Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
'SİT' Kavramı Tarih Oluyor: Korunacak Alanların Sınırları Yeni Kategorilerle Tekrar Belirlendi
SİT kavramı artık tarih oluyor. 1, 2 ve 3. derece SİT olarak anılan yerler bundan böyle ‘Kesin Korunacak Alan’, ‘Nitelikli Doğal Koruma Alanı’ ile ‘Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı’ olarak gruplandırılacak. Türkiye genelinde 2.5 milyon hektar sit alanı gözden geçirildi. Kimi yerler sit olmaktan çıkarıldı, kimi yerlerin derecesi düşürüldü.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 2014 yılında başlattığı çalışmada 2 bin 430 doğal SİT alanı ile özel çevre koruma bölgesi olan 180 bin hektarlık Tuz Gölü’nün SİT statüsü gözden geçirildi.
Hürriyet'ten Aysel Alp'in haberine göre Türkiye, Tuz Gölü’yle birlikte 22 bölgeye ayrıldı.
Şanlıurfa bölgesinin ihalesi, güvenlik gerekçesiyle iptal edilirken 21 bölgenin raporları yetkililere teslim edildi. Aralarında İzmir Çeşme, Seferihisar, Antalya Tünektepe, Konya Beyşehir ve Tuz Gölü başta olmak üzere 1000’in üzerindeki yerde eski SİT sınırları yeniden belirlendi.
Nasıl olacak?
Aysel Alp'in Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Kemalettin Cengiz Tekinsoy ile konuşarak aktardığı bilgiye göre yeni sistem eskisinden daha korumacı olacak.
İlk (Kesin Korunacak Alan) kategori: Yapı olmayacak.
İkinci (Nitelikli Doğal Koruma Alanı) kategori: Geleneksel köy evinin tamiratına izin verilecek.
Üçüncü (Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı) kategori: Bu kategoride ise sürdürülebilir alanlar kriteri olacak. Çok düşük yoğunluklu turizm tesisi ve konut yapılabilecek.
Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü: "Kimi yerde yanlışlıkla SİT ilan edilmiş"
Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Kemalettin Cengiz Tekinsoy, düzenlemeyi anlatırken 'Turizm sektörünün dar bir alanda boğulmaması için yapılıyor' diyor ve şöyle devam ediyor:
'Doğal SİT alanlarının korunarak gelecek nesillere sağlıklı aktarılabilmesi için bilimsel kriterler ışığında yeni bir değerlendirme yapılıyor. Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Projesi’ne neden ihtiyaç duyduk? Zaman içinde kimi doğal SİT olma özelliğini kaybetmiş, orman alanıysa yanmış, iklimsel etkilerden dolayı kurumuş, bitki örtüsü ortadan kalkmış. Sadece ağaçlar, çalılar değil orada yaşayan canlılar da yok olmuş. Doğal SİT alanı ile ilgisi kalmamış. Kimi yerde yanlışlıkla SİT ilan edilmiş. Örneğin Muğla ilinin yüzde 96’sı sit alanı. Bu derecelenme ve tescilin gözden geçirilmesi gerekiyordu. Örneğin, Tuz Gölü ve Beyşehir Gölü birinci derece koruma alanı. Zaman içinde çeşitli nedenlerle göl kurumuş, sınırları geriye çekilmiş. SİT özelliği tamamen kaldırılmaz ama sınırları yeniden gözden geçirmek gerekiyor.'
Yorum Yazın
ruh hastaları güzel olan her şeye düşmanlar. nerede pedofili, hırsızlık, rant bunlar orada
Ezbere muhalefet ezbere küfür ezbere hakaret yine devrede doğal sit alanları Çevre ve Şehircilik Bakanlığına geçmeden önce anıtlar kurulu eliyle ilan edilird... Devamını Gör
Atladığın nokta şu: Raporu hazırlayanlara güzel bir rüşvet sunduğun sürece raporu işine geldiği şekilde hazırlatabilirsin ki rüşvet, yolsuzluk ve adam kayırm... Devamını Gör
SİT tirin gidin başımızdan.