Sadece Almanya'yı Değil Tüm Dünyayı Ayıran Bir Sınırdı: Berlin Duvarı'nın Yıkılışının Üzerinden 29 Yıl Geçti
Sadece Almanya'yı Değil Tüm Dünyayı Ayıran Bir Sınırdı: Berlin Duvarı'nın Yıkılışının Üzerinden 29 Yıl Geçti
İkinci Dünya Savaşı'nın ardından Almanya ikiye bölünmüş ve ülkenin bugünkü başkentine onlarca kilometre uzunluğunda bir duvar inşa edilmişti. Duvardan diğer tarafa geçmek isteyen birçok insan ise öldürülmüştü. Tarihe 'Utanç Duvarı' olarak geçen duvarın yıkılışının 29. yıl dönümü.
Peki duvar neden yapıldı, nelere sebep oldu? Birlikte bakalım.
Almanya'nın İkinci Dünya Savaşı'nı kaybetmesiyle Berlin kenti, ABD, Fransız, İngiliz ve Sovyet bölgesi olarak dörde bölündü.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Batı Almanya, ittifak ülkelerinin desteği yanında serbest piyasa ekonomisi ve demokratik yapısıyla gelişti.
Doğu Almanya yönetimi bu kaçışları engellemek için 12 Ağustos 1961 Cumartesi gecesi Berlin'de gizlilik içinde sınırı kapatma kararı aldı.
Böylelikle Berlin'in ortasından yaklaşık 44 kilometre, çevresinde ise 112,7 kilometre uzunluğunda duvar örülmüş oldu.
Duvarın yapımı sırasında sınır bölgesinde bulunan bazı evlerden insanlar pencerelerden atlayarak kentin batı kısmına geçtiler.
Daha sonraki yıllarda duvarın etrafında güvenlik önlemleri artırılarak gözetim kuleleri, ölüm şeridi ve iç duvar gibi başka unsurlar da eklenerek genişletildi.
Doğu Berlin ile Batı Berlin arasında 8 sınır geçiş noktası kuruldu. En tanınan sınır geçiş noktası ünlü "Friedrichstrasse" üzerinde bulunan "Checkpoint Charlie" olarak kabul ediliyor.
1987'de dönemin ABD Başkanı Ronald Reagen Batı Berlin'de yaptığı konuşmada dönemin Sovyetler Birliği Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov'a "Bu duvarı yık" çağrısında bulundu.
Doğu Almanya'da insanlar özgürlük için 1989'un yaz aylarında sokaklara çıktı.
Doğu Almanya'yı yöneten Sosyalist Birlik Partisi (SED) Sözcüsü Günter Schabowski, 9 Kasım akşamı düzenlediği basın toplantısında hükümetin yürürlüğe koyacağı seyahat düzenlemesini okudu.
Bunun medya üzerinden yayılması üzerine halk sınıra geçiş noktalarına ve duvarın bulunduğu bölgelere akın etti. Aynı gece insanlar duvarın üzerine çıkarak duvarı yıkmaya başladı.
Duvarı geçmeye çalışırken hayatını kaybeden ilk kişi 22 Ağustos 1961'de Ida Siekmann oldu.
Doğu Berlin'den Batı Berlin'e kaçan en ünlü kişi ise Doğu Alman sınır koruma askeri olan Conrad Schumann oldu.
Ayrıca bakınız 👇
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
DUVARA KARŞI. SİBEL KEKİLLİ
duvarlar konuşmuyor ....