Sular Altında Kalacak Hasankeyf İçin 'Taşıma' Formülü
Ilısu Barajı'nın tamamlanmasıyla sular altında kalacak UNESCO'nun 10 kriterinden 9'unu yerine getiren 12 bin yıllık Hasankeyf'teki tarihi eserler, yeni yerleşim birimine taşınarak tarihi ve kültürel dokunun korunacağı açıklandı.
Taşıma işine ilk olarak kasım ayında Zeynel Bey Türbesi ile başlanacak Hasankeyf'te, Kaymakam Baygüven de 'Yeni ilçe de tarihi eserleri bünyesinde barındıracak' açıklamasında bulundu.
Ilısu Baraj Gölü altında kalacak tarihi Hasankeyf'in yeni yerleşim yeri ile ilgili çalışmalar sürüyor. Belediye ve İlçe Jandarma Komutanlığı dışında bütün kurumların taşındığı yeni yerleşim yerine Ilısu Barajı ve HES Projesi Kültürel Varlıkları Koruma ve Kurtarma Çalışmaları kapsamında getirilecek tarihi ve kültürel eserler, buradaki Kültür Parkı'nda sergilenecek.
Taşıma işine ilk olarak kasım ayında Zeynel Bey Türbesi ile başlanacak.
Çalışmalarda El-Rızk Cami minaresi, Kızlar Cami, Sultan Süleyman Han Cami giriş kapıları, Koç Cami, İmam Abdullah Türbesi ve Zaviyesi, Zeynel Bey Türbesi, hamam, kale kapısı gibi tarihi yapılar parça ve bütünsel olarak taşınacak. Taşıma işine ilk olarak kasım ayında Zeynel Bey Türbesi ile başlanacak.
Hasankeyf Kaymakamı Faruk Bülent Baygüven, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Zeynel Bey Türbesi'nin taşınmasına ilişkin ihale sürecinin tamamlandığını bildirdi.
Hasankeyf Kaymakamı Baygüven: "Yeni ilçe de tarihi eserleri bünyesinde barındıracak"
Taşınacak eserlerin yeni yerleşim birimindeki Kültür Parkı içerisine veya çevresine yerleştirileceğini kaydeden Baygüven, şöyle konuştu:
'Yeni ilçe de tarihi eserleri bünyesinde barındıracak. Ziyaretçiler gelip, görebilecek. Bu eserler, barajda su tutulmasıyla oluşacak göl havzası kıyısında kalacak. Olayın kültürel ve tarihi boyutu dışında turizm boyutu da olduğu için el sanatlarına yönelik projeler de hayata geçirilecek. Keçe, kilim, kök boya yeniden canlandırılacak. Bununla ilgili esnafımızla görüşüyoruz. Üretilecek yöresel ürünler de satışa sunulacak.'
'Sular altında kalacak binlerce mağaranın taşınması söz konusu değil'
Daha önce konuyla ilgili açıklama yapan CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekci, Hasankeyf'in Mezopotamya'da insanlığın yerleşik hayata geçtiğinin en belirgin örneği olduğunu ve 'Hasankeyf'i birinci derece sit alanı yapan en önemli özellik bir bütün içerisinde mağaralar, kalenin tarihî dokusu, ibadethaneler ve burada yaşayan atalarımızın mezarları ve kazı çalışmaları daha bitmemiş, gün ışığına çıkmayı bekleyen binlerce tarihî eserin burada yer almasıdır. Sular altında kalacak olan binlerce mağaranın taşınması zaten söz konusu değildir.' ifadelerini kullanmıştı.
AA
Sizce Hasankeyf'in hiç bir tarihi yapıya zarar verilmeden 'taşınması' mümkün olabilir mi?
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
sıçın sıçın sıçmadık yer bırakmayın.
Ülke değil nakliyat şirketi aq. ' Kültürel miraslarınız özenle taşınır. '
Gidip görün. Görebilecek son nesiliz ne yazık ki :(