Görüş Bildir
Haberler
Soğuk Su ile Duş Alırsanız Vücudunuzda Ne Gibi Değişimler Olur?

Soğuk Su ile Duş Alırsanız Vücudunuzda Ne Gibi Değişimler Olur?

esma çetin
15.04.2022 - 08:30

Sıcak suyla duş almanın vücudumuz için pek de sağlıklı olmadığını duymuşsunuzdur. Bu yüzden pek çok uzman soğuk suyla duş almanız gerektiğini söylüyor. Peki soğuk suyla duş almanın faydaları nedir? Buyurun birlikte inceleyelim 👇

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Kan dolaşımını hızlandırır.

1. Kan dolaşımını hızlandırır.

Vücudunuz soğuk suyla temas ettiğinde, vücut ısınızı korumak için kan dolaşımı hızlanır. Moraran yerin üzerine buz konulmasının da temel sebebi budur. Soğuk press yapıldığında moraran yerdeki kan dolaşımı hızlanacağı için zedelenen bölge daha çabuk iyileşecektir. Ayrıca soğuk duş almak kas ağrılarına da iyi geldiği için birçok sporcu bu yöntemi kullanır.

2. Kaşınan ve kızaran cildi rahatlatır.

2. Kaşınan ve kızaran cildi rahatlatır.

Kuru bir cildiniz varsa ya da egzama gibi cilt sorunlarınız varsa sıcak su ile duş almak kaşıntıya sebep olacaktır. Bu kaşıntı ile başa çıkmanın bir yolu da olabildiğince soğuk suyla duş almaktır. Uzun sıcak duşlar almak yerine ılık veya soğuk suyla daha kısa sürede duş aldığınız zaman kaşıntınızın azaldığını göreceksiniz. Cildinizin nemini korumak için de duştan sonra mutlaka nemlendirici krem uygulamalısınız.

3. Metabolizmanızı dengede tutar.

3. Metabolizmanızı dengede tutar.

Vücudumuzda iki adet yağ dokusu vardır; kahverengi yağ dokusu ve beyaz yağ dokusu. Kilo aldığımız zaman beyaz yağ dokumuz artar. 'İyi yağ dokusu' olarak da bilinen kahverengi yağ dokusu enerjinin kullanılmasına yardımcı olur. Soğuk duş aldığınızda kahverengi yağ dokunuz aktive olur. Aktive olan kahverengi yağ dokusu da beyaz yağ dokusunun sağlıklı düzeyde kalmasına yardımcı olarak kilo vermenize de yardımcı olur. Ancak sadece soğuk duş alarak kilo vermeyi beklemek pek doğru değildir. Sağlıklı bir beslenme planı ve spor ile birlikte haftada 2-3 kez soğuk duş almak metabolizmanı dengede tutacak ve kilo vermenize yardımcı olacaktır.

4. Stresi azaltır ve ruh sağlığınıza iyi gelir.

4. Stresi azaltır ve ruh sağlığınıza iyi gelir.

Soğuk duş almak vücudunuz için fiziksel şok ve strese sebep olacaktır. Düzenli olarak soğuk duş alırsanız 'endürasyon' adı verilen bir süreç başlar. Bu süre zarfında sinir sisteminiz küçük dozdaki fiziksel şoka ve strese maruz kalmaaya alışmaya başlar ve sizi strese hazırlar. Sonuç olarak stresli bir durumla karşı karşıya kaldığınızda vücudunuz ve beyniniz buna hazırlıklı olacaktır.

Ayrıca soğuk suyla duş almak kandaki endorfin düzenini arttırdığı için daha mutlu ve enerjik hissedeceksiniz. Yapılan klinik bir deneyde, depresyonlu hastaların haftada 2-3 kez 5 dakikalık soğuk duş aldığında kendilerini daha iyi hissettiği görülmüştür.

5. Bağışıklık sisteminizi güçlendirir.

5. Bağışıklık sisteminizi güçlendirir.

Düzenli olarak soğuk duş aldığınızda soğuk algınlığı ve gribe yakalanma ihtimaliniz azalır. Yapılan klinik deneylerde soğuk duş alan insanların bu hastalıklara yakalanma oranının yüzde 29 düşüş gösterdiği görülmüştür. Soğuk duş almak vücudu şoka soktuğu ve lökosit salgılattığı için bağışıklık sisteminiz güçlenir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

BONUS: Sıcak duş almanın zararları;

BONUS: Sıcak duş almanın zararları;
  • Vücudunuzdaki keratin hücrelerine zarar verdiği için cildinizde kuruluğa sebep olur.

  • Kuruluktan dolayı kızarıklık ve kaşıntı yapar.

  • Egzama ve akneli ciltler için uygun değildir. 

  • Saçları kurutur ve yıpratır. Kuruyan ve incelen saçlar da dökülmeye meyillidir.

  • Kan basıncını düşürdüğü için kardiyovasküler hastalığı olan insanlar için zararlıdır.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
14
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın