Tartışmayı Kazanmalı mısınız? Partnerinizle Tartışırken Yapabileceğiniz 10 Yapıcı Şey
İlişkilerde tartışmalar kaçınılmaz. Partnerinizle yaşadığınız tartışmalarda yapıcı olmak için yapabileceğiniz bazı şeyler var. Yapıcı hareket ederek daha sağlıklı bir ilişki yaşamak istiyorsanız içeriğe buyurun!
Bir ilişkide partnerinizle tartışmanız gayet normal.
1. Tartışmalarda öncelikle sakin kalmaya çalışmalısınız.
Öfke patlamaları ve sinirli tepkiler tartışmada olmaması gereken şeyler. Tartışma sırasında kontrolünüzü kaybetmeden sakince duygularınızı açıklamaya çalışmalısınız.
2. Tartışma sırasında empati kurmak zor olsa da karşınızdaki kişinin duygularını anlayarak tartışmayı daha yapıcı şekilde ilerletebilirsiniz.
Tartışmada sadece kendiniz konuşmak yerine partnerinizin dediklerini dinleyerek anlamaya çalışmalısınız.
3. Tartışma aslında herkesin kendi fikirlerini savunabildiği bir ortam. Tartışma sırasında kendi dediklerinizden çok partnerinizin ne demek istediğine odaklanmalısınız.
Partnerinizin ne söylediğini sözünü kesmeden dinlemelisiniz. Tartışma sırasında yapılan en büyük yanlışlardan biri de sürekli savunmaya geçmek. Kendinizi ifade ederken partnerinizin konuşmasını kısıtlamayın.
4. Bir ilişkide saygı olmadan olmaz. Tartışma sırasında da birbirinize karşı saygılı olmalısınız.
Tartışırken asla küfür ve aşağılayıcı ifadeler kullanmamalısınız. Bunlar yerine duygularınızı saygılı bir şekilde ifade etmelisiniz.
5. Tartışma sırasında yapılan en büyük yanlışlardan biri ana konuyu unutarak başka konulara sapmak.
Tartışmanın ana konusundan sapmamaya çalışmalısınız. Tartışmanın odak noktasını kaybederek yan konulara girdiğinizde asıl olmayan o konuların içinde kaybolabilirsiniz.
6. Tartışma sırasında duygularınızı ifade ederken suçlayıcı ifadelerden uzak durmalısınız.
Duygularınızı ifade ederken hissettiklerinizi ve yaşadıklarınızı net bir şekilde ortaya koymanız gerek. 'Ben' ifadeleri kullanarak duygularınızı daha net açıklamanız mümkün.
7. Eğer tartışma gergin bir hal alıp kavgaya doğru gidiyorsa, o zaman mola vermek iyi bir seçenek olabilir.
Tartışma sırasında ara vermek her zaman iyi bir fikir. Özellikle her iki taraf da yükseldiyse sakinleşmek için biraz birbirinize zaman tanıyabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken mola süresini belirleyerek tartışmayı havada bırakmamak.
8. Tartışma sonunda haksızsanız özür dilemeyi bilmelisiniz.
Tartışmalar sonunda haksız ve hatalıysanız özür dilemekten çekinmemelisiniz. Özür dilemek ilişkideki anlayış yeteneğinizi gösteren önemli işaretlerden.
9. Tartışma istediğiniz gibi bitmese de iletişiminizi devam ettirmelisiniz.
Tartışmanın ardından duygularınızı ve ihtiyaçlarınızı partnerinizle paylaşmanız da önemli. Sağlıklı bir iletişim ile başka tartışmaların önüne geçebilirsiniz.
10. Tartışma sonunda ortak bir noktada buluşmaya çalışmalısınız.
Tartışmada amaç sorununuzu çözmek ve bir ortak noktada buluşmak. Tartışma sonunda uzlaşabildiğiniz bir çözüm arayarak her iki tarafı da mutlu etmeye çalışmalısınız.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Her zaman söylerim tartışmayı bilmeyen bı insanla o l m a z