Görüş Bildir
Haberler
Savcı Bharara: ‘Zarrab'ın Kefalet Talebi Reddedildi’

etiket Savcı Bharara: ‘Zarrab'ın Kefalet Talebi Reddedildi’

ATKN
16.06.2016 - 16:32 Son Güncelleme: 16.06.2016 - 22:05

New York Güney Bölgesi Savcısı Preet Bharara, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, İran asıllı Türk işadamı Reza Zarrab'ın kefalet karşılığında tutuksuz yargılanma talebinin kabul edilmediğini açıkladı. Mahkeme yargıcı Richard Berman kararında, Zarrab için yöneltilen suçlamaların oldukça ciddi olduğu ve suçlu bulunup hüküm giyerse uzun bir süre hapiste kalabileceğini vurguladı. Gerekçeli kararda, savcılığın Zarrab'ın kaçma riski yüksek olduğu görüşlerinin haklı olduğu belirtildi. Kefalet talebi reddedilen Zarrab tutuklu yargılanacak...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

ABD'de tutuklanan iş adamı Reza Zarrab'ın 50 milyon dolar kefaletle tahliye ve masraflarını kendi karşılayacağı silahlı muhafızlarca ev hapsinde tutulma talebi, Manhattan mahkemesi yargıcı Richard Berman tarafından reddedildi.

Berman, federal savcıların sunduğu deliller göz önünde bulundurulduğunda Zarrab'ın kaçma riski olduğuna ve talep ettiği koşulların sağlanması hâlinde duruşmada hazır bulunmasının kesin olmadığını söyledi.

Bharara, Zarrab'ın üst düzey devlet görevlileriyle ilişkilerine dikkat çekmişti

Zarrab'ın daha önce de tutuklu olduğu sürede kefaletle salıverilerek ev hapsinde tutulma talebi de soruşturmayı yürüten Başsavcı Preet Bharara tarafından reddedilmişti. 

Bharara, Zarrab'ın kefaletle serbest kalma talebinin reddedilmesine gerekçe olarak şüphelinin üst düzey devlet görevlileriyle yakın ilişkilerini ve maddi gücünü göstermişti.

50 milyon dolar kefalet önermişti

Kara para aklama, ABD devleti ile bankalarını dolandırmak gibi suçlamalarla yargılanması talep edilen Zarrab, avukatı aracılığıyla mahkemeye kefalet ödemeyi önermişti. Kefalet başvurusuna göre Zarrab 10 milyon dolar nakit ödeme yapacak, geri kalan 40 milyon doları devlet tahviline yatıracaktı.

Bharara kararı Twitter hesabından duyurdu

Bharara kararı Twitter hesabından duyurdu
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Savcı Bharara, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, mahkemenin kefalet talebini reddettiğini söyledi.

Zarrab davasını yakından takip eden gazeteci İlhan Tanır'ın konuya ilişkin yorumu ise şöyle oldu:

Kararı veren yargıç: Hüküm giyerse uzun süre hapiste kalır

Kararı veren yargıç: Hüküm giyerse uzun süre hapiste kalır

Kefalet talebini reddeden yargıç Richard Berman, kararında, Zarrab için yöneltilen suçlamaların oldukça ciddi olduğu ve suçlu bulunup hüküm giyerse uzun bir süre hapiste kalabileceğini vurguladı. 

Gerekçeli kararda, savcılığın Zarrab’ın kaçma riski yüksek olduğu görüşlerinin haklı olduğu belirtildi. Berman, ekleriyle birlikte tam 35 sayfa olan karar metninde, tarafların mahkemeye sunduğu tüm belgeleri titizlikle incelediğinin altını çizdi. 

Zarrab'ın Türkiye’de kapatılan 17 Aralık soruşmasında nüfuzunu kullandığı belirtildi.

‘Odanın içindeki filin ne zaman ve kime zarar vereceği bilinmez’

Berman, Zarrab'ın serbest kalıp özel silahlı korumalarla tutuksuz yargılanmasını, “odanın içindeki file” benzetti. 

Berman, Zarrab'ın serbest kalmasının büyük bir risk oluşturacağını, serbest kalması halinde kimlere nasıl bir zarar verebileceğinin belirsiz olduğunu öne sürdü. Yargıç, kaçma riskinin yüksek olduğunu düşündüğü Zarrab’ın tutuksuz yargılanmasının çok büyük tehlike ve zararlara neden olabileceğine işaret etti.

Gerekçelerini dört ayrı maddede açıkladı

Berman, Zarrab'ın kefalet başvurusu reddini dört ayrı maddede açıkladı;

  • Davalıya karşı suçlamaların niteliği ve ciddiyeti.

  • Davalıya karşı olan delillerin güçlülüğü.

  • Davalının geçmişi ve kişisel özellikleri.

  • Davalının serbest bırakılması halinde topluma karşı oluşturacağı tehlikenin ciddiliği ve niteliği.

ABD dışına kaçabilir geri alamayız’

Berman, kararında Zarrab'ın birçok ülkeye gittiğini belirterek, serbest bırakılması halinde, ABD ile aralarında suçlu iadesi bulunmayan bu ülkelere kaçabileceğine işaret etti.

Zarrab'ın ilişkilerinden ve geçmişinden dolayı birçok ülkeye gidip geldiği, bu ülkelerden bazılarıyla ABD’nin suçluların iadesi anlaşmasının bulunmadığı, bununda büyük bir risk oluşturduğu ifade edildi. 

Zarrab'ın ABD ile olan bağının zayıflığı, güçlü mal varlığı ve finansal kaynaklara erişimi kaçma riskini artırmaktadır denildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

19 Mart'ta Miami'de gözaltına alınmıştı

19 Mart'ta Miami'de gözaltına alınmıştı

Reza Zarrab, tatil için gittiği Miami’de 19 Mart’ta gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı. Zarrab'a yönelik suçlama, İran hükümeti ve diğer kuruluşların Tahran'a yönelik uluslararası yaptırımlardan kaçınmak için kurduğu mekanizmanın parçası olarak yüzlerce milyon dolarlık işlemlere karıştığı yönünde. 

Zarrab'ın yanı sıra iki İranlı'ya daha hakkında Manhattan'da bu suçlamalarla dava açılmıştı.

Haklarındaki iddiaların karşılığı 75 yıl hapis cezası

Sanıklar, ABD'yi dolandırmak, Uluslararası Acil Durum Ekonomik Yetkiler Yasası’nı (IEEPA) çiğnemek, banka dolandırıcılığı ve kara para aklama ile suçlanıyor. ABD'yi dolandırma suçlamasının en çok 5 yıl hapis cezası var. IEEPA’yı çiğnemek ve kara para aklama suçları ise en çok 20’şer yıl hapis cezası getiriyor. Banka dolandırıcılığı suçlaması, en çok 30 yıl hapis cezasıyla cezalandırılabilir. Sanıkların alacakları cezalar yargıç kararıyla belirleyecek.

Soruşturma dosyasında eski bakanlar da yer alıyor

Soruşturma dosyasında eski bakanlar da yer alıyor

Soruşturma dosyasında, 17 Aralık soruşturmasında adı geçen eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, eski İçişleri Bakanı Muammer Güler, eski Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış'ın adları da yer alıyor.

17-25 Aralık operasyonu

Reza Zarrab, Türkiye'de 17-25 Aralık soruşturmaları kapsamında gözaltına alınarak 21 Aralık 2013'te tutuklanmıştı. Gerekçe rüşvet ve yolsuzlukluktu.

O dönemde hazırlanan iddianamede, Zarrab'ın bürokraside 4 bakanla geliştirdiği ilişkiler ve rüşvet çarkı sayesinde kara para aklama, altın kaçakçılığı gibi suçlar işlediği öne sürülmüştü.

Zarrab'ın yargılanacağı davanın takviminin 20 Haziran’da yapılacak duruşmada belirlenmesi bekleniyor.

Reuters ve VOA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
318
142
92
6
2
1
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

Zarrabb = Ah be Türk adaleti ,sana okadar çok ihtiyacım varki....

Chaplinist

Adamsın lan Hint aslanı :D

_orca_

Bengal mübarek :P

Pasif Kullanıcı

umarım bu yolun sonu erdoğana çıkar