Tarım Bakanlığı'nda Yerli Makam Aracı Diye İhaleye Çıkıp İthal Oto Almışlar
Sayıştay, hükümetin tasarruf önlemi diye getirdiği ‘yerli makam aracı şartı’nı bürokrasinin sıradışı bir yöntemle yok ettiğini ortaya çıkardı. Yapılan denetimlere göre Tarım Bakanlığı’nda bazı genel müdürlükler ihaleye ‘yerli otomobil’ şartıyla çıkıp, ihaleyi kazanan firmadan ithal otomobil temin etmişler.
Kamudaki makam araçlarına yönelik eleştirilerden sonra getirilen tasarruf önlemlerinin de, bürokrasiyi ‘yabancı makam aracı’ ısrarından vazgeçiremediği ortaya çıktı.
Hürriyet'ten Hacer Boyacıoğlu'nun haberine göre, Sayıştay’ın tasarruf tedbirlerinin getirildiği 2014 yılına ilişkin yaptığı denetimlere göre, bazı genel müdürlükler ihaleye ‘yerli otomobil’ şartıyla çıkıyor, ancak ihaleyi kazanan firmadan ‘yabancı otomobil’ temin ediyor. Söz konusu duruma Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın denetimleri sırasında rastlandı ve Bakanlığın denetim raporunda da ayrıntılı bir şekilde işlendi.
KANUNA UYGUN DEĞİL
Taşıt Kanunu ve Bakanlar Kurulu Kararları’yla belli makamlar dışında ne olursa olsun yabancı menşeli taşıt ediinemeyeceğinin hükme bağlandığına dikkat çekilen raporda, “Yapılan incelemede, yerli olarak ihalesi yapılan bazı birimlere ait araçların, sonradan yabancı menşeli araçlara çevrildiği ve bu şekilde kullanıldığı görülmektedir. Yerli olarak ihalesi yapılan araçların ihaleden sonra yabancı menşeli araçlara çevrilmesi ve bu şekilde kullanılmasının, hem ihale mevzuatına hem de Taşıt Kanunu’na uygun olmadığı değerlendirilmiştir” denildi. Bakanlıkta genel müdürlüklerde bu yolla 3 Volkswagen, 2 de Skoda marka binek aracınının kullanıldığı belirlendi.
ELLERİNDE ARAÇ YOKTU
Bakanlığa bu durumun nedenleri soruldu. Bakanlıktan gelen yanıtta araç kiralamalarının Bakanlar Kurulu kararlarına uygun olarak yapıldığı ancak sözleşme imzalandıktan sonra bazı sıkıntılar yaşandığı belirtilerek, “Sözleşme imzalandıktan sonra çeşitli nedenlerle (şartnamede belirtilen aracın ellerinde bulunmaması, araçların arıza yapması v.b.) yüklenici firma tarafından karşılanamayacağı gerekçe gösterilerek, aynı özelliklerde fiyat farkı ödenmeksizin sunulan yabancı menşeli araçlar hizmetlerin aksamaması amacıyla birimler tarafından kullanılmaya başlanmıştır” açıklaması yapıldı.