerde rol alarak meşhur bir oyuncu oldu. 1990'lı yıllarda Eşkıya filmiyle Türk sinemasında bir devrim yarattı.

4. Orhan Gencebay

4. Orhan Gencebay

1944 yılında Samsun'da doğan Gencebay'ın Tatar olan ailesinin soyu Kırım'a dayanır. 6 yaşında Kırım göçmeni müzisyen Emin Tarakçı'dan keman ve mandolin dersi aldı. Bir sonraki yıl da bağlama ve Türk halk müziği dersi aldı. İlk bestesini 10 yaşındayken yaptı. Çocukluk yıllarında bağlama ustası Bayram Aracı'dan etkilendiği için o yaşlarda ona Küçük Bayram diye sesleniyorlardı.  TRT İstanbul Radyosu'nda 10 ay bağlama sanatçılığı yaptı ancak kurumun müzikal anlayışının özgür olmadığı gerekçesiyle 1967 yılında kendi isteği ile ayrıldı. İlk plağını 1968'de çıkaran Gencebay, 1969 yılında çıkardığı Bir Teselli Ver-Yorgun Gözler 45'liği ile Türkiye çapında meşhur oldu. Bugüne kadar binden fazla bestesi olan Gencebay 31 filmde ve 4 dizide de oyunculuk yapmıştır.

5. Selda Bağcan

5. Selda Bağcan

Havva Selda Bağcan 1948 yılında Muğla'da doğdu. Fizik mühendisliği öğrencisiyken çıkardığı ilk iki 45'lik plak bir milyondan fazla satılınca meslek olarak müziği seçmeye karar verdi. 1970'lerden itibaren Türkiye'de ve dünya genelinde Türk halk müziği ve Anadolu rock tarzlarında şarkılar yaptı. Bazı şarkılarında siyasi ve toplumsal eleştirilerde bulunarak protest müziğin Türkiye'deki temsilcilerinden biri oldu. 1980 askeri darbesinin yarattığı sıkıntılı ortamda hapse atıldı. Yurtdışı yasağı konduğu için yurtdışında konser veremedi. Canımı Yakanlar Baktı Dumana türküsünü Sivas Katliamı'nda yaşamını kaybedenlere ithaf etti. Sanatçı, Times dergisinin “Dünya Müziğinde Yaşayan Efsane ve Tarihi Kadın Şarkıcılar” listesinde yer aldı.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

6. Cengiz Kurtoğlu

6. Cengiz Kurtoğlu

1959 yılında Artvin'de doğan Kurtoğlu Laz asıllıdır. Arhavi'de bulunan çay fabrikasında memur olarak çalışan sanatçı daha sonra  'Ciha Dağı Efsanesi' isimli bir orkestra kurarak müzik kariyerine başladı. İlk plak kaydını 1982'de İstanbul'a gelerek yaptı. 1984'te ilk albümü Sen Sözden Anlamaz Mısın çıktıktan sonra Liselim, Duvardaki Resim ve Bizim Şarkımız ile ünlendi. Kurtoğlu arabesk söylediği şarkılarda bireysel konuları ve aşk acılarını ele alır.

7. Ajda Pekkan

7. Ajda Pekkan

1946 yılında Beyoğlu'nda doğan Ayşe Ajda Pekkan, müzik kariyerine 1960'lı yıllarda Los Çatikos grubuyla gece kulübünde sahne alarak başladı. 1963'te Ses dergisinin sinema artisti yarışmasını kazanınca oyuncu olarak tanındı ve kariyerini şarkıcılık yerine oyunculuk odaklı bir şekilde sürdürdü. 50 siyah beyaz filmde rol aldıktan sonra pop müziğe geri döndü. 1970'li yıllarda Avrupa'da verdiği konserlerle ünlü oldu. 1980 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Türkiye'yi temsil etti. Ülke sınırları içinde beğeni kazanan 'Pet'r Oil' şarkısının yarışmada on beşinci olması sebebiyle hayal kırıklığı yaşadı. Günümüzde Türkiye'de albümleri en çok satan şarkıcılardan biridir. Hem sanatı hem de imajıyla batılılaşmanın önde gelen figürleri arasında gösterilmektedir.

8. Edip Akbayram

8. Edip Akbayram

1950 yılında Gaziantep'te doğan Ahmet Edip Akbayram, çocukluk yıllarından beri müziğe tutkuyla bağlıydı. Çocukluk yıllarında bir orkestra kurdu ve amatör olarak evlerinin yakınındaki bir düğün salonunda çalışmaya başladı. İlk plağı Kendim Ettim Kendim Buldum'u lise yıllarında yaptı. 1968 yılında İstanbul'a gitti ve hep yapmak istediği mesleğin doktorluk olduğunu düşünürken diş hekimliğini kazandı ancak bu meslekten vazgeçip kendini yine müziğe verdi. Deniz Üstü Köpürür' ve 'Garip' adlı 45'liklerle ödüller aldı ve ülke çapında ünlü oldu. 'Aldırma Gönül' ve 'Eşkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz' adlı şarkılarıyla satış rekorları kırdı. 1981-88 arasında bestelerinin siyasi yasaklar yüzünden TRT'de çalınması yasaklandı. Ancak 90'lı yıllardan sonra müziğini yapmaya devam etti.

9. Haldun Dormen

9. Haldun Dormen

1928 yılında Mersin'de doğan Ahmet Haldun Dormen, tiyatro oyuncusu ve yönetmenidir. Ailenin soyadı Önder iken, babası bu soyadı iddialı bulduğu için onun yerine anlamı olmayan Dormen ismini aldı. Sahneye ilk defa ortaokul öğrencisiyken Demirbank oyununda 'yirmi beş kuruş' rolüyle çıktı. 1955 yılında Dormen Tiyatrosu'nu kurdu. 1980'li yıllarda Hisseli Harikalar Kumpanyası'nı sahneye koydu. 1985 yılında İstanbul Şehir Tiyatroları’nda sahteye koyduğu Lüküs Hayat, 30 yıl boyunca aralıksız ve kapalı gişe oynandı. Dormen, Türkiye'de halkla ilişkilerin temelini atan Betül Mardin ile bir süre evli kaldı. ABD'de yayımlanan Nanny adlı komedi dizisinin Türkiye versiyonu olan ve 2001 yılında yayımlanan Dadı dizisindeki Uşak Pertev rolü ile herkes tarafından tanındı.

10. Ali Poyrazoğlu

10. Ali Poyrazoğlu

1946 yılında İstanbul'da doğan Ali Poyrazoğlu, oyunculuk kariyerine İstanbul Şehir Tiyatroları'nda başladı. 1972 yılında Poyrazoğlu Tiyatrosu'nu kurdu ve New York Broadway'de sahnelen Pera Palas adlı oyunda İngilizce başrol oynadı.70'li yıllarda TRT'de canlandırdığı 'Ali Uyanık' karakteriyle halk tarafından tanındı. 80'li yıllarda Zeki Müren, Rasim Öztekin, Müjdat Gezen gibi isimlerle müzikallerde oynadı. Ferhan Şensoy'un yazdığı 'Bizim Sınıf' adlı oyunu yöneterek eğitim sisteminin çürüyen yanlarını sorguladı. 70'li yıllarda sinemaya damga vuran seks filmlerinde de roller aldı. O Şimdi Asker, Abdülhamit Düşerken, Erkekler adlı filmlerde yer aldı.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

11. Türkan Şoray

11. Türkan Şoray

1945 yılında Eyüpsultan'da doğan Türkan Şoray, oynadığı 222 filmle dünyanın en çok film çeviren oyuncusudur ve  Türk sinemasında 'Sultan' olarak anılır. Fatma Girik, Hülya Koçyiğit ve Filiz Akın ile birlikte Yeşilçam'ın dört yapraklı yoncasından birisidir. 1960 yılı yapımlı Köyde Bir Kız Sevdim filmiyle sinema kariyerine başladı birçok film çekti, ödüller aldı. 1991 yılında devlet sanatçısı seçildi. Haziran 2018'de verdiği bir röportajda 'önüne iyi senaryolar gelmediği' gerekçesiyle oyunculuğu bıraktığını ilan etti.

12. Haluk Bilginer

12. Haluk Bilginer

1954 yılında İzmir'de doğan Haluk Bilginer, sinema, televizyon ve tiyatro alanında birçok çalışma yapan ve ödül kazanan yönetmen ve oyuncudur. Lise son sınıfta okulun tiyatro kolundaydı. Demokrat İzmir gazetesinin açtığı liseler arası tiyatro yarışmasında ilk ödülünü aldı. Ankara Devlet Konservatuvarı'nda tiyatro alanında eğitim görüp mezun olduktan sonra İngiltere'de eğitim aldı. 1980 ile 1991 arasında İngiltere'de çeşitli tiyatrolarda rol aldı. 1990'da sonradan evleneceği Zuhal Olcay ile Tiyatro Stüdyosu'nu kurdu. 1993'te Türkiye'nin ilk reality şovu olan Sıcağı Sıcağına'yı sundu. Masumiyet, Neredesin Firuze, Kış Uykusu gibi çok bilinen filmlerde yer aldı; aynı zamanda Şahsiyet dizisi ile büyük beğeni topladı.

13. Müjde Ar

13. Müjde Ar

1954 yılında İstanbul'da doğan Kamile Suat Ebrem yani Müjde Ar, 1980'li yıllarda rol aldığı filmlerle sinemada kadın cinselliğine ve temsiline farklı bir bakış açısı getirdi. Söz yazarı ve tiyatro oyuncusu Aysel Gürel'in kızı olan Ar, ilk tiyatro sahnesine 8 yaşında çıktı. 1970'lerin başlarında tiyatroculuk, fotomodellik ve mankenlik yaptı. Halid Ziya Uşaklıgil'in ünlü romanının ilk televizyon uyarlaması olan 1975 tarihli Aşk-ı Memnu dizisindeki 'Bihter' rolüyle ünlendi ve sinemaya geçiş yaptı. Sinemada birçok sinema oyuncusunun cesaret edemediği zor rolleri üstlendi. Cinselliğinden çekinmeyen bir kadın tipi yarattı. Fahriye Abla, Bir Kadın, Dağınık Yatak ve Asılacak Kadın bu filmler arasındadır.

14. Ediz Hun

14. Ediz Hun

1940 yılında İstanbul'da doğan Hun, 1963 yılında Ses dergisinin açtığı yarışmayı kazanarak Genç Kızlar adlı filmle sinemaya girdi. Bir sürü filmde oynayan oyuncu, 1970'li yılların ortalarından itibaren başlayan erotik filmler furyasında yer almayarak sinemayı bıraktı. Norveç'e gitti ve Biyoloji ve Çevre Bilimleri okuyup ikincilikle mezun oldu. 1991-1993 yılları arasında Çevre Bakanlığı Müşaviri ve İstanbul Çevre İl Müdürlüğü, 1999-2002 yılları arasında ANAP milletvekilliği yapmıştır. Çeşitli üniversitelerde Ekoloji Bilimleri üzerine öğretim görevlisi olarak çalıştı. Bu dönemde sinemadan kopmadı ve Azize, Anadolu Kartalları gibi filmlerde yer aldı.

15. Nebahat Çehre

15. Nebahat Çehre

1944 yılında Samsun'da doğan Çehre, Akşam Kız Sanat Okulu'nda eğitim aldıktan sonra bir triko fabrikasında sekreterlik yaptı. 1959 yılında Gazeteciler Cemiyeti'nin düzenlediği Türkiye Güzellik Yarışması'nda birinci seçildi ve 1960 Türkiye Güzeli oldu. Londra'da gerçekleşen Dünya Güzellik Yarışması'nda Türkiye'yi temsil etti. Çehre, 1961 yılında Yaban Gülüm filmiyle sinemaya başladı. Türkiye'de 1965 yılında Güzellik Kraliçesi seçilmeyince, Miami'de düzenlenen Kainat Güzellik Yarışması'nda Türkiye'yi temsil etmek üzere ABD'ye gönderildi. 1964-1968 yılları arasında Yılmaz Güney ile 13 filmde rol aldı. İkili daha sonra evlendi ama bu evlilik 1 yıl sürdü. 1970'li yıllarda Türk sinemasında başlayan seks filmleri furyasında sinemadan uzaklaştı, şarkıcılığa geçiş yaptı. Çehre, 2004 yılında Haziran Gecesi adlı televizyon dizisinde rol alarak yeniden oyunculuğa başladı. Daha sonra Halit Ziya Uşaklıgil'in aynı isimli romanından uyarlanan “Aşk-ı Memnu” adlı dizide canlandırdığı Firdevs Yöreoğlu karakteri ile ünlendi.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

16. Kadir İnanır

16. Kadir İnanır

1949 yılında Fatsa'da doğan İnanır, ilkokul yıllarında çeşitli oyunlarda oynadı. Fotoromanlarda oyunculuğa başlayan oyuncu, 1968 yılında Yedi Adım Sonra adlı filmdeki küçük bir rolle sinemaya başladı. İlk kez 1970 tarihli, Atıf Yılmaz'ın yönettiği Kara Gözlüm filminde Türkân Şoray'la başrolleri paylaştı. Daha sonra Şoray'la birçok film daha çevirdi ve Türk sinemasının erkek yıldızları arasına girdi. Sinema kariyeri boyunca birçok filmde oynayan İnanır, 1998 yılında Flash TV'de 8 ay boyunca ana haber bülteni sundu. Oynadığı filmlerde genellikle onurlu ve güçlü erkek tiplerini canlandırdı. Toplam 182 sinema filminde ve 12 televizyon dizisinde rol aldı.

17. Halit Kıvanç

17. Halit Kıvanç

1925 yılında Fatih'te doğan Kıvanç, eski radyo ve televizyon sunucusudur. Milliyet ve Hürriyet gibi çeşitli gazete ve dergilerde yazarlık yaptı. Türkiye'de radyo ve televizyon yayıncılığının gelişmesinde önemli katkılarda bulundu. Türk televizyonculuğunda birçok 'ilk'in adamı oldu. Olimpiyatlar ve büyük uluslararası karşılaşmalarda sunucu olarak görev aldı. FIFA Dünya Kupası'nı televizyondan sunan ilk Türk spikerdi. Pelé ile ilk röportajı yapan gazetecidir. Sonraları 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramları'nın da vazgeçilmez sunucusu oldu. Türk halkına temiz bir Türkçe ile saygın ve eğitici çalışmaları ile hizmet vermesinden dolayı Türkiye Millî Olimpiyat Komitesi tarafından büyük ödüle layık görüldü.

18. Genco Erkal

18. Genco Erkal

1938 yılında İstanbul'da doğan Genco Erkal, 1959 yılından bu yana Türkiye'de özel tiyatrolarda yönetmenlik ve oyunculuk yaptı. Türkiye'de politik tiyatronun gelişmesine öncülük ederek Dostlar Tiyatrosu'nu kurdu. Ülkede batılı anlamda ilk defa tek kişilik oyunu sahneledi ve bu yüzden tek kişilik oyunların ustası olarak tanındı. Yaşar Kemal, Haldun Taner ve Nazım Hikmet gibi pek çok sanatçının eserlerini tiyatroya uyarladı. 2010 yılında Çağan Irmak'ın yönettiği Prensesin Uykusu filminde rol aldı.

19. Perran Kutman

19. Perran Kutman

1949 yılında İstanbul Aksaray'da doğdu. Hayatı boyunca çeşitli dizi, film ve tiyatro oyunlarında oynadı. İlk sineması 1972'de yönetmenliğini Nejat Saydam'ın yaptığı Şehvet Kurbanı adlı filmiydi. Türk sinemasının klasikleri içinde sayılan Köyden İndim Şehire, Salak Milyoner, N'Olacak Şimdi ve Hababam Sınıfı serisinde oynadığı rollerle ve Gırgıriye'deki Sabahat tiplemesi ile ün kazandı. Müjdat Gezen ile beraber çeşitli oyunlar ve parodiler oynadı. 1986 yılında Perihan Abla dizisindeki rolü ile özellikle Türk halkının sevgisini kazandı.

20. Şevket Altuğ

20. Şevket Altuğ

1943 yılında Bandırma'da doğan Şevket Altuğ, İstanbul Üniversitesi Sinema ve Konservatuvarında dört sene eğitim gördü. Tiyatro kariyerine 1962'de başladı.  Perihan Abla dizisindeki Şakir ve Süper Baba dizisindeki Fikret rolleri ile tanındı. Hababam Sınıfı filmleri ve Kemal Sunal ile rol aldığı Tokatçı gibi filmler ile büyük beğeni topladı. Sanatçı 2003 yılında oyunculuğu bıraktı.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

💭💭💭

Türk sinema, tiyatro ve müziğinin yaşayan efsaneleri hakkında siz neler biliyorsunuz? Yorumlarda buluşalım.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Bunlar da İlgini Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
2016 yılında Balıkesir Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünden mezun oldum. Daha sonra Marmara Üniversitesi'nde Avrupa Siyaseti ve Uluslararası İlişkiler alanında tezli yüksek lisansa başladım. Bu süre zarfında siyasi alanda akademik makaleler ürettim. Ajanslarda içerik editörlüğü ve sosyal medya yazarlığı yaptım. 2022 yılından bu yana Onedio'da sinema ve dizi kategorisinde içerikler yazıyorum. Bu alandaki gündemi anbean yakından takip edip sizlere en eğlenceli şekilde sunuyorum.
Tüm içerikleri
right-dark
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
62
28
5
2
1
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
sifrem1234

Gördüğüm 2 kişi bu listeye hiç mi hiç yakışmıyor. Satılmıştan sanatçı değil, insan olmaz.

asgoodasitgets

Müjde ar çok güzel kadın çok alımlı , Perran kutmanin bu kadar zayıf olduğunu bilmiyordum şaşırdım, haldun dormeni de hayatta taniyamazdim, en az değişen Hal... Devamını Gör

Panzer V

kadir inanır reis adam şu yaşında dahi karizma ve yakışıklılık abidesi