Görüş Bildir
Haberler
Soğuk Suyun Vücut Üzerindeki Mucizevi Etkisi: Duş Almanın Faydalarını Arttıracak Birbirinden Etkili 4 Yöntem

Soğuk Suyun Vücut Üzerindeki Mucizevi Etkisi: Duş Almanın Faydalarını Arttıracak Birbirinden Etkili 4 Yöntem

Kumsal
13.05.2023 - 09:32

Duş almanın vücudumuza ne kadar iyi geldiğini hepimiz biliyoruz. Peki, kullandığımız suyun sıcaklığı vücudumuzu, hatta ruh ve zihin sağlığımızı nasıl etkiliyor? Soğuk duşun inanılmaz etkilerini ve soğuk duş alışkanlığı nasıl edinilebilir, içeriğimizde anlatıyoruz!

İçeriğin Devamı Aşağıda

Dilerseniz öncelikle soğuk duşun faydalarına bakalım👇

Dilerseniz öncelikle soğuk duşun faydalarına bakalım👇

'Vücudumuz milyonlarca minik kasa sahiptir. Bu kasları soğuk bir duş alarak etkileyip geliştirebiliriz.'

-Wim Hof, sporcu ve aynı zamanda soğuğa dayanıklığı ile bilinmekte

Sabah alınan soğuk duş, zindeliği artırır.

'Kendinizi soğuk suya teslim etmek; enerji, odaklanma ve performans seviyesini artırmaya yardımcı olan bir noradrenalin akışı yaratır.”

 -Aaron Drogoszewski, kişisel antrenör

PLOS One dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre ise, soğuk duşun en yaygın yararlı etkisi, kişinin enerji düzeyine olan katkısı.

Kas ağrılarına iyi gelir.

'Soğuk suyu temas ettirdiğiniz alanda kan akışı artar. Bölgedeki kan akışının artışı da alanın yenilenmesini sağlar. Düzenli olarak soğuk duş almak, kaslarınızın bir antrenmandan sonra toparlanmasına yardımcı olur.'

-Henry Halse, kişisel antrenör ve yazar

Bunun nedeni, soğuk suyun kan damarlarını daraltması ve doku bozulmasını sınırlayan metabolik aktiviteyi azaltmasıdır.

Mental sağlığı iyi yönde etkiler.

Mental sağlığı iyi yönde etkiler.

Yapılan klinik bir çalışmada, her gün soğuk duş alan katılımcıların depresyon semptomlarında azalma olduğu gözlemlendi. Farklı araştırmalar da soğuk suyun ruh halini iyileştirebileceğini ve kaygıyı azaltabileceğini göstermekte.

Soğuk algınlığına karşı bağışıklığınızı artırır.

Birkaç dakikalığına bile olsa sıcak sudan soğuk suya geçmek, sizi virüslerden koruyabilir. Soğuk su şoku, enfeksiyonla savaşan kan hücrelerini yani lökositleri uyarabilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Metabolizma hızınız artar.

Vücudunuz soğuk bir duşta ısınmak için enerji harcar. Bunun sonucu az miktarda kalori yakılması ve hızı artan bir metabolizmadır.

Soğuk duş alışkanlığı edinmek için takip edilmesi gereken adımlar ise şu şekilde👇

  • 1.gün: Su ayarını yavaş yavaş sıcaktan soğuğa doğru almaya başlayın.

  • 1 .hafta: Sıcaklık ayarını yavaş yavaş düşürün. 

  • 2. hafta: Ilık suyla duş almaya başlayın ve sıcaklığı düşürmeye devam edin.

  • 3. hafta: Soğuk suyla tanışma zamanı. Ilıktan soğuğa geçiş yapın.

Dördüncü haftada, vücudunuz soğuk suya eskisi gibi tepki vermemeye başlar yani alışır.

Not:Tutarlı olun. Bir gün aksatsanız bile diğer gün devam edin. Duş alırken sürecee keyif katacak koku vs kullanabilirsiniz.

Sırada soğuk duşun gücünü steroidlere aktarmanın dört yolu var!👇

Dalış refleksinizi kontrol edin.

Dalış refleksi, batmaya karşı homeostatik refleksleri bastıran ve bilinen hava soluyan tüm memelilerde görülen fizyolojik tepkilere verilen addır. Bu refleks, oksijen depolarını kalbe ve beyne dağıtarak solunumu optimize eder ve su altında kalma süresini uzatır. Vücudumuz suyla karşılaştığında bu refleksi göstermektedir. Bu refleks şu üç hareketi kapsamaktadır. Dalış refleksi vücudunuza soğuk su değdiğinde de devreye girer. Nefesinizi kontrol ederek reflekse karşı koyun.

Ujjayi'nin nefes tekniğini veya okyanus nefesi tekniğini kullanarak derin nefesler alın.

Bir çalışma, Ujjayi nefes tekniğinin bedensel oksijen doygunluğunu artırdığını ortaya çıkarırken, bir başka çalışma bu tekniğin vagus sinirini uyardığını keşfetti. Odağınızı nefesinize verin. Bunu aşmak için kendinize en az bir veya iki hafta izin verin. Duş sıcaklığını kademeli olarak düşürün ve refleks direncinizi geliştirin. İradenizi zorlamayın, çenenizi kasmayın ve irkilmemek için vücudunuzu kasmayın. Yalnızca nefesinizi sabit tutmaya odaklanın, vücudunuz da aynı şeyi yapacaktır.

Kontrast duş metodunu kullanın.

Soğuk duşların temel faydası, şok etkisinden kaynaklanır.  Vücudumuuzun soğuk duşa ilk tepkisi ürperti olur ancak biraz sabrederseniz görürsünüz ki bu kısa sürer. Nefesiniz düzene girdikçe ve titremeniz azaldıkça vücudunuz da bu duruma uyum sağlar. 

'Vücudumuz su sıcaklığına uyum sağlama eğilimindedir. Bu nedenle kontrast duş metodu vücuda şok etkisi yaratır.'

-Lauren Ploch, dermatolog

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kontrast duş metodundan en iyi şekilde faydalanmak için şu adımları uygulayabiirsiniz.👇

  • Duş almaya soğuk suyla ​​başlayın ve soğuk suyla ​​bitirin. 

  • Soğuk suyu, sıcak sudan daha uzun süre tutun. Sıcak suyun rahatlığına kapılmayın ve soğuk suya geri dönmeyi unutmayın. 

  • Su ayarını sıcaktan soğuğa hızlıca çevirin ve kendinizi sıcaklık düşüşüne hazırlayın.

Zihninizdeki konfor alanından çıkın.

İnsan beyni, tam anlamıyla konfor düşkünüdür. Bir şeyi yapmakta uzun süre tereddüt ederseniz, kolaya kaçma ihtimaliniz artar. Bu durum, insanların içgüdüsel olarak haz veren durumlara yaklaşıp haz vermeyen durumdan uzaklaştığın belirten haz ilkesinin bir yansıması olarak görülür. En nihayetinde tereddüt etmek, inancınıza balta vurur. Soğuk duş mu almaya karar verdiniz? Oyalanmanın alemi yok, soğu suyun altına girin. Soğuk suyun altına girme sürelerinizi not edin. Eyleme hızlı geçmek, ertelemeyi yenmenin en kolay yoludur.

Soğuğun amigdalanızı etkilemesine izin vermeyin.

Amigdala; limbik sistemin bir parçası, duygusal hafızanın ve duygusal tepkilerin oluşmasındaki birincil role sahip bölgedir. Stresli durumlar yaşarken soğuk duşları kullanarak zinde kalmak için kendinizi eğitin.Bir problem hakkında çözüm üretmeye veya bir proje üzerinde çalışıyorsanız zihinsel çalışmanızı duşa taşıyın ve beyninizi esnetmeye devam edin.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın