Görüş Bildir
Haberler
Her Gün Süt İçerseniz Vücudunuzda Ne Gibi Değişiklikler Yaşanır?

Her Gün Süt İçerseniz Vücudunuzda Ne Gibi Değişiklikler Yaşanır?

esma çetin
23.02.2022 - 07:30

Süt içmenin faydalı olduğunu hepimiz biliyoruz. Uzmanların da süt içmeniz gerektiğini söylediğini duymuşsunuzdur. Ancak her gün süt içerseniz vücudunuzda ne gibi değişiklikler yaşandığını biliyor musunuz? Öğrenmek için sizleri detaylara alalım...

Kaynak: https://www.thelist.com/100596/happen...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Akneye sebep olabilir.

1. Akneye sebep olabilir.

Beslenme uzmanı Vanessa Rissetto, süt ürünlerinin inflematuvar etkisi olduğunu söyledi. Beslenme koçu Michelle Beckner ise, 'Her gün süt içmek ciltte akneye sebep olabilir' dedi. Her gün süt içiyorsanız ve sivilcelerden şikayetçiyseniz süt tüketimini azaltmayı düşünebilirsiniz. Dr. Joelle Cafaro da sivilce yaptığı için süt tüketmek istemeyen kişilere yoğurt ve kefir tüketmelerini öneriyor.

2. Şişliğe sebep olabilir.

2. Şişliğe sebep olabilir.

Sütün şişkinlik ve hazımsızlık yapması sadece laktoz intoleransı olan kişiler için geçerli değil. Beslenme koçu Beckner'a göre, süt ürünlerinin sindirilmesinde yaşanan zorluk şişkinliğe sebep olabilir. Bu şişkinliğin sebebi laktoz intoleransı olmak zorunda değil. Sütün içindeki protein çeşidine karşı hassasiyet gösteriyor olabilirsiniz veya huzursuz bağırsak sendromunuz olabilir. Bu gibi durumlara yaş ilerledikçe daha çok rastlanır. Süt ve süt ürünleri tükettiğinizde şişkinlik yaşıyorsanız gerekli kontrollerinizi yaptırmanızı öneririz.

3. Sindirim sisteminde sorunlara yol açabilir.

3. Sindirim sisteminde sorunlara yol açabilir.

Uzman Beckner: 'Günümüzde marketlerden aldığımız hazır pastörize sütlerin içerisinde hem iyi hem kötü bakteriler vardır. Bu da bağırsaklardaki mikroplarda dengesizliklere neden olur. Bu dengesizlikler de uzun süreli sindirim sistemi sorunlarına yol açabilir. Hatta bilinç kararması ve migren ataklarına da sebep olabilir.'

4. Kilo vermenize yardımcı olur.

4. Kilo vermenize yardımcı olur.

Diyetisyen Paul Salter'a göre, süt içmenin kilo verme konusunda uzun süreli bir etkisi var. Hele ki kişi sağlıklı besleniyor ve sporunu yapıyorsa. Sporcu beslenmesi konusunda uzman olan Amy Goodson da bu fikre katılıyor. Kilo vermek isteyen veya kilosunu korumak isteyen kişilerin protein alımlarına dikkat etmelerini söylüyor. Süt de daha erişilebilir ve uygun fiyatlı bir seçenek olduğu için tercih edilebilir. Doktor Cafaro da süt içen kadınların süt içmeyen kadınlara göre kilo vermeye daha yatkın olduğunu söylüyor.

5. Harika bir protein kaynağıdır.

5. Harika bir protein kaynağıdır.

Goodson, '30 miligram inek sütünün içerinde bir gram kadar içerisinde gerekli aminoasitleri barındıran yüksek kalitede protein vardır. Protein tozları yerine süt içmeyi tercih edebilirsiniz. Ayrıca sütün içerisindeki protein, fazla yemek yemenize de engel olacaktır. 

Goodson, 'Tokluk açısından bakacak olursak da protein sindirimi yavaşlatır. Bu sayede hem daha erken doyarsınız hem de daha uzun süre tok kalırsınız' diyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Daha az kaloriyle daha fazla besin değeri alırsınız.

6. Daha az kaloriyle daha fazla besin değeri alırsınız.

Sütün içerinde protein olduğunu söylemiştik. Aynı zamanda da besin değeri açısından da oldukça zengin. Yani daha az kaloriyle daha fazla besin değeri almanız mümkün. 

Missouri Üniversitesi biyomedikal bölümü hocası Natalie Allen, '230 mililitre yağsız süt 90 kalori civarında. Yani daha az kaloriyle içerik olarak daha zengin besinlerle beslenmiş oluyorsunuz' diyor. Ayrıca Allen, diyetinizi bozmak istemediğiniz ama canınızın da tatlı çektiği anlarda çikolatalı süt içebileceğinizi söylüyor.

7. Kas kütlenizi arttırmanıza yardımcı olur.

7. Kas kütlenizi arttırmanıza yardımcı olur.

Kas kütlesini arttırmak isteyenler de süt içmeyi tercih edebilirler. Allen, 'Süt, ideal protein ve karbonhidrat oranıyla kas yapmanızı sağlar. Bu yüzden spor yaptıktan sonra süt içebilirsiniz' diyor. Salter da bu fikre katılarak 'sütün içerisindeki aminoasitler kaslanmanıza yardımcı olur' diyor. Sütün içerisindeki protein türü güç antrenmanları ve spor sonrası kasların dinlenmesi ve iyileşmesi için oldukça önemli.

8. Kalsiyum kaynağıdır.

8. Kalsiyum kaynağıdır.

Orta okul derslerinizden sütün kalsiyum kaynağı olduğunu hatırlarsınız. Roach, 'Süt oldukça zengin bir besin kaynağıdır. İçerisinde karbonhidrat, protein ve yağ gibi besleyici öğeleri, vitamin ve mineralleri içerir' diyor. Kalsiyum, başka kaynaklardan da alınabilir ancak süt en kolay yoludur. 

'Birçok insan başka kaynaklardan da kalsiyum almanın daha kolay olduğunu düşünür. Gerçek şu ki, bir bardak sütteki kalsiyumu alabilmek için on bardak kadar ıspanak yemeniz gerekir.'

9. Magnezyum aldığınızdan emin olun.

9. Magnezyum aldığınızdan emin olun.

Yeterli miktarda magnezyum almazsanız sütün içerisindeki kalsiyumdan tam olarak faydalanamıyorsunuz. Doktor Barry Sears, 'Her gün süt içiyorsanız yeterli miktarda magnezyum aldığınıza da emin olmalısınız. Beslenmenize dikkat ederek veya magnezyum takviyesi alarak kalsiyumu dengeleyebilirsiniz. Kemiklerimiz magnezyum ve kalsiyumdan oluşur. Sağlam kemiklere sahip olmak için magnezyum da kalsiyum da almaya dikkat etmeliyiz. İkisi arasındaki dengesizlik zaman içerisinde kemiklerin sağlamlığını azaltacaktır' diyor.

10. İskelet sistemini güçlendirir.

10. İskelet sistemini güçlendirir.

Yaşlandıkça metabolizmamızın yavaşladığını biliyoruz. Uzmanlara göre kemikler de bizimle birlikte yaşlanıyor ve güçsüzleşmeye başlıyor. Bu da kemik erimesine sebep olabilir. Sütün içerisindeki kalsiyum ve D vitamini kemiklerinizi güçlendirir. 

Salter, 'Her gün süt içmek iskelet sisteminizi güçlendirir ve kemik erimesinin önüne geçer' diyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Hastalıklara karşı korur.

11. Hastalıklara karşı korur.

Doktor Cafaro, 'Sütün içerinde bulunan yağın içeriği, sizleri diyabet, kanser ve kalp hastalıklarından korur' diyor. Risotto ise, 'Yoğurt ve peynir gibi fermente edilmiş süt ürünleri ölüm oranlarını düşürüyor. Bunları tüketen insanların ölüm ve kalça kırığı oranları yüzde 10-15 arası düşüş gösteriyor' diyor.

12. Aman dikkat!

12. Aman dikkat!

Sütün bazı hastalıklara karşı koruduğunu söyledik. Ancak her şeyin olduğu gibi sütün de fazlası zarar olabilir. Yürütülen araştırmalara göre çok fazla süt tüketen kadınların kanser olma ihtimalleri artıyor. 

Cafaro, 'Günde üç bardak ve fazlası kadar süt içen kadınların kansere yakalanma ihtimalleri yüzde 44, kemik kırılmaları yüzde 16, kalça kırıkları ise yüzde 60 oranında artış gösteriyor. Günde iki bardaktan fazla süt içenler kadınlar daha az içenlere kıyasla iki kat daha fazla yumurtalık kanserine yakalanıyor. İnek sütünün içerinde büyüme hormonu da olduğu için meme ve diğer kanserlere yakalanma oranı da artış gösterebilir' diyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
21
17
7
4
4
3
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın