Görüş Bildir
Haberler
Satış ve Pazarlamayla Uğraşan Herkesin Mutlaka İzlemesi Gereken 5 Bilim Kurgu Eseri

Satış ve Pazarlamayla Uğraşan Herkesin Mutlaka İzlemesi Gereken 5 Bilim Kurgu Eseri

Hayatımıza giren icatların toplumsal etkilerini, yaşam döngülerinde ilerledikçe keşfediyoruz. Yarın ve bugün arasındaki çizgi belirsizleşirken, bilim kurgular da yeni bağlamlar kazanıyor. Örneğin günümüz toplumunu 1984 mü yoksa Cesur Yeni Dünya mı daha iyi betimliyor, artık tartışabiliyoruz. Artırılmış Gerçeklik konseptini anlaşılabilir hale getirmek istediğimizde, Matrix’i referanslıyoruz, gibi

Teknoloji kuşkusuz, geleceğin pazarlama stratejilerini çok ciddi şekilde etkileyecek. Bu anlamda, nerelere doğru yol aldığımızı anlamamıza yardımcı olacak bilim kurguları bir araya topladık.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Cesur Yeni Dünya (Brave New World)

1. Cesur Yeni Dünya (Brave New World)

Refah ve ekonomik istikrarın toplumsal fetiş haline getirildiği Cesur Yeni Dünya evreninde aile kavramı yok, nihilizm toplumsal ölçekte cesaretlendiriliyor ve devlet eliyle bilinçaltına işlenen sloganlar gündelik hayatta tekrarlanıyor. 

Henüz laboratuvarda insan üreterek anne ve baba rollerinin saf dışı kalmasını deneyimlemedik; ancak dünyanın dört bir yanında, millennial’ların (Y kuşağının) aile kurmaya oldukça mesafeli yaklaştığı bir dönemde yaşıyoruz. Instagram’da kabul gören ve beğenilen içeriklerimiz ise, basitçe, küresel bir iyi hissetme çabası.

Pazarlama ve reklam dünyasının tüm sloganlarını, bireyselleşme ve deneyim yoluyla tüketimin kutsanması gibi başlıklarla, Cesur Yeni Dünya evrenine kolayca entegre edebiliriz. 

Üretim ölçeklenmesini ve ekonomik istikrarı sağladığı için Henry Ford’un kurguda kutsallaştırılmasını ise, günümüz kültürüne hakim Steve Jobs efsanesine benzetebiliriz.

2. Matrix (The Matrix)

Kökü Descartes’a dayanan ve filmin popüler kültürde ilham verdiği sayısız felsefi tartışmanın arasında, en bilineni ‘’Kırmızı – Mavi Hap’’ tercihi: Basitçe, bireyin kendi gerçekliği ve hakikat arasında yapması beklenen seçim

Elon Musk, yakında Artırılmış Gerçeklik aracılığıyla ‘’gerçek’’ten ayıramayacağımız video oyunlar oynayabileceğimize ve bu yüzden bir bilgisayar simülasyonunda yaşamadığımızdan emin olamayacağımıza inanıyor. 

Bir diğer şüphe ise, bilgi edinme ve işleme süreçlerimizle ilgili. Karar ve yargılarımıza şekil veren haber, bilgi ve düşüncelere ulaştığımız kaynakları her zamankinden daha belirgin şekilde seçebildiğimiz günlerdeyiz. Dolayısıyla, kendi 'bilgi balonlarımızda' kendi gerçekliğimizi yaratıyor olabileceğimiz şüphesi de yaygın şekilde dile getiriliyor.

3. Azınlık Raporu (Minority Report)

Film, suçluların ve bunların işleyecekleri suçların, 3 vizyoner tarafından henüz gerçekleşmeden tahmin edilebildiği bir evrenden söz ediyor. 

Büyük Veri Analitiği ve 'Machine Learning' sayesinde, tahminleme konusunda inanç ve güvenimizin giderek güçlendiği bir dönemde yaşıyoruz: ABD Başkanlık Seçimleri ve Dünya Kupası sonuçlarının yüksek isabetle tahminlenebildiğine şahit olduk. Perakende, finans, telekom, tüketici interneti sektörlerinde davranış bazlı tüketim tahminlemelerinin de lehimize sonuç verdiğine ikna olduk. Bu yaklaşımın yakın gelecekte büyük toplumsal sorunların çözümü için kullanılmasını bekliyoruz. 

Film boyunca sıklıkla gördüğümüz taşınabilir, şeffaf ekranlar ve arayüzlerin gündelik hayatımızda her gün kullanmaya alıştığımız ekranlarla şaşırtıcı derecede benzerlik gösterdiğini de belirtmekte yarar var.

4. Aşk (Her)

Film, herhangi bir romantik ilişkinin fiziksel deneyim haricinde tüm boyutlarının yapay zeka aracılığıyla taklit edilebileceği ve yeniden yaratılabileceği düşüncesi üstüne kurulu. Ana karakterin tüm ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde tasarlanan, yapay zeka harikası yeni kız arkadaşıyla yaşadığı alışılmadık ilişki üstünden bu düşünceyi örnekliyor. 

Romantik fiziksel deneyimin yakın gelecekte artırılmış gerçeklikle canlandırılabileceği fikri bir süredir dolaşımda. Ek olarak, mevcut ilişkilerin içerisine sosyal ağlar, anlık mesajlaşma ve görüntülü konuşma servisleriyle dijitali gittikçe daha yoğun dahil ettiğimiz de hesaba katılınca, yakın gelecekte yeni deneyimler etrafına değer teklifleri kurgulanabileceği fikri somutlaşıyor.

Favori aktör / aktrisinizle akşam yemeği, tüm kitaplarını hatmettiğiniz filozofla güzel bir manzarada derin bir sohbet, eşinizle tanıştığınız günü tekrar yaşama fırsatı,... Machine Learning, Artırılmış Gerçeklik ve Büyük Veri Analitiği’nin palazlanmasını beklememiz yeterli.

5. Black Mirror

5. Black Mirror

Dizi, modern hayata entegre teknolojinin, bireysel ve toplumsal dinamikleri öngörülmesi zor ve tartışmalı noktalara getirebileceği fikrini karanlık ve hicivsel bir anlatımla birleştiriyor. 

Her bölümü ayrı bir senaryo ve oyuncu kadrosu içeriyor. Bireysel hayatın her anını işitsel ve görsel olarak kayıt altına almayı mümkün kılan bir cihazın ilişkileri nasıl etkileyebileceğini konu eden bölümünü, Google Glass izdüşümünden bağımsız düşünmek zor. 

Robotik ve yapay zeka başlığında beyin jimnastiğine ihtiyaç duyarsanız, kaybettiği eşini hayatına yeniden dahil eden kadın karakterin öyküsünü izlemelisiniz. 

Hafif, eğlenceli ve kolay yayılabilir içerik toplumsal algı üzerinde nasıl bir etki bırakabilir sorusunuysa, bir maskotun İngiltere politikasını yönlendirdiği bölüm eşliğinde düşünebilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kısacası, gelecek yarın değil, bugün gerçekleşiyor.

Kısacası, gelecek yarın değil, bugün gerçekleşiyor.

Jeff Bezos’un usta işi ifadesiyle, internet henüz genç

Yarın ve bugün arasındaki bu yakınlaşma, hem bilim kurguların gelecek vizyonunun mevcut izdüşümlerle onaylanması, hem de bu öykülerin pazarlamada yol haritası niteliği kazanması anlamına geliyor.

Cem Berk Aydın

Harvard Business Review Türkiye

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
22
3
3
2
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

Kitaptan filme aktarılmış yapımların kitaplarını okumak gerek. Cesur Yeni Dünya'ya gelince (Görsel "big brother is watching you" 1984'e ait yani Orwell'in di... Devamını Gör

Yağmur Başak Kara

Sektörden sesleniyorum. :) No Smoking filmini de ekleyebilirsiniz bence. :)