Sıfırdan Başlayarak Servet Sahibi Olduğu Söylenen Multimilyonerlerin Ailelerinden Aldıkları 'Minik' Destekler
Başardıkları projelerle astronomik servetler kazanan kişiler, 'self-made' denilen, 'kendi servetini yaratan' kişiler olarak anılıyor. Aidan Smith isimli Twitter kullanıcısının paylaştığı flood, sıfırın herkes için aynı anlama gelmediğini ortaya koyuyor.
Dünyanın en zengin insanlarının büyük bir yüzdesi, servetini kendi başına inşa etmiş (self-made) olarak kabul ediliyor.
Evlerinin garajında kurdukları şirketlerle milyarlarca dolarlık servete sahip olan bu iş insanları, girişimciler için ilham kaynağına dönüşüyor.
Dünyanın en zengin iş insanları listesinin zirvesinde Amazon'un kurucusu Jeff Bezos, Facebook'un CEO'su Mark Zuckerberg ve Microsoft'un kurucusu Bill Gates gibi isimler yer alıyor. Bu milyarderlerin hepsi astronomik servetlerine kendi şirketleri sayesinde ulaştıkları için self-made milyoner kabul ediliyor.
Sıfırdan gelerek milyarder olan iş insanlarının ailelerinden aldığı destekler, sıfır noktasının ne kadar göreceli olduğuna dair fikir veriyor.
Elbette, Bill Gates, Elon Musk, Mark Zuckerberg gibi ünlü isimlerinin devasa servetlerini aileleri sayesinde kazandıklarını iddia etmek doğru olmaz. Sonuçta elde ettikleri servete bakınca aldıkları destekler oldukça küçük kalıyor. Yine de bu insanların inanılmaz başarılara imza atmasında ailelerinin önemli bir rol oynadığı yadsınamaz bir gerçek.
Amazon'un CEO'su Jeff Bezos'un 1993 yılında ailesinden aldığı 245 bin dolarlık 'minik' destek
Dünyaca ünlü Amazon firmasının kurucusu ve CEO'su Jeff Bezos'un yaklaşık 113 milyar dolarlık bir servete sahip olduğu tahmin ediliyor. Kendi servetini kendi inşa eden Bezos, Amazon'da işleri iyi gitmediği dönemde ailesinden yaklaşık 245 bin dolarlık bir destek almış. Şu anki servetine kıyasla çok küçük bir rakam olarak gözüken bu destek, o dönem büyük bir önem arz etmiş olabilir.
Üniversiteyi bırakıp Microsoft'u kuran Bill Gates, başarılı bir iş insanı olan annesinden destek almayı ihmal etmemiş.
Başarılarla dolu bir kariyere sahip olan Mary Ann Gates, 1983 yılında United Way şirketinin başına geçen ilk kadın yönetici ünvanına sahip. International Business Machine Corporation (IBM) şirketinin yöneticisi John Opel ile görüşen Mary Ann Gates, IBM'in küçük bir yazılım şirketi olan Microsoft ile çalışmasına önayak olmuş. Bundan kısa bir süre sonra Microsoft, işletim sistemini piyasaya sürerek inanılmaz bir değişime imza atmış.
Amerika'nın en ünlü yatırımcılarından Warren Buffett'in de ilginç bir başarı öyküsü var.
Berkshire Hathaway şirketinin CEO'su olan yatırımcı ve hayırsever Warren Buffett, orta-alt sınıftan gelerek milyarder olmuş iş insanlarından biri olarak gösteriliyor. Warren Buffett'ın babası Howard Buffett'ın, Amerika'da kongre üyesi ve ünlü bir yatırımcı olduğuna ise pek değinilmiyor.
Warren Buffett'ın ilk büyük yatırımı ise henüz 14 yaşındayken biriktirdiği parayla babasından satın aldığı 160 dönümlük tarım arazisi olmuş. 1200 dolar bedelle bu araziyi satın alan Buffett'ın birikimi, liseyi bitirdiğinde 9800 dolara yükselmiş. (Bu tutarın bugünkü karşılığı yaklaşık 100 bin dolar)
Evinin garajında Facebook'u kurup milyarder olan Mark Zuckerberg'in henüz 11 yaşındayken yazılım dersi aldığını biliyor muydunuz?
Henüz 29 yaşındayken milyarderler arasına adını yazdıran Zuckerberg'in yazılıma olan ilgisi henüz çocuk yaşta başlamış. Bu ilgisini keşfeden babası, ona özel ders vermesi için tanınmış yazılımcı David Newman'dan özel ders almasını sağlamış.
Harvard'ı bırakarak inanılmaz bir başarı hikayesine imza atan Zuckerberg, ücreti 50 bin doların üzerinde olan Phillips Exeter Academy'de eğitim almıştı.
'Kendi servetini yaratan' en genç milyarder ilan edilen Kylie Jenner'ın ailesini tanımayan yoktur.
Keeping Up With The Kardashians isimli tv şovuyla tanınan genç milyarder, Kardashian ve Jenner ailesinin diğer üyeleri gibi dünya çapında popüler bir isim. Modellik ve televizyon yıldızlığı ile başlayan kariyerini kendi kozmetik markasını kurarak ticaret hayatına taşıyan Jenner, bu sayede en genç milyarder olarak anılmayı başardı.
Yorum Yazın