Görüş Bildir
Haberler
Bharara: Zarrab Mahkemeyi Yanıltmaya, 'Devasa Servetini' Gizlemeye Çalışıyor

etiket Bharara: Zarrab Mahkemeyi Yanıltmaya, 'Devasa Servetini' Gizlemeye Çalışıyor

Deniz Gök
01.06.2016 - 22:46 Son Güncelleme: 01.06.2016 - 23:14

İran asıllı işadamı Reza Zarrab'ı 'kara para aklama' ve 'dolandırıcılık' suçlamasıyla ABD'de tutuklayarak cezaevine gönderen ve neredeyse artık hepimizin yakından tanıdığı Güney New York Başsavcısı Preet Bharara, Zarrab'ın avukatı tarafından dün mahkemeye sunulan 55 sayfalık ek kefalet dilekçesine bugün yanıt verdi. Bharara, Zarrab'ın halen mahkemeyi yanıltmaya uğraşarak 'devasa servetini' gizlemeye çalıştığını, kefaletle serbest bırakılması durumunda da bir daha mahkemede boy göstermeme ve kaçma riski bulunduğunu öne sürdü.

İçeriğin Devamı Aşağıda

19 Mart’ta Miami’de tutuklanan, sonra da davanın görüleceği New York’a getirilen Zarrab, avukatı aracılığıyla mahkemeye 10 milyon dolar nakit garantili 50 milyon dolarlık kefalet teklifinde bulunmuş, Ancak New York Güney Bölgesi Başsavcısı Preet Bharara teklifi reddetmişti.

Gerekçe olarak da Zarrab'ın ‘servet ve gücünü kullanarak Türkiye’de hapisten çıkmayı başardığı’, ABD’de hüküm giymesi durumundaysa onlarca yıl hapis yatabileceği ve bu yüzden kaçma riski olduğunu göstermişti.

Zarrab'ın avukatı Benjamin Brafman, dün 55 sayfalık bir dilekçe sunarak, savcılığın Zarrab'a yasaları doğru aktarmadığını ve kendisinin Türkçe çevirmen istemesine rağmen ilk ifadesinin İngilizce alındığını iddia ederken, 17 Aralık yolsuzluk soruşturmasının New York’taki davada kullanılmaması gerektiğini ileri sürmüştü.

"Dürüst olmak yerine zenginliğini ve uluslararası ilişkilerini saklıyor"

"Dürüst olmak yerine zenginliğini ve uluslararası ilişkilerini saklıyor"

Reza Zarrab’ın avukatının dilekçesine bugün yanıt veren Bharara, ilk sorgusu sırasında Türkçe tercüman olmadığını söyleyen Zarrab’ın yalan söylemeyi sürdürdüğünü, sorgu sırasında tercüman bulunduğunu ve bunun da mahkemeye sunulan video kayıtlarında yer aldığını belirtti. 

Bharara, Zarrab’ın tercümana ihtiyaç duymayacak derecede İngilizce bildiğini de belirtti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Dilekçede, Zarrab'ın kefaletle serbest bırakılması durumunda bir daha mahkemede boy göstermeme ve kaçma riski bulunduğu belirtildi.

Zarrab'ın mahkemeyi yanıltma çabası içinde olduğu ve 'devasa servetini' gizleme çabasına halen devam ettiğinin altı çizilirken, “Zarrab dürüst olmak yerine zenginliğini ve uluslararası ilişkilerini özenle saklıyor' denildi.

Zarrab'ın mal varlığı dosyalarda yer almıştı

Zarrab'ın mal varlığı dosyalarda yer almıştı

Zarrab'ın mal varlığına ilişkin detayların da yer aldığı dosyalarda, İranlı işadamının yıllık 11 milyar dolar değerinde ticari girişim ve 20 mülk, altı at, 17 lüks araba, yedi yat, özel bir uçak ve 10 milyon doları aşan değerde sanat eserine sahip olduğu ortaya konmuştu.

Zarrab'ın avukatı: 17 Aralık soruşturması davada kullanılmasın

Zarrab'ın avukatı: 17 Aralık soruşturması davada kullanılmasın

Zarrab'ın avukatı Benjamin Brafman

Bharara’nın mahkemeye kefalet talebine itirazının gerekçelerini anlattığı 264 sayfalık dosyada, Zarrab'ın kilit isim olduğu 17 Aralık soruşturmasında üç eski bakan Muammer Güler, Zafer Çağlayan, Egemen Bağış ve Halk Bankası’ının eski genel müdür Süleyman Aslan arasında yürüttüğü öne sürülen para trafiği de ayrıntılarıyla aktarılıyordu.

Zarrab'ın avukatı Brafman, mahkemeye sunduğu 55 sayfalık dilekçesinde 17 Aralık soruşturmasının New York’taki davaya karşı kullanılmaması gerektiğini de belirtmişti.

Bharara mahkemeye sunduğu dilekçede, davanın kapatılmasının Reza Zarrab’ın üst düzey Türk yetkililerle olan rüşvet ilişkisine ayrı bir delil olduğunu söyledi. Bharara; “Diğer ülkelerin yargı kararlarına göstermemiz gereken saygı, Türkiye’de tek bir savcının verdiği bir karara – özellikle de Zarrab’ı soruşturan tüm polis ve savcıların sürülmesi ve daha sonra yargılanmasının ardından göreve getirilen bir savcının kararına – uymamızı gerektirmiyor' dedi.

Zarrab'ın itiraz dilekçesine dair duruşma Perşembe günü New York'ta görülecek.

CNN Türk ve Diken

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
263
91
51
7
6
6
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
emrah hacıoğlu

lan hani 17/25 aralık kumpastı yalandı hile hurdaydı?

TİRYAKİ

adamsın bharara şerefinden arta kalanları bizdeki oc'larına versen ne iyi olurdu

Pasif Kullanıcı

hirsiza bak 50 milyona satin almak istiyor, burasi Turkiye mi ulan col bedevisi? Erdogan baban bile seni kurtaramaz artik zenci s... altina yatarsin