Görüş Bildir
Haberler
Osmanlı'nın İlk Altın Parası Hangi Padişah Döneminde Basılmıştır?

Osmanlı'nın İlk Altın Parası Hangi Padişah Döneminde Basılmıştır?

Elif Ateş
15.12.2021 - 10:48

Osmanlı Devleti'nde bastırılan ve kullanılan gümüş para birimine akçe denilir. İlk gümüş akçenin bastırıldığı tarih kesin olarak bilinmemektedir. Ancak çoğu kaynakta 1327 yıllarında, Orhan Gazi döneminde bastırıldığı bilgisi geçmektedir. Devletin temel para birimi olan akçe, ilk yıllarda üstünde tarih olmadan kullanılmaktaydı. Bu tarih kullanımı I. Bayezıd dönemi ile başlamıştır. Osmanlı'da akçeler devletin başına gelen hükümdarlara göre Lale Yürgüç akçesi, Avarız akçesi, Geçer akçesi gibi çeşitli adlar almıştır. Peki, Osmanlı'nın ilk altın parası hangi dönemde basılmıştır? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Osmanlı'ya ait ilk akçeler, 90 ayar gümüşten olup, altı kırat ağırlığındadır. Bu ayarlar zamanla düşmüş ve farklı dönemler değişik ayarlar bastırılmıştır. Akçelerin bir tarafında Kelime-i Şahadet ve Dört Halifenin isimleri, diğer tarafında ise o dönem hangi padişah varsa onun ismi yer almaktaydı. Osmanlı Devleti ilk kurulduğu zamanlarda,  Selçukluların ya  da diğer devletlerin bastırdığı paraları kullanmıştır. Günümüze kadar ulaşan en eski Osmanlı akçesinin, Orhan Gazi'nin son dönemlerinde basıldığı düşünülmektedir. Akçenin üzerinde beyliğe geçişine simgeleyen sayılar, basıldığı tarih ve bazı geometrik şekiller yer almaktadır. Daha sonra ise diğer padişahların döneminde farklı paralar basıldı ya da olan paralara yenilikler getirildi. Osmanlı'da basılan ilk altın para ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik...

Osmanlı'nın İlk Altın Parası Hangi Padişah Döneminde Basılmıştır?

Osmanlı'nın İlk Altın Parası Hangi Padişah Döneminde Basılmıştır?

Osmanlı Devleti'nde çeşitli paralar kullanılmıştır. Gümüş para basıldıktan sonra, yanına bir de bakır paralar eklenmiştir. I. Murat döneminde basılan bakır paralar, pul  ve fels özelliği göstermekteydi. Bunların üzerinde basılış yerleri ve tarihleri bulunmamaktaydı. 

I. Bayezıd döneminde devletin altın parasının bulunmaması sebebiyle Venediklilerin altın dukası kullanılırdı. I. Bayezıd'ın oğulları olan Musa ve Süleyman Çelebi de kendi adlarına para bastırmış, üzerlerine tuğra koydurtmuştur. I. Mehmed döneminde bazı şehirlerde basılan akçeler de bulunmaktaydı. Bu akçelerde ilk defa sultan, han gibi unvanlar kullanılmıştır.

Osmanlı Devleti'nde ilk altın para, 1478 yılında Fatih Sultan Mehmet ( II. Mehmet) döneminde basılmıştır. Bu altın para1000/ 993 ayarında yapılmıştır. Ağırlığı ise 3.508 gram olarak belirlenmiştir. Paranın ön yüzünde darin-ün nadri, sahib-ül-izzi vennasri, filberri velbahri gibi unvanlar kullanılmıştır. Arkasına ise başka bir unvan ile darp yeri, basıldığı tarih yazılmıştır. Fatih Sultan Mehmet, basılan bu yeni paranın ticarette zorluk çıkarmaması için Venedik dükaları ayarında ve ağırlığında olmasına özen göstermiştir. Altın paralara Sultani yada Yaldızlı ismi verilmiştir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
1
1
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?