Görüş Bildir
Haberler
Osmanlı Devleti'nde Hangi Padişahın Dört Oğlu da Padişah Olmuştur?

Osmanlı Devleti'nde Hangi Padişahın Dört Oğlu da Padişah Olmuştur?

Elif Ateş
21.12.2021 - 11:38

Osmanlı Devleti, dünya tarihinde oldukça önemli devletlerden biridir. Bu devlet 13.yy'da kurulup 20.yy'ın ilk çeyreğine kadar varlığını sürdürmeyi başarmıştır. Anadolu da kurulan Osmanlı Devleti, tarih boyunca sınırlarını birçok kez değiştirmiştir.  Arnavutluk, Bulgaristan, Yunanistan, Yugoslavya, Romanya, Macaristan, Kafkasya gibi daha pek çok bölgenin topraklarını içine almış ve en geniş sınırlara ulaşmıştır. Osmanlı Devleti'nin bu kadar uzun süre ayakta kalmasının en önemli nedenlerinin başında hükümdarların askeri ve siyasi başarıları gelmektedir. Peki, Osmanlı Devleti'nde hangi padişahın dört oğlu da padişah olmuştur? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Osmanlı Devleti tam tamına 622 yıl boyunca Osmanlı hanedanları tarafından yönetilmiştir. Ayrıca bu hanedan tarihte Osmanoğulları, Âl-i Osman ve Hanedan-ı Âl-i Osman olarak da bilinmekteydi. Osmanlı hanedanında yönetici olanlar padişah olarak adlandırılmaktaydı. Fakat ilk kurulduğu zaman hükümdarların adı bey ve gazi idi. Daha sonra ise bu isimlerin yerine han kullanılmaya başlandı. Aynı zamanda sultan unvanı da sadece erkek hükümdarlar için değil, aynı zamanda hanedan üyesi kadınlar için de kullanılmaktaydı. Bu unvanlar babadan oğula geçmekteydi. Padişahların erkek çocukları için şehzade unvanı kullanılırdı. Babaları öldükten sonra ise yerine seçilen şehzade, padişah olarak göreve başlardı. Genellikle şehzadeler padişah olabilmek için birbiriyle mücadele eder ve öldürülürlerdi. Osmanlı Devleti'nde 4 oğlu da hükümdar olan padişah ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik...

Osmanlı Devleti'nde Hangi Padişahın 4 Oğlu da Padişah Olmuştur?

Osmanlı Devleti'nde Hangi Padişahın 4 Oğlu da Padişah Olmuştur?

Osmanlı Devleti'nin 31. padişahı ve 110. İslam halifesi olan Abdülmecid'in 4 oğlu da padişah olmuştur. En çok sayıda oğlu hükümdarlık yapmış olan padişah Abdülmecid'tir. Bu dört oğlu; V. Murad, II. Abdülhamid, Mehmet Reşad ve Mehmet Vahdettin'dir.

Abdülmecid 22 yıl boyunca Osmanlı Devleti'nde hükümdarlık yapmıştır. Tanzimat fermanını ilan etmesi ile bilinir. 1861 yılında babası II. Mahmud gibi vereme yakalanıp ölmüştür. Abdülmecid'in ölümü üzerine tahtta kardeşi Abdülaziz geçmiştir. Osmanlı Devleti'nin 32. padişahı olan Abdülaziz, 15 yıl boyunca tahtta kalmıştır. 30 Mayıs 1876 yılında ise büyük bir darbe yapılarak tahttan indirilmiştir. Bu tarihten birkaç ay sonra ise bilekleri kesilmiş bir şekilde ölü bulunmuştur. Her ne kadar intihar ettiği düşünülse de öldürüldüğüne dair görüşler oldukça fazladır. Osmanlı Devleti'nde tahttan indirilip öldürülen son padişahı olarak tarihe geçmiştir. 

Abdülaziz'in ölümünden sonra Abdülmecid'in oğullarından tahta geçen ilk isim V. Murad olmuştur. 93 gün gibi kısa bir süre de padişahlık görevi yapmıştır. Daha sonra ise akli dengesinin yerinde olmadığı gerekçesi ile tahttan indirilmiştir. Yerine ise Abdülmecit'in diğer oğlu olan II. Abdülhamid geçmiştir. II. Abdülhamid ise tahtta 33 yıl boyunca kalmış, 31 Mart ayaklanması ile tahttan indirilmiştir. İttihat ve Terakki'nin desteğini alan bir diğer oğlu V. Mehmed ise 1909 yılında padişah olarak göreve başlamıştır. Deneyimi olmadığı için devlet işleri ile pek ilgilenmeyen V.  Mehmed'in saltanatı 9 yıl kadar sürmüştür. 1918 yılında kalp yetmezliğinden ölünce yerine kardeşi Mehmed Vahdettin gelmiştir. Abdülmecid'in son padişah oğlu olan Vahdettin, Türkiye Büyük Millet Meclis'i kurulduğu için yönetimde pek etkin olamamıştır. 1922 yılında TBMM tarafından saltanat kaldırılınca, hükümdarlığı da bitmiştir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
19
6
4
4
4
3
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın