Görüş Bildir
Haberler
İstanbul'u Kuşatan İlk Osmanlı Padişahı Hangisidir?

İstanbul'u Kuşatan İlk Osmanlı Padişahı Hangisidir?

Elif Ateş
21.12.2021 - 11:00

Osmanlı Devleti, 1299 yılında Osman Bey tarafından Anadolu'da bir beylik olarak kurulmuştur. Daha sonra ise zamanla büyüyerek topraklarını genişletmiştir. Osmanlı Devleti'nin yükselişi ise İstanbul'un fethi ile gerçekleşmiştir. 1453 yılında fethedilen bu yer, devletin kurumsallaşmasında oldukça önemlidir. İdari anlamda da büyüyen Osmanlı, bir imparatorluk haline gelmiştir. Uzun yıllar boyunca bölgede hüküm süren Bizans İmparatorluğu ilk defa yıkılmış ve Orta Çağ tamamen kapanmıştır. Ancak bu olay Osmanlı'nın ilk İstanbul kuşatması değildir. Osmanlı tarihinde birçok padişah bu yeri topraklarına katmaya çalışmıştır. Peki, İstanbul ilk defa hangi padişah döneminde kuşatılmıştır? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

İstanbul, tarih boyunca birçok devlet tarafından kuşatılıp, egemenliği altına girmiştir. Bu kadar çok fethedilmesinin nedeni ise bulunduğu bölgeden kaynaklanmaktadır. Jeopolitik konumu itibari ile Avrupa ve Asya kıtaları arasında bir köprü oluşturmuştur. Ayrıca Antik Yunan döneminden beri ticaretin, kültürün, bilimin merkezi olarak görülmüştür. Aynı zamanda egemen olan devletlere göre de Konstantiniyye, Asitan, Dersaadet, İslambol, Konstantinopolis ve Nova Roma gibi isimlerde almıştır. Roma, Bizans İmparatorluğu, Osmanlı İmparatorluğu gibi pek çok devletinde başkentliğini yapmıştır. Osmanlı Devleti'nin ilk İstanbul'u kuşatması ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik...

İstanbul'u Kuşatan İlk Osmanlı Padişahı Hangisidir?

İstanbul'u Kuşatan İlk Osmanlı Padişahı Hangisidir?

1389 yıllarında İstanbul, Bizans İmparatorluğu'nun hakimiyeti altındaydı. Osmanlı Devleti'nin ise Bizans üzerindeki baskısı oldukça fazlaydı. Aynı zamanda Bizans İmparatorluğu'nda saltanat çekişmeleri de yaşanmaktaydı.1389 tarihinde imparatorluğun başında V. İoannis vardı. Ancak yeğeni VII. İoannis tahta geçmek amacı ile dönemin Osmanlı padişahı olan I. Bayezid'dan yardım istedi. Yıldırım Bayezid'ın yardımı ile V. İoannis tahttan indirilmeye çalışılsa da başarılı olunamadı. 

O sıralarda Bizans, Osmanlılara yıllık tazminat ödemekteydi. Aynı zamanda yapılan antlaşmaya göre Osmanlı'ya askeri yardım sağlamak zorundaydı. Bu antlaşma doğrultusunda Yıldırım Bayezid, Bizans'tan Anadolu seferi için yardım istedi. V. İoannis ise askeri yardımlarının yanında, oğlu Manuil'i de padişah ile birlikte sefere gönderdi. I. Bayezid'in seferde olmasını fırsat bilen Bizans İmparatoru, İstanbul'u korumak için kale ve surlar yaptırdı. Ancak bu projeyi duyan I. Bayezid oldukça sinirlendi ve V. İoannis'i oğlunu kör etmekle tehdit etti. Bütün yaptığı surları yıkan Bizans imparatoru ise sinir buhranları geçirdi ve bir süre sonra öldü. Yerine ise oğlu II. Manuil tahta geçti.

Yıldırım Bayezid, yıllık alınan vergilerin arttırılmasını, İstanbul'da bir Türk mahallesinin kurulmasını ve bir cami yapılmasını istedi. Ancak bu isteğini II. Manuil kabul etmedi. Bunun üzerine I. Bayezid İstanbul'u kuşatma kararı aldı. 4 kez yapılan bu kuşatmada başarılı olamayan Yıldırım Bayezid, İstanbul'u kuşatan ilk Osmanlı padişahı olarak tarihe geçti.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
2
1
1
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın