Görüş Bildir
Haberler
Suriye İç Savaşının En Can Yakıcı Halini Gözler Önüne Seren Çocuklar

etiket Suriye İç Savaşının En Can Yakıcı Halini Gözler Önüne Seren Çocuklar

Suriye İç Savaşı bu yıl 15 Mart'ta 7. yılına girdi. Esad bölgede hala gücünü koruyorken Özgür Suriye Ordusu ise bölgeyi temizleme çalışmalarına devam ediyor. Bu 7 yıllık süreçte ise en çok zarar görenlerden biri çocuklar oldu. İstemeyerek savaşın yüzü haline geldiler ve insanlarda farkındalık uyandırmaya başladılar. Birçoğunun fotoğraflarının yayıldığından haberi bile olmadı çünkü bu, onların yaşamları son bulduğunda başladı. Sizler için Listverse'den derlediğimiz bu içerikte, iç savaşın sembolü olmuş 10 çocuğu görüp, hikayelerini öğreneceksiniz. 

Görüntülerden bazıları rahatsız edici olabilir, şimdiden uyaralım!

10. Sahar Dofdaa

10. Sahar Dofdaa

2017'de henüz bir aylık olan Sahar Dofdaa, France-Press Ajansı fotoğraflarını medyada paylaştıktan sonra Suriye İç Savaşının posteri oldu. Yetersiz beslenmekten iki kilonun altında olan Sahar'ın kemikleri vüdunun dışında, gözleri ise yuvalarından çıkacakmış gibi duruyor. 

Annesi de yetersiz beslendiği için süt üretememiş ve Sahar'a hiç anne sütü verememiş. Suriye'nin kıyı kesiminde bulunan Ghouta'da, Hamouriyah'ta hastaneye kaldırılan Sahar hayata tutunamamış ve ölmüş.

9. Omran Daqneesh

9. Omran Daqneesh

Beş yaşındaki Omran Daqneesh, 2016'da ambulansın arka tarafında çekilmiş fotoğrafı ile Suriye İç Savaşı'nın poster çocuğu haline gelmişti. Omran'ın yüzünün sol tarafı kan içerisindeyken, sağ tarafı ise tozla kaplıydı. Muhtemelen hava bombardımanı yüzünden yıkılmış bir binadan kurtarılmıştı. 

Fotoğraf aslında Aleppo Media Merkezi tarafından çekilmiş bir videodan alınmıştı. Bu merkez ise Esad'a karşı olan isyancı güçleri destekliyordu. Omran bu hava saldırısından kurtulan tek insan değildi. Ailesi, kız kardeşleri de onun gibi enkazdan kurtulmuştu. Onlar kurtulduktan çok kısa bir süre sonra ise bina tamamen çökmüş.

Omran'ın fotoğrafları bir yıl sonra tekrar internette dolaşmaya başladı. Bu sefer saçları kısaydı ve önceki yaralarından neredeyse hiç bir görünür iz kalmamıştı. Omran ve ailesi hükumet tarafından tamamen kontrol altına alınmış bir bölgeye taşınmışlardı.

8. Karim Abdallah

8. Karim Abdallah

2017'de Ghouta'da bir markette hava saldırılarından dolayı tek gözünü kaybettiğinde Karim Abdallah daha sadece 40 günlüktü. Hava bombardımanı Karim'in sol gözünü aldı ve şu anda yerinde bir iz var. Kaybettiği gözünün hemen üstünden ise ciddi derecede yaralanmış. Gözünü kaybettiği anda ise annesinin kucağındaydı ve annesi öldü.

Karim'in fotoğrafı sosyal medyada yayıldıktan sonra dünyanın farklı bölgelerinden insanlar bir gözlerini kapatarak fotoğraflar paylaştı. Amaçları ise Karim'e destek olduklarını göstermekti.

Kamil'in beyin ameliyatını gerçekleştiren doktor Abu Jamil'e göre, aldığı yara onda uzun süreli etkiler yaratabilirmiş çünkü ön lobu zedelenmiş. Karim'e ise şu anda halası bakıyor. 

Karim için başlatılan sosyal medya hareketliliğine buradan göz atabilirsiniz.

7. Rawan Alows

6. Alan Kurdi

6. Alan Kurdi

3 yaşındaki Alan Kurdi 2 Eylül 2015'te annesi ve abisiyle Bodrum'dan Yunanistan'ın Kos adasına botla geçmeye çalışırken hem annesi, hem de abisiyle birlikte boğularak ölmüştü. 

Fotoğrafçı Nilüfer Demir kumda yatan cansız bedeninin fotoğrafını çekmeseydi eğer, belki de bu talihsiz çocuk ve diğer ölen insanlardan kimsenin haberi olmayacaktı. 

Alan'ın fotoğrafı kitlelere ulaştı. Alan sadece savaşın yüzü değil, aynı zamada Akdeniz'i geçmeye çalışırken ölen yüzlerce çocuğun yüzü haline geldi. Alan kazada ölen tek çocuk değildi. Nilüfer Demir'e göre sahil 'çocuk mezarı' haline gelmiş. 

Alan Kurdi ve diğer ölen çocuklarla ilgili daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

5. Hamza Ali Al-Khateeb

5. Hamza Ali Al-Khateeb

Hamza Ali Al-Khateeb, Suriye İç Savaşının posteri olduğunda 13 yaşındaydı. 2011'de Hamza, ailesi ve diğer protestocularla Esad hükumetinin Dera şehrindeki kuşatmasını protesto ediyordu. 

Karşı taraftan ateş açıldığında herkes kaçıp kurtuldu ama Hamza kaçamadı ve vurulup yakalandı. Ailesi haftalar sonra nerede olduğunu öğrendiğinde Hamza hapishanede tutuluyordu. Ailesi Hamza'yı ziyarete gittiğinde gardiyanlara bırakmaları için yalvardılar çünkü yaşı tutmuyordu. Ama gardiyanlar kabul etmedi. 

Hamza'nın babası tekrar ziyarete gittiğinde oğlunun hastanede olduğunu öğrendi. Babasına söylenmeyen şeyin ise hastanenin morgunda olduğuydu. Hamza'nın ölüm sebebi bugün hala tartışılıyor. Suriye hükumeti yakalanmadan önce aldığı yaralardan dolayı öldüğünü söylerken, karşı taraf hapishanede dövülüp öldürüldüğünü söylüyor.  

Çekilen videoda Hamza'nın bedeninde bulunan darp izleri ve morluklar ise Suriye ordusu tarafından darp edilerek öldürüldüğünün kanıtı olarak sunuluyor. Gözleri morlaşmış, genital bölgesi kesilmiş, elleri ve boynu kırılmış Hamza'nın. Hükumet ise bu durum karşısında sadece ölmüş bir bedenin çürümesinden kaynaklı olduğunu söylüyor.

4. Amel Bebek

4. Amel Bebek

Amel bebek daha doğmadan Suriye İç Savaşı'nın kazazedelerinden biri oldu. 2015'de annesi, üç çocuğuyla birlikte Halep sokaklarında yaralandığında 9 aylık hamileydi. Çocukları küçük yaralar alırken, anne şarapnel parçasıyla yaralanmıştı. Hastaneye yetiştirildiğinde acilen doğuma alındı.

Bebek canlı bir şekilde doğdu ama gözünün üst tarafından şarapnel parçası çıkartıldı. Annesinin karnına isabet eden şarapnel parçası içeri girip Amel bebeğin gözünün üstüne saplanmıştı. Doktorlara göre ya anne bebeğin hayatını kurtarmıştı ya da bebek annenin. Daha sonra ise minik bebeğe Amel ismi konuldu.

3. Aya

3. Aya

6 yaşındaki Aya, 2018 yılında Suriye Hava Kuvvetleri tarafından Suriye'nin Arbin kentine düzenlenen hava bombardımanında öldü. Aynı saldırıda Aya'yla birlikte bir yetişkin ve bir çocuk daha öldü. Aya çekilen fotoğrafıyla iç savaşın poster yüzü haline geldi. Fotoğrafta babasının kucağında gömülmeden önce kefene sarılmış haliyle yatıyor ve babası kızını koklayıp öpüyor. Aya gömülmeden önce fotoğrafı çekilen çocuklardan sadece bir tanesi.

2. İsimsiz Bebek

1. Bana Al-Abed

1. Bana Al-Abed

Bana Al-Abed, Suriye İç Savaşında poster yüzü haline gelmiş bütün çocukların arasında en çok ses getiren ve duyulanı. Time dergisindeki 'en etkileyici insanlar' listesine girdi. Bu listede Donald Trump ve Kim Kardashian da vardı. The Washington Post Gazetesi'nden Caitlin Gibson, Bana'dan bahsederken 'Suriye İç Savaşı'nın Anne Frank'ı' kelimelerini kullandı. 

Poster yüzü haline gelmiş diğer çocukların aksine Bana ne yaralıydı ne de ölüydü. Bana'nın poster yüzü olma sebebi ise Twitter oldu. Yaşadığı şehir olan Halep, Suriye güçleri tarafından geri alınmadan önce orada yaşanan gerçek olayları tweet atarak anlatıyordu. İlk tweet atmaya başladığı zaman Halep işgalci güçler tarafından işgal edilmiş ve Suriye Ordusu tarafından durmaksızın bombalanıyormuş.

Üzerine çektiği ilgiden sonra Bana savaşın kızgın insanlarının üzerinde bir çekişme yarattı. İsyancılar ve onları destekleyen taraf Bana'nın attığı tweetler için Suriye ordusunun yarattığı vahşeti gösteren, doğruluğu kanıtlanabilir şeyler olduğunu düşünürken, diğer bir taraftan Esad ve destekleyicileri ise bu Twitter hesabının gerçek olmadığını sadece bir propaganda olduğunu savunuyordu.

 En önemli savunmaları ise Bana'nın tweet ve videolarının İngilizce olmasıydı çünkü Bana zar zor İngilizce konuşabiliyordu. Bana'nın annesinin savaştan önce İngilizce öğretmeni olarak çalıştığı bilgisi Twitter hesabında yer alsa bile, bu savunmalarını sürdürdüler. 

Bana ile ilgili kafalardaki diğer bir soru işareti ise yaşadığı şehir saldırı altında olmasına rağmen nasıl sürekli telefonunu şarj edebildiğiydi. Bana daha sonra bu konu ile ilgili yaptığı açıklamada ailesinin güneş paneli olduğunu ve bu şekilde telefonlarını şarj edebildiklerini dile getirdi.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
515
215
61
45
21
15
8
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Osman Değirmenci

Çocukların öldüğü bir dünyanın amk. Çocukların ölümünden rant elde edenlerin amk.

selimreizzz

buna rağmen hâlâ mitozla çoğalır gibi ürüyorlar

Bozkurt

Dün haberlerde gördüm. Suriyeliler bayramı Suriye'de geçirmek için sınırdan çıkış yaptılar. Hem de çocuklarıyla. Bu nasıl iç savaş?