Reza Zarrab'ın Duruşması 10 Dakika Sürdü, Bir Sonraki 6 Eylül'de
Kara para aklama, dolandırıcılık ve İran'a uygulanan yaptırımları delme suçlamaları ile ABD'de tutuklu olarak yargılanan Reza Zarrab, bugün New York'ta Türkiye saatiyle 16:00'da hakim karşısına çıktı. 10 dakika süren duruşmada, davanın 6 Eylül'e ertelenmesi kararı çıktı.
ABD’nin New York kentinde tutuklu olarak yargılanan ve hakkında 75 yıl hapis cezası istenen işadamı Zarrab'ın, 16 Haziran’da görülmesi gereken duruşması, iddianameyi hazırlayan New York Güney Bölgesi Başsavcısı Preet Bharara’nın iş seyahatlerinin yoğunluğunu gerekçesiyle 20 Haziran tarihine ertelenmişti.
Davaya bakan Yargıç Berman, Reza Zarrab'ın avukatı aracılığıyla yaptığı kefaletle serbest kalma başvurusunu, Türkiye, İran ve Makedonya pasaportu bulunduğunu belirterek kaçma riski bulunduğu gerekçesiyle geri çevirmişti.
Duruşmayı takip eden İlhan Tanır, bugünkü duruşmanın 'teknik' olduğunu, duruşma tarihleri belirlenmesi için yapıldığını ve sürpriz olmadığını belirtti.
'Pazarlık' peşinde mi?
Cumhuriyet'ten İlhan Tanır'ın New York Güney Bölgesi Başsavcılığı'na yakın kaynaklardan aktardığı habere göre Zarrab, durumun ciddiyetini anladıktan sonra savunmasını değiştirerek 'Suçumu kabul ediyorum' pozisyonuna geçmek için New York Güney Bölgesi Başsavcılığı’yla görüşmelere başladı.
Zarrab'ın suçunu itiraf etmesi onu hapis cezasından kurtarmayacak ama vereceği yeni bilgilerin önemi ve değerine göre hakkında istenen suçlamaların cezası azaltılabilecek.
Savunma ve savcılığın bugün biraraya gelerek dava takvimini netleştirilmeleri bekleniyordu. Ancak bu son gelişme üzerine takvim belirlenmesinin ileri bir tarihe erteleneceği, taraflar arasında “pazarlık” müzakeresi yapılacağı öğrenildi. Bu görüşmelerin tüm hafta sürmesi bekleniyor.
Suçunu itiraf ederse süreç nasıl işleyecek?
İlhan Tanır, Zarrab'ın suçunu itiraf etmesi halinde işleyecek süreci şöyle aktardı:
Zarrab'ın ‘suçunu kabul etmesi’ halinde dahi jürili duruşmalar yapılması ve bu oturumlarda Zarrab'ın İran ambargosunu nasıl deldiklerini, kara parayı nasıl akladıklarını, Türkiye ve diğer ülkelerdeki ortaklarına kadar birtakım bilgileri vermesi beklenebilir.
Amerikan yargı sisteminde savunma ve savcılık arasında yoğun şekilde kullanılan ‘pazarlık’ (plea bargain) müessesesinin çok farklı uygulanış şekilleri var. Temelde, savunmanın suçlamaları kabul edip, savcılığı ve devletin imkânlarını zorlamadan ve para, zaman israfına neden olmadan, buna karşılık ABD’nin lehine ve o zamana kadar elinde olmayan bilgileri temin etmeleri durumunda, bunlara karşılık da federal savcılığın ileri sürdüğü cezalarda hafifletme talebidir. Böylece hem devlet hem de sanık bu durumdan yararlanmış oluyor ve hem savunma hem de savcılığın işine geliyor. Savunma ile savcılık bu pazarlığın detaylarında anlaştıktan sonra hâkimi ‘anlaşma’ hakkında haberdar etmeleri gerekiyor.
Hâkim bu anlaşmayı kabul ettikten veya bazı tavsiyeler yaptıktan sonra yeni bir duruşma tarihi belirler. Sanığın ‘suçsuzum’ veya ‘suçluyum’ itirafını dinler ve bu mahkeme süreci içinde kayıt altına alınır.
Bu şartlarda, savcılık ve savunma, “pazarlık detayları’’ ve Sarraf’ın sunacağı bilgileri gördükten sonra yeni bir duruşma tarihi belirleyebilir ve bu duruşmada sanığın ‘suçluluk’ itirafını kayda geçirebilirler. Sarraf’ın bu pazarlık talebinin kabul edilebilmesi için savcılıkta olmayan ve savcılığın işini kolaylaştıran değerli itirafların olması gerekiyor. Savcılık ve savunma arasındaki ‘pazarlık’ şartlarının yakın zamanda sonuca ulaşması bekleniyor.
'Zarrab için çember daraldı'
Akbulut, Zarrab'ın, iş birliklerini ve bildiklerini anlatırsa daha az bir cezayla kurtulabileceğini ifade etmişti.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Bu Zarrab işini fazla abartmaya gerek yok. ABD zaten bu adamın ne bok yediğini biliyordu ve 17-25 Aralık sürecinde bunu basına da servis etti ama bizim halkı... Devamını Gör
gidiyor gönlümün efendisi :))
Konuş Zarrab.