onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Tüm Taleplere Rağmen 'Hayvan Hakları Yasası' Neden Çıkmıyor?

etiket Tüm Taleplere Rağmen 'Hayvan Hakları Yasası' Neden Çıkmıyor?

Giderek artan hayvana şiddet olayları nedeniyle toplumun geniş bir kesimi Hayvan Hakları Yasası’nın bir an önce çıkmasını ve suçluların hak ettikleri cezayı almasını istiyor. Sosyal medyada bunun için ardı ardına kampanyalar başlatılıyor, çağrılar yapılıyor. Yetersiz görülen yasanın değiştirilmesi için Meclis'te de bütün partiler bir taslak üzerinde uzlaşmış durumda ancak aylardır mesafe alınamıyor. Peki bu yasa neden çıkmıyor?

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Türkiye'de hayvanlara yönelik şiddet ve işkence haberleri son dönemde büyük bir artış gösterirken kamuoyunda da infiale neden oluyor.

Sadece iki günde tanık olduğumuz olaylar durumun vehametini gözler önüne sermeye yetiyor. 👇

Sosyal medyada 'Hayvan Hakları Yasası'nın bir an önce kabul edilmesi için çağrılar yapılıyor. 👇

Sosyal medyada 'Hayvan Hakları Yasası'nın bir an önce kabul edilmesi için çağrılar yapılıyor. 👇

Türkiye'de mevcut durum ne diyor?

Türkiye'de mevcut durum ne diyor?

2004 yılında kabul edilen ve halen yürürlükte olan ancak yetersiz bulunan 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’na göre hayvanlara karşı suç işleyenlere düşük idari para cezaları uygulanıyor. Çünkü hayvanlar 'can' olarak değil 'mal' olarak değerlendiriliyor. 

Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Başkanı ve aynı zamanda bir hukukçu olan Ahmet Kemal Şenpolat bu konuda şunları söylüyor:

'Kapalı alanda sigara içen ya da yere tüküren bir insana nasıl adli mekanizmalar tarafından ceza verilemiyor ve idari para cezalarıyla geçiştiriliyorsa; hayvanlara tecavüz etmek, öldürmek, zehirlemek de kabahatler kanunu kapsamında değerlendiriliyor. Dolayısıyla kabahat olan herhangi bir şey mahkeme önüne gelmiyor. Hayvanlar mal olarak kabul edildiğinden sadece sahipli hayvanlar söz konusu olduğu zaman, o da sahibinin şikayet etmesi halinde adli mekanizma devreye giriyor.'

2018'de işkenceyle öldürülen yavru köpek milat oldu

2018'de işkenceyle öldürülen yavru köpek milat oldu

Hayvanların bir 'mal' olarak değil de 'can' olarak kabul edilmesi bundan iki yıl önce bir yavru köpeğin uğradığı işkence ile gündeme gelmişti.

Sakarya’da 2018 yılında gördüğü işkence sonrası hayatını kaybeden ve toplumda büyük infial uyandıran yavru köpek olayının hemen ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan hayvan haklarıyla ilgili ciddi yaptırımlar içeren yeni yasanın bir an önce çıkacağını belirtmişti.

Detaylar için 👇

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Hayvanlar için tüm partilerden uzlaşı

Hayvanlar için tüm partilerden uzlaşı

Geçen süre içinde Meclis’teki bütün partiler araştırma komisyonu çatısı altında bir araya gelerek günlerce çalıştı ve ortaya Türkiye'nin siyasi tarihinde çok da sık yakalanamayan bir uzlaşı çıktı. 

Komisyon’un 55 maddelik sonuç raporu hayvanı 'mal' olmaktan çıkararak, 'can' olarak kabul ediyor ve hukuki olarak da hayvanlara işkence edenlere cezalar getiriyordu.

Yasanın, komisyon raporunun içeriği doğrultusunda çıkması halinde hayvanlar için yeni bir sayfa açılacağı belirtiliyordu.

Detaylar için 👇

Komisyonun raporunda neler öneriliyor?

Komisyonun raporunda neler öneriliyor?

Raporla önerilen yeniliklerin bazıları şöye;

  • Hayvanlar mevcut yasada ‘mal ve eşya’ olarak tanımlanırken, komisyon raporunda ‘can’ olarak değerlendiriliyor. Bu, hayvanların karşı karşıya kaldığı şiddet olaylarının cezalandırılabilmesi için önemli bir zemin oluşturacak.

  • Hayvana uygulanan şiddetin ceza yasası kapsamına alınması bekleniyor. Buna göre hayvana şiddetin cezasının 2 yıl 1 ay olması, cezanın ertelenmemesi, para cezasına çevrilmemesi ve suçu işleyenin sabıka siciline işlenmesi öngörülüyor.

  • Hayvanlarla cinsel ilişkiyi cinsel istismar kapsamına alan komisyon raporu, hayvanını terk edene de 10 bin liraya kadar para cezası verilmesini öneriyor.

  • Sahipli-sahipsiz hayvan ayrımına son veriliyor.

  • Apartmanda hayvanla yaşama önündeki çeşitli engellerin önüne geçiliyor.

Peki tüm beklentiye rağmen yasa neden çıkmıyor?

Peki tüm beklentiye rağmen yasa neden çıkmıyor?

DW Türkçe'nin aktardığına göre sayısız girişime ve siyasetçilerin istekli görünmesine rağmen hayvan hakları yasasının çıkmamasının çeşitli nedenleri bulunuyor.

Bunlardan ilki hayvana şiddet olaylarının Kabahatler Kanunu değil de Türk Ceza Kanunu’na göre cezalandırılmasının zaten dolu olan cezaevlerini daha da doldurması endişesi. Adalet Bakanlığı’nın bu nedenle yasanın bu maddesine çok da olumlu bakmadığı belirtiliyor.

Bir başka neden ise hayvanlara tecavüz vakalarının kırsal kesimlerde yaygın olarak görülmesi ve bazen bu durumun oy kaygılarıyla görmezden gelinmesi. Halbuki bütün uzmanlar seri katillerin ya da insanlara karşı suç işleyenlerin önce hayvanlardan başladığı noktasında birleşiyor.

HAYTAP Başkanı Şenpolat, bu yasanın çıkması için yaklaşık 10 yıldır mücadele verdiklerini, toplumun büyük oranda bilinçlendiğini ve yasayı istediğini belirterek, TBMM’nin yasa için neden frene bastığını ise şöyle açıklıyor:

'Tarım ve Orman Bakanlığı bu yasaya yeteri kadar sahip çıkmıyor. Bir diğer neden ise hayvanlarla ilgili olan tecavüz, öldürme, zehirleme gibi kötü fiiller o kadar fazla ki Adalet Bakanlığı bunun farkına vardı ve adliye mekanizmasının çökeceğini düşünüyor. Ama bu bir bahane olabilir mi?'

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
276
70
32
16
3
1
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Kzlt

"Cezaevleri yetmiyor" - "tecavüz, öldürme, zehirleme gibi kötü fiiller o kadar fazla ki" cümleleri yeterince anlatmakta; yeni yapılan 48 toplamda hedeflenen ... Devamını Gör

arslanoglu

Oysa sosyal medya yasası hemen çıktı

Ali Desidero

Ülkede çok ciddi bir adalet sorunu var. Hırsızlık, gasp, adam yaralama gibi suçlara artık suç bile denmiyor. Hapishaneler gerçek suçlular yerine düşünce suçl... Devamını Gör