Görüş Bildir
Haberler
Rahibe Teresa Kimdir? Rahibe Teresa'nın Hayatı ve Ölümü...

Rahibe Teresa Kimdir? Rahibe Teresa'nın Hayatı ve Ölümü...

Şebnem Sucu
08.11.2021 - 11:10

Rahibe Mary Teresa'nın çalışmaları hemen hemen tüm dünyada tanınmış ve takdir gördü. Teresa Hindistan'ın Kalküta şehrinde uzun yıllar geçirdi ve burada muhtaç kişilere yardım etmeye adamış dini bir cemaat olan Hayırsever Misyonerler'i kurdu. Rahibe Teresa'nın hayatına dair merak edilenleri haberimizde bulabilirsiniz. Rahibe Teresa kimdir? 

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Misyoner Rahibe Teresa, hayatını hasta ve fakirlerin bakımına adadı. 1979'da Rahibe Teresa insani çalışmaları nedeniyle Nobel Barış Ödülü'nü aldı. İşte merak edilen tüm detayları ile Rahibe Teresa'nın hayatı...

Rahibe Teresa Kimdir?

Rahibe Teresa Kimdir?

Hayatı

Rahibe Teresa Gonxha Bojaxhiu (Gonca Boyacı) adıyla Osmanlı İmparatorluğu'nun Kosova Vilayeti'ne bağlı Üsküp şehrinde dünyaya geldi. Arnavut kökenli olan Teresa'nın babası inşaat müteahhidiydi. Teresa dindar bir Katolik aileye sahipti.  İki kardeşten küçük olanıydı.Sekiz yaşındayken, babası aniden hastalandı ve öldü. Ölümünün nedeni bilinmemekle birlikte, birçoğu siyasi düşmanların onu zehirlediğini düşünüyor. Annesi, eşini kaybedince kızına danışmanlık yaptı. Teresa,  manastır tarafından yönetilen bir ilkokula ve daha sonra devlet tarafından işletilen bir ortaokula gitti. Bir kız olmasına rağmen yerel Kutsal Kalp korosunda şarkı söyledi ve sıklıkla solo şarkı söylemesi istendi. 

1928'de 18 yaşındayken rahibe olmaya karar verdi ve İrlanda'nın Dublin şehrindeki Loreto Kardeşleri'ne katılmaya karar verdi.  Lisieux Saint Thérèse'den sonra Rahibe Mary Teresa adını aldı.

Bir yıl sonra Rahibe Mary Teresa, novitiate dönemi için Hindistan'ın Darjeeling şehrine gitti. 1931'nin Mayıs ayında meslek yeminini etti.  Daha sonra Kalküta'ya gönderildi ve burada şehrin en fakir Bengalli ailelerinden kızlarına eğitim veren Saint Mary's Kız Lisesi'nde öğretmenlik yapmaya atandı. Rahibe Teresa, coğrafya ve tarih öğretirken hem Bengalce hem de Hintçe'yi akıcı bir şekilde konuşmayı öğrendi.

Teresa, ilerleyen yıllarda 'Anne' unvanını aldı ve böylece Rahibe Teresa olarak bilinir hale geldi. Rahibe Teresa, Saint Mary's'de ders vermeye devam etti ve 1944'te okulun müdürü oldu.

Rahibe Teresa'nın Yaşadığı Şanssızlıklar

Kalküta'da özellikle iki travmatik dönem yaşadı. Birincisi 1943 yılının Bengal kıtlığı ve ikincisi Hindistan'ın bölünmesinden önce 1946'da Hindu / Müslüman şiddeti idi. 1948'de Manastırı Kalküta'nın en fakirleri arasında tam zamanlı yaşamak için terk etti. Uzun yıllar boyunca Rahibe Teresa ve küçük bir rahibe grubu asgari gelir ve yiyecekle yaşadı. Fakirlerle ilgili çabaları yavaş yavaş yerel topluluk ve Hintli politikacılar tarafından takdir görmeye başladı.

Hayırsever Misyonerler

1952'de, insanların onuruyla ölmesine izin veren ilk evini açtı. Rahibe Teresa burada sık sık ölenlerle zaman geçirdi. Hastanelerindeki kişilere inançlarına uygun dini ayinler yapıldığı söyleniyor. Aslında Rahibe Terasa Katolik inancına sahipti ve kürtaj, ölüm cezası ve boşanma gibi konularda katı bir çizgide bulundu.

Rahibe Teresa'nın kurduğu Hayırsever Misyonerler gurubu 12 kişiyle kurduğu bu cemaat dünyanın 450 noktasında 4.000 rahibenin görev aldığı bir topluluk haline geldi. 

4 Eylül 2016'da Vatikan'ın Aziz Petrus Meydanı'nda düzenlenen tören ile Papa Franciscus tarafından azize mertebesine yükseltildi.

Ödülleri

- İlk Papa John XXIII Barış Ödülü. (1971)

- Kennedy Ödülü (1971)

- Nehru Ödülü - “uluslararası barış ve anlayışın geliştirilmesi için” (1972)

- Albert Schweitzer Uluslararası Ödülü (1975),

- Nobel Barış Ödülü (1979)

- Devletler Başkanlık Özgürlük Madalyası (1985)

- Kongre Altın Madalyası (1994)

- U Thant Barış Ödülü 1994

- ABD'nin fahri vatandaşlığı (16 Kasım 1996),

Ölümü

5 eylül 1997 yılında Hindistan'ın Kalküta şehrindeki sağlık evinde hayatını kaybetti.

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
1
1
1
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın